- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Πέθανε ο σκηνοθέτης Πάολο Ταβιάνι, σημείο αναφοράς του ιταλικού σινεμά, μαζί με τον αδελφό του Βιτόριο
Το 2012 βραβεύθηκαν με τη Χρυσή Άρκτο του Φεστιβάλ του Βερολίνου για το έργο τους «Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει»


Ιταλία: Πέθανε ο σκηνοθέτης Πάολο Ταβιάνι
Πέθανε σήμερα στη Ρώμη σε ηλικία 92 ετών ο σκηνοθέτης Πάολο Ταβιάνι ο οποίος, μαζί με τον αδελφό του Βιτόριο, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ιταλικού κινηματογράφου.
Οι αδελφοί Ταβιάνι με το δικό τους μοναδικό τρόπο έδωσαν νέα πνοή στην παράδοση του ιταλικού νεορεαλισμού κι γύρισαν συνολικά πάνω από 20 ταινίες για τη μεγάλη και μικρή οθόνη.
Στον μακροχρόνιο βίο του, ο Πάολο Ταβιάνι δούλεψε ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός και συγγραφέας. Στα γνωστότερα έργα των αδελφών Ταβιάνι (ο Πάολο απεβίωσε το 2018) συμπεριλαμβάνονται το «Ο Σαν Μικέλε είχε έναν κόκορα», του 1972, το «Αλοζανφάν», το οποίο γυρίστηκε δυο χρόνια αργότερα με τους Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Λάουρα Μπέτι και Λέα Μασάρι, και το «Πατέρας Αφέντης,» του 1977, το οποίο βραβεύθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών.
Το 2012 οι αδελφοί Ταβιάνι βραβεύθηκαν με τη Χρυσή Άρκτο του Φεστιβάλ του Βερολίνου για το έργο τους «Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει» στο οποίο έπαιζαν κρατούμενοι των φυλακών της Ρώμης.
To 2022, o Πάολο Ταβιάνι γύρισε την πρώτη και τελευταία του ταινία μόνος του, χωρίς τον αδελφό του. Το «Λεονόρα, Αντίο», βασισμένο κι αυτό στο έργο του Πιραντέλο, ένας αποχαιρετισμός όχι μόνο στο δύο που έγινε ένα, αλλά και σε ένα σινεμά που πλέον χάθηκε για πάντα.
Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα La Repubblica, «οι αδελφοί Ταβιάνι συνεργάστηκαν με απόλυτη αρμονία, τόσο που ήταν αδύνατον να ξεχωρίσει κανείς τις σκηνές που γύρισε ο Πάολο από εκείνες του Βιτόριο» ενώ «κινήθηκαν με απόλυτη άνεση σε όλα τα είδη του κινηματογράφου: με έμπνευση από την επικαιρότητα, την Ιστορία (συχνά με μεταφορική σημασία) και την λογοτεχνία.
Οι δύο δάσκαλοι του κινηματογράφου, που τιμήθηκαν με βραβεία από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ, αναγορεύτηκαν το 2015 χρόνια επίτιμοι διδάκτορες του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η τραγωδία προκάλεσε μεγάλες διαδηλώσεις και πολιτικές εξελίξεις
Τουλάχιστον 1.357 πτήσεις ακυρώθηκαν, εξετράπησαν ή καθυστέρησαν - Κλειστό έως τα μεσάνυχτα
Γιατί τράβηξε την προσοχή - Η επίσημη απάντηση της εκπροσώπου του και η θέση δερματολόγου
Γιατί τιμάται κάθε χρόνο την 21η Μαρτίου
Η ιστορία της μεγάλης και μοναδικής απόδρασης από τη φυλακή - φρούριο
Ο στόχος του ΝΑΤΟ είναι «να κρατήσει τους Ρώσους έξω, τους Αμερικανούς μέσα και τους Γερμανούς από κάτω», όπως είχε πει ο λόρδος Ismay, πρώτος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ 1949
Δηλώνει βέβαιη ότι και η ίδια είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον πατέρα της, Ντομινίκ Πελικό
H οργάνωση Suzi Handicap Animal δέχεται ζώα με αναπηρία από όλο τον κόσμο
Στο σκοτάδι 16.300 σπίτια από τη φωτιά σε υποσταθμό ηλεκτροδότησης
«Η χώρα δεν έχει χρόνο για τους θεατρινισμούς της αντιπολίτευσης», λέει ο Ερντογάν
Ζητά από τη Δικαιοσύνη ο 15χρονος να υποβληθεί σε τεστ πατρότητας
Πότε αναμένεται να ανοίξει ξανά
Είχε προαναγγείλει την κίνηση αυτή - Οι νομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει
Τη Δευτέρα νέες συνομιλίες σύμφωνα με τον Ζελένσκι
Για 11 λεπτά και 9 δευτερόλεπτα ακουγόντουσαν ισχυροί κρότοι
Η ΕΕ διατηρεί την προσέγγισή της «ειρήνη μέσω της ισχύος»
Φέρεται να γνώριζε πως το νυχτερινό κλαμπ λειτουργούσε παράνομα για δέκα χρόνια
«Δεν έχουμε χρόνο να ασχοληθούμε με θεατρινισμούς»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.