Κοσμος

Αίγυπτος προς Ισραήλ: Καταστροφικές οι συνέπειες αν επιτεθεί στη Ράφα

Έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Αίγυπτος προειδοποιεί για «καταστροφικές συνέπειες» αν το Ισραήλ επιτεθεί στη Ράφα
Τα ερείπια του τζαμιού Al-Farouq μετά την καταστροφή του από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα © ΕΡΑ / HAITHAM IMAD

Η Αίγυπτος προειδοποιεί για «καταστροφικές συνέπειες» αν το Ισραήλ επιτεθεί στη Ράφα

H Αίγυπτος προειδοποίησε σήμερα Τρίτη από τη Γενεύη ότι μια επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, θα έχει «καταστροφικές συνέπειες» για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czfsxabnyb09)

Αίγυπτος: Έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός

«Οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια υπό τις παρούσες συνθήκες θα έχει καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή», δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, προτρέποντας το Ισραήλ να μην επιτεθεί στη Ράφα και απευθύνοντας έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός. «Ο κόσμος είναι μάρτυρας των πιο ειδεχθών εγκλημάτων και παραβιάσεων κατά του παλαιστινιακού λαού», πρόσθεσε.

Η Αίγυπτος προειδοποιεί για «καταστροφικές συνέπειες» αν το Ισραήλ επιτεθεί στη Ράφα
Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι © ΕΡΑ / KHALED ELFIQI

Ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας έκανε τις δηλώσεις αυτές, μαζί με τους ομολόγους του από τον Αραβικό Σύνδεσμο, ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το οποίο πραγματοποιεί την 55η σύνοδό του στη Γενεύη. Εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ορισμένες από τις 47 χώρες μέλη του Συμβουλίου αρνούνται να λάβουν για τη Γάζα τα αυστηρά μέτρα που έλαβαν σε άλλες συγκρούσεις, επικρίνοντας την πολιτική των δύο μέτρων και των δύο σταθμών. «Φαίνεται ότι η ζωή στη Γάζα δεν αξίζει την προσοχή τους, ότι η σφαγή δεκάδων χιλιάδων παιδιών δεν μπορεί να ταράξει τη συνείδησή τους, η οποία είναι πολύ ευαίσθητη σε άλλα θέματα».

«Η ζωή των παιδιών της Γάζας έχει κατά τα φαινόμενα μικρότερη αξία από τη ζωή των άλλων (…). Αυτό προμηνύει κατάρρευση του διεθνούς συστήματος, συμπεριλαμβανομένου αυτού του συμβουλίου», πρόσθεσε.

Ο πόλεμος ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου όταν τρομοκράτες της Χαμάς εξαπέλυσαν μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο νότιο Ισραήλ, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 1.160 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων ισραηλινών στοιχείων. Σύμφωνα με το Ισραήλ, 130 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα, εκ των οποίων 31 πιστεύεται ότι είναι νεκροί.

Μαρόκο: Ο κόσμος δεν μπορεί να συνεχίσει να κλείνει τα μάτια στην καταστροφή

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκου Νάσερ Μπουρίτα δήλωσε ότι ο κόσμος «δεν μπορεί να συνεχίσει να κλείνει τα μάτια στην πρωτοφανή ανθρώπινη καταστροφή στη Γάζα».

Η Αίγυπτος προειδοποιεί για «καταστροφικές συνέπειες» αν το Ισραήλ επιτεθεί στη Ράφα
Ο υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκου Νάσερ Μπουρίτα © ΕΡΑ /JALAL MORCHIDI

Η υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας του Κατάρ, Λολουάχ Αλ-Χάτερ δήλωσε ότι η Γάζα είναι το πεδίο ενός «γενοκτονικού πολέμου» και ότι η κατάσταση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη επιδεινώνεται. «Η υποστήριξη από ορισμένες παγκόσμιες δυνάμεις αυτής της ισραηλινής εξαίρεσης υπεράνω του διεθνούς δικαίου πρέπει να σταματήσει», τόνισε απευθυνόμενη στο Συμβούλιο.

Η Αίγυπτος προειδοποιεί για «καταστροφικές συνέπειες» αν το Ισραήλ επιτεθεί στη Ράφα
Η υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας του Κατάρ, Λολουάχ Αλ-Χάτερ © Wikimedia Commons

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ