Κοσμος

«O Ναβάλνι δολοφονήθηκε πριν γίνει ανταλλαγή κρατουμένων με Ρώσο εκτελεστή της FSB»

Σύμφωνα πάντα με στενή του συνεργάτη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Nαβάλνι: Δολοφονήθηκε πριν γίνει ανταλλαγή κρατουμένων
© EPA/YURI KOCHETKOV

Αλεξέι Nαβάλνι: Δολοφονήθηκε πριν γίνει ανταλλαγή κρατουμένων 

Ο Αλεξέι Ναβάλνι ήταν κοντά στην απελευθέρωσή του στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων λίγο πριν τον θάνατο του, δήλωσε τη Δευτέρα ένας στενός συνεργάτης, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό της οικογένειας και των υποστηρικτών του ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον σκότωσε.

Μιλώντας στο YouTube, η Μαρία Πεβτσίχ δήλωσε ότι οι συνομιλίες για την ανταλλαγή του Ναβάλνι και δύο ανώνυμων Αμερικανών υπηκόων με τον Βαντίμ Κρασίκοφ, έναν εκτελεστή της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB που βρίσκεται στη φυλακή στη Γερμανία, βρίσκονταν στο τελικό τους στάδιο τη στιγμή του θανάτου του.

«Ο Ναβάλνι θα μπορούσε να είχε βγει από την φυλακή τις επόμενες ημέρες. Στις αρχές Φεβρουαρίου προσφέρθηκε στον Πούτιν να ανταλλάξει τον δολοφόνο, τον αξιωματικό της FSB Βαντίμ Κρασίκοφ, ο οποίος εκτίει ποινή για μια δολοφονία στο Βερολίνο, με δύο Αμερικανούς πολίτες και τον Αλεξέι» δήλωσε η συνεργάτης του. 

Ο Κρασίκοφ φυλακίστηκε ισόβια στη Γερμανία αφού καταδικάστηκε για τη δολοφονία ενός εξόριστου Τσετσένο-Γεωργιανού αντιφρονούντα στο πάρκο Tiergarten του Βερολίνου το 2019. Ο Πούτιν δήλωσε σε συνέντευξή του στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον αυτόν τον μήνα ότι ήθελε να πάρει πίσω τον Κρασίκοφ.

Η Πεβτσίχ δήλωσε ότι είχε επιβεβαίωση ότι οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή βρίσκονταν στο τελικό τους στάδιο το βράδυ της 15ης Φεβρουαρίου. Η συνεργάτης η οποία εδρεύει εκτός Ρωσίας, δεν αποκάλυψε αμέσως πηγές για ορισμένους από τους ισχυρισμούς της ούτε παρουσίασε ντοκουμέντα.

Η ίδια δεν κατονόμασε τους δύο Αμερικανούς υπηκόους που διεκδικούν να ανταλλαγούν μαζί με τον Navalny. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι προσπαθούν να επιστρέψουν τον Έβαν Γκέρσκοβιτς, δημοσιογράφο της Wall Street Journal και τον Πολ Γουίλαν, πρώην Αμερικανό πεζοναύτη.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ