Κοσμος

Η τετραήμερη εργασία είναι καλύτερη για εργοδότες και εργαζόμενους

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα δοκιμών στην Αγγλία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Tετραήμερη εργασία: Ιδιαίτερα αποδοτική τόσο για εργαζομένους όσο και για εργοδότες
Tετραήμερη εργασία: Ιδιαίτερα αποδοτική τόσο για εργαζομένους όσο και για εργοδότες © Copernico/ Unsplash

Tετραήμερη εργασία: Αποδοτική για εργαζομένους και εργοδότες - Τα αποτελέσματα ερευνών

Εξαιρετικά επιτυχημένο φαίνεται πως είναι έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης δοκιμής το πρόγραμμα τετραήμερης εργασίας, με την πλειονότητα των εταιρειών που συμμετείχαν να εξακολουθούν να επιτρέπουν στους εργαζόμενους τους να δουλεύουν λιγότερες μέρες. Ήδη περισσότερες από τις μισές υιοθέτησαν την πρακτική αυτή σε μόνιμη βάση.

Για έξι μήνες, από τον Ιούνιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, οι εργαζόμενοι 61 οργανισμών στο Ηνωμένο Βασίλειο δούλεψαν το 80% των ωρών που συνήθιζαν να δουλεύουν, για τις ίδιες απολαβές, με τη δέσμευση ότι θα απέδιδαν στο 100%.

Τουλάχιστον το 89% αυτών των εταιρειών συνέχισαν να λειτουργούν με αυτό το μοντέλο ενώ τουλάχιστον το 51% μονιμοποίησε την τετραήμερη εργασία στα τέλη του 2023, σύμφωνα με αναφορά που δημοσιεύθηκε από έναν από τους οργανισμούς που συμμετείχαν στη δοκιμή.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε από την Autonomy, ένα think tank που «έτρεξε» τη δοκιμή το 2022 μαζί με τις ΜΚΟ 4 Day Week Global και 4 Day Week UK Campaign σε συνεργασία με ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Cambridgeκαι της Οξφόρδης και του Boston College.

Τετραήμερη εργασία: Πόσο αποδίδουν οι εργαζόμενοι

Οι μειωμένες ώρες εργασίας αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ευεργετικές τόσο για τις εταιρείες όσοο και για τους εργαζόμενους. Με την ολοκλήρωση της δοκιμής, οι εργαζόμενοι είπαν ότι απολαμβάνουν καλύτερη φυσική και ψυχική υγεία, καλύτερη ισορροπία εργασιακής και προσωπικής ζωής, γενικότερη ικανοποίηση στη ζωή τους και λιγότερη εργασιακή εξάντληση

Οι διευθυντές και οι διευθύνοντες σύμβουλοι 28 εκ των οργανισμών αυτών είπαν ότι η τετραήμερη εργασία είχε θετικό αντίκτυπο στις εταιρείες τους. Η εναλλαγή προσωπικού μειώθηκε στο ήμισυ των οργανισμών, σχεδόν το ένα τρίτο είπε ότι το μοντέλο αυτό βελτίωσε αισθητά τις προσλήψεις και το 82% ανέφερε ευεργετικές επιπτώσεις στην ευημερία του προσωπικού.

Σχεδόν το ήμισυ των 61 εταιρειών που συμμετείχαν στο πείραμα τετραήμερης εργασίας του 2022 δραστηριοποιούνται στο μάρκετινγκ και τη διαφήμιση, τον τομέα παροχής υπηρεσιών και τον μη κερδοσκοπικό τομέα, ενώ οι υπόλοιπες στον βιομηχανικό κλάδο, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών, και στους κλάδους της μεταποίησης, του λιανικού εμπορίου, της υγειονομικής περίθαλψης, της τέχνης και της ψυχαγωγίας.

Demand a 4 Day Week

Τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιάζονται οι εκκλήσεις για τετραήμερη εργασία, ειδικά αφότου εκατομμύρια εργαζόμενοι μεταπήδησαν στην τηλεργασία στη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19 και σταμάτησαν να μετακινούνται, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα.

Με πληροφορίες από CNN

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ