Κοσμος

Σιέρα Τζόγκιν: Μια βόλτα με το ποδήλατο οδήγησε στην απαγωγή και τη δολοφονία της

Η καταπακτή στον αχυρώνα του δολοφόνου έκρυβε ένα χώρο βασανιστηρίων

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σιέρα Τζόγκιν: Μια βόλτα με το ποδήλατο οδήγησε στην απαγωγή και τη δολοφονία της

Υπόθεση Σιέρα Τζόγκιν: Η δολοφονία της από τον Τζέιμς Γουόρλι και η θανατική καταδίκη του

Η Σιέρα Τζόγκιν ήταν 20 χρονών κι έμενε με την οικογένειά της στο Δέλτα, ένα μικρό χωριό του Οχάιο με 3000 κατοίκους κι απέραντα χωράφια με καλαμπόκια. Μετά την αποφοίτησή της από το λύκειο σπούδαζε μπίζνες στο τοπικό κολέγιο κι ονειρευόταν να κάνει οικογένεια με τον συμμαθητή της που ήταν ερωτευμένη. Εξαφανίστηκε στις 19 Ιουλίου 2016. Τρεις μέρες αργότερα βρέθηκε το πτώμα της, με σημάδια βασανισμού.

Η Σιέρα είχε περάσει το απόγευμα της 19ης Ιουλίου 2016 στο σπίτι του φίλου της. Πριν αρχίσει να σκοτεινιάζει αποφάσισε να επιστρέψει στο σπίτι της με το καινούργιο της ποδήλατο. Ο φίλος της, αφού είχε προτείνει να την πάει εκείνος, υποχώρησε, και δέχτηκε να τη συνοδέψει ως ένα τουλάχιστον σημείο με τη μοτοσικλέτα του. Εκατό μέτρα πριν το σπίτι της, εκείνος έκανε μεταβολή για να γυρίσει στο δικό του, ενώ εκείνη συνέχισε. Όταν όμως είχε πια νυχτώσει και η Σιέρα δεν απαντούσε στα μηνύματά του ούτε είχε φτάσει στο σπίτι της, οι δικοί της κάλεσαν τις τοπικές αρχές -το γραφείο του σερίφη. Η αναζήτηση για τη Σάρα άρχισε αμέσως και αργότερα εκείνο το βράδυ το ποδήλατό της βρέθηκε μέσα σε ένα χωράφι με καλαμπόκια. Τριγύρω υπήρχαν πολλά καλαμπόκια σπασμένα και πατημένα, υπήρχαν σημάδια πάλης και ίχνη από μοτοσικλέτα. Με τη βοήθεια του FBI οι αρχές προσπάθησαν να παρακολουθήσουν την πορεία της Τζόγκιν χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό ρολόι και το smartphone της, που έστελνε σήμα αρκετά μίλια από το σημείο που βρισκόταν το ποδήλατό της. Δυστυχώς αυτό δεν πρόσφερε καμιά βοήθεια. Προσφέρθηκαν υψηλές αμοιβές, 25.000-100.000 δολάρια, για οποιαδήποτε πληροφορία οδηγούσε στην ασφαλή επιστροφή της. Πολλά αντικείμενα που δεν ανήκαν στην Σιέρα βρέθηκαν κοντά στο ποδήλατό της, όπως ένα ζευγάρι αντρικά γυαλιά ηλίου (στα οποία βρέθηκε αργότερα ανδρικό DNA), ένα κατσαβίδι κι ένα κουτί με ασφάλειες αυτοκινήτου. Ένας διερχόμενος οδηγός βρήκε επίσης ένα κράνος μοτοσικλέτας με ένα ματωμένο αποτύπωμα χεριού στην επιφάνειά του. Ο φίλος της Σιέρα δεν θεωρήθηκε ύποπτος, καθώς αμέσως διαπιστώθηκε ότι το κράνος δεν του ανήκε και το δικό του ήταν στην κατοχή του.

A House Of Horrors: The Awful Case Of Sierah Joughin

Όταν οι αστυνομικοί έκαναν έρευνα στη γειτονιά μετά την εξαφάνιση της Τζόγκιν, ο 57χρονος Τζέιμς Γουόρλι, ο οποίος έμενε 2 μίλια από το σπίτι της, τους είπε ότι η μοτοσικλέτα του είχε χαλάσει στην περιοχή και ότι είχε χάσει αντικείμενα όμοια με εκείνα που βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος. Δήλωσε επίσης ότι είχε ανακαλύψει δύο ποδήλατα μέσα στα καλαμπόκια, το ένα από τα οποία πήρε και σίγουρα θα είχε τα δακτυλικά του αποτυπώματα. Σχολίασε ότι «δεν έκλεψε τίποτα ούτε σκότωσε κανέναν». Ένας άλλος μάρτυρας στην περιοχή είπε ότι είδε ένα φορτηγάκι να κινείται με μεγάλη ταχύτητα στο σημείο και έδωσε τον αριθμό πινακίδας στις αρχές. Σύντομα ανακαλύφθηκε ότι το φορτηγάκι ανήκε στον Τζέιμς Γουόρλι, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 1990 για επίθεση και απόπειρα απαγωγής μιας γυναίκας, που την είχε ρίξει από το ποδήλατό της. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, οι ερευνητές έβγαλαν ένταλμα έρευνας για την ιδιοκτησία του Γουόρλι. Μετά από έρευνα στον αχυρώνα του σπιτιού του, οι αρχές ανακάλυψαν ένα πράσινο μπαούλο, μέσα στο οποίο βρήκαν πολλά γυναικεία εσώρουχα (σε ένα από αυτά υπήρχε αίμα), δεματικά καλωδίων και έναν καταψύκτη που η μοκέτα στον πάτο του ήταν λεκιασμένη με αίμα. Βρήκαν επίσης αίμα στη μοτοσυκλέτα του Γουόρλι, καθώς και δεματικά καλωδίων και μια μάσκα του σκι στο φορτηγάκι του. Το DNA της Τζόγκιν βρέθηκε σε ένα κομμάτι κολλητικής ταινίας και σε ένα φουσκωτό στρώμα που βρέθηκαν και τα δύο στον αχυρώνα.

Οι ερευνητές από αρχεία κινητών τηλεφώνων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Γουόρλι βρισκόταν στη σκηνή της απαγωγής για σχεδόν δύο ώρες. Ανακάλυψαν επίσης ότι ο Γουόρλι είχε πει σε έναν θεραπευτή, που έβλεπε με εντολή δικαστηρίου μετά την προηγούμενη καταδίκη του, ότι «μάθαινε από κάθε απαγωγή γυναίκας και την επόμενη θα την έθαβε». Συνελήφθη με την κατηγορία της απαγωγής στις 22 Ιουλίου, τρεις ημέρες μετά την εξαφάνιση της Τζόγκιν. Ένας εκπρόσωπος του γραφείου του σερίφη είπε ότι ο Γουόρλι είχε το προφίλ κατά συρροή δράστη και ότι θα μπορούσε να έχει επιπλέον άγνωστα θύματα, τα οποία πιθανώς φυλάσσονταν στο ακίνητο. Παρά την εξαντλητική έρευνα, δεν βρέθηκαν εκεί ούτε η Σιέρα ούτε κάποιο ανθρώπινο λείψανο.

Τη μέρα που ο Γουόρλι συνελήφθη, τα λείψανα της Σιέρα Τζόγκιν βρέθηκαν σε έναν ρηχό τάφο σε ένα χωράφι λίγα μίλια από το σπίτι του. Το πτώμα της βρέθηκε δεμένο (οι καρποί με χειροπέδες και δεμένοι στους αστραγάλους πίσω από την πλάτη της), είχε ένα μεγάλο πλαστικό παιχνίδι στο στόμα της σαν φίμωτρο και φορούσε πάνα ενήλικου. Η νεκροψία-νεκροτομή προσδιόρισε ως αιτία θανάτου την ασφυξία που προκλήθηκε από το φίμωτρο. Δεν υπήρχαν ενδείξεις βιασμού. Η ακριβής ώρα θανάτου δεν προσδιορίστηκε, αλλά επίσημα ο θάνατός της διαπιστώθηκε στις 22 Ιουλίου 2016.

Ο Τζέιμς Γουόρλι
Ο Τζέιμς Γουόρλι

Στις 16 Αυγούστου 2016, απαγγέλθηκαν στον Γουόρλι δεκαεννέα κατηγορίες και φυλακίστηκε χωρίς εγγύηση. Οι κατηγορίες περιελάμβαναν φόνο, απαγωγή, παραποίηση αποδεικτικών στοιχείων και περιύβριση νεκρού. Ο Γουόρλι δήλωσε αθώος σε όλες τις κατηγορίες. Μετά από  καθυστερήσεις τον Σεπτέμβριο του 2017 και τον Ιανουάριο του 2018, η δίκη ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018. Η εισαγγελία ισχυρίστηκε ότι ο Γουόρλι παρακολουθούσε πορνογραφικό υλικό μέχρι τη διάπραξη του εγκλήματος, όπως αποδεικνυόταν από το ιστορικό περιήγησής του στο διαδίκτυο. Αιφνιδίασε την Τζόγκιν στον χωματόδρομο κοντά στο σπίτι της, τη χτύπησε στο κεφάλι με το κράνος της μοτοσικλέτας του (πιθανόν έτσι έχασε τις αισθήσεις της και άφησε DNA στο κράνος) και περίμενε στο χωράφι με τα καλαμπόκια μέχρι να νυχτώσει. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τηλεφώνησε στον αδερφό του για να του πει ότι η μοτοσικλέτα του είχε χαλάσει. Στη συνέχεια οδήγησε τη μοτοσικλέτα του πίσω στο σπίτι (λιγότερο από πέντε μίλια μακριά), οδήγησε το φορτηγάκι του πίσω στον τόπο του εγκλήματος (τότε μάρτυρας παρατήρησε την υπερβολική ταχύτητα) και τη μετέφερε πίσω στον αχυρώνα της κατοικίας του. Εκεί άφησε μερικά από τα αιματοβαμμένα ρούχα της και της επιτέθηκε σωματικά, την έδεσε και τη φίμωσε με ένα πλαστικό παιχνίδι. Κάποια στιγμή, έπαθε ασφυξία από το φίμωτρο, πράγμα που ήταν η πρόθεση του Γουόρλι κατά τους εισαγγελείς, αφού το είχε χώσει βαθιά στον λαιμό της και με τόση δύναμη ώστε της είχε σπάσει ένα δόντι. Στη συνέχεια ο Γουόρλι μετέφερε το πτώμα σε χωράφι με καλαμπόκια κοντά στο σπίτι του και το έθαψε σε ρηχό τάφο.

Ο Γουόρλι αρνήθηκε ότι συνάντησε ή επιτέθηκε ποτέ στην Τζόγκιν. Η υπεράσπιση υποστήριξε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που ελήφθησαν από τον αχυρώνα -τα εσώρουχα, οι χειροπέδες και τα αντικείμενα που σχετίζονται με σαδομαζοχισμό- ήταν μέρος ενός στούντιο πορνογραφίας που σκόπευε να στήσει ο Γουόρλι. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι είχε αφήσει πίσω του το κράνος και άλλα αποδεικτικά στοιχεία που βρέθηκαν κοντά στο ποδήλατο της Τζόγκιν, πριν εκείνη εξαφανιστεί, όταν η μοτοσικλέτα του χάλασε στην άκρη του δρόμου. Λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης DNA του Γουόρλι στο κράνος, οι συνήγοροί του είπαν ότι ίσως κάποιος άλλος το χρησιμοποίησε για να επιτεθεί στην Τζόγκιν. Ένας μάρτυρας είχε δει έναν άνδρα με κόκκινο σορτς σκυμμένο σε ένα χωράφι, αλλά κανένα κόκκινο σορτς δεν βρέθηκε στην κατοχή του Γουόρλι και η υπεράσπισή του υποστήριξε ότι δε θα μπορούσε να είναι ο Γουόρλι στο χωράφι με τα καλαμπόκια.

Στη διάρκεια της δίκης η κατηγορούσα αρχή παρουσίασε πολλούς μάρτυρες. Με τα καταληκτικά επιχειρήματα των δυο πλευρών η δίκη ολοκληρώθηκε στις 26 Μαρτίου 2018 και την ίδια μέρα άρχισε η διαβούλευση των ενόρκων. Μετά από λιγότερο από έξι ώρες διαβούλευσης, ο Τζέιμς Γουόρλι κρίθηκε ένοχος στις 28 Μαρτίου 2018 για 17 από τις 19 κατηγορίες.

Πριν από την καταδίκη, ο Γουόρλι έκανε μια δήλωση διάρκειας 45 λεπτών, στην οποία έλεγε πως πίστευε ότι κάποιος άλλος απήγαγε και δολοφόνησε την Τζόγκιν, αφήνοντας στοιχεία για να τον ενοχοποιήσει. Όταν περιέγραψε την Τζόγκιν ως «όμορφο κορίτσι», πολλοί από τους συγγενείς της Σιέρα ταράχτηκαν και αποχώρησαν από την αίθουσα του δικαστηρίου. Οι ένορκοι πρότειναν τη θανατική ποινή, την οποία ο δικαστής επικύρωσε στις 16 Απριλίου 2018, δηλώνοντας: «Αν πίστευα ότι υπήρχε έστω μια πιθανότητα να είσαι αθώος, θα σου επέβαλα ισόβια».

Από τις 19 Απριλίου 2018 ο Τζέιμς Γουόρλι κρατείται σε φυλακές του Οχάιο. Η ημερομηνία εκτέλεσής του, που αρχικά είχε οριστεί για τις 3 Ιουνίου 2019, ορίστηκε για τις 20 Μαΐου 2025.

Η υπόθεση απαγωγής και δολοφονίας της Σιέρα Τζόγκιν απασχόλησε πολλές εφημερίδες και δημοσιογραφικές τηλεοπτικές εκπομπές (Oxygen: "Deep In The Cornfields", Investigation Discovery: "The Long Way Home", 20/20 : "She Was Almost Home") καθώς και διαδυκτικές εκπομπές και podcast με αληθινά εγκλήματα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ