Κοσμος

Σαμάνθα Τζόζεφσον: Μια σκληρή δολοφονία που πυροδότησε τρόμο στις ΗΠΑ

Νόμος με το όνομα του θύματος θεσπίστηκε για να προστατεύει τους επιβάτες κοινόχρηστων οχημάτων

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαμάνθα Τζόζεφσον: Μια σκληρή δολοφονία που πυροδότησε τρόμο στις ΗΠΑ

Η φοιτήτρια μπήκε κατά λάθος στο όχημα του δολοφόνου, νομίζοντας ότι ήταν το Uber που είχε καλέσει

Η Σαμάνθα Τζόζεφσον ήταν 21 ετών, σπούδαζε Πολιτικές Επιστήμες στο Παν/μιο της Νότιας Καρολίνας κι έμενε στην Κολούμπια, την πρωτεύουσα της πολιτείας. Ήταν κοινωνική, αγαπητή και είχε ταξιδέψει στην Ευρώπη με πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών -είχε κάνει μέρος των σπουδών της στη Βαρκελώνη, οπότε, ταξίδεψε στη Μαδρίτη και στο Παρίσι. Τον Ιούνιο του 2019 θα αποφοιτούσε και θα συνέχιζε τις σπουδές της στο διεθνές δίκαιο -είχε ήδη γίνει δεκτή με πλήρη υποτροφία στη Νομική Σχολή μεγάλου πανεπιστημίου. Όμως τα σχέδιά της ανατράπηκαν στις 29 Μαρτίου 2019.

Η φοιτήτρια μπήκε κατά λάθος στο όχημα του δολοφόνου, νομίζοντας ότι ήταν το Uber που είχε καλέσει
Σαμάνθα Τζόζεφσον © Youtube

Ήταν Παρασκευή και η Σαμάνθα είχε βγει με φίλους να διασκεδάσει στην περιοχή Φάιβ Πόιντς, στο κέντρο της Κολούμπια, όπου συχνάζουν πολλοί φοιτητές. Γύρω στις 2:00 π.μ. αποφάσισε να φύγει από το μπαρ Bird Dog και κάλεσε ένα Uber για να την πάει στο σπίτι της. Περίμενε έξω από το μπαρ όπου πολλοί φοιτητές, όπως εκείνη, περίμεναν το ταξί που θα τους μετέφερε. Σε δέκα λεπτά σταμάτησε δίπλα της ένα μαύρο Chevrolet Impala, η Σαμάνθα άνοιξε την πίσω πόρτα, μπήκε μέσα και στο όχημα έφυγε. Οι συγκάτοικοί της ανησύχησαν όταν αργούσε να επιστρέψει και την καλούσαν, αλλά το κινητό της δεν απαντούσε. Το τηλέφωνο της Σαμάνθα, μέσω μιας εφαρμογής τηλεφώνου που χρησιμοποιούσαν οι φίλοι της, έδειχνε μετακίνηση προς μια περιοχή μακριά από το σπίτι της και μετά έσβηνε. Υπέθεσαν ότι θα είχε κοιμηθεί σε κάποιο φιλικό σπίτι. Το πρωί όμως που η Σαμάνθα δεν είχε επιστρέψει ακόμη στο σπίτι και συνέχιζε να μην απαντάει στο κινητό της, οι συγκάτοικοί της κάλεσαν την αστυνομία και δήλωσαν την εξαφάνισή της.

Surveillance video of University of South Carolina student getting into suspect's car

Στο υλικό από τις κάμερες ασφαλείας έξω από τα μπαρ οι αστυνομικοί είδαν τις τελευταίες κινήσεις της Σαμάνθα -τη μαύρη Chevrolet Impala να κάνει κύκλους στην περιοχή της νυχτερινής διασκέδασης της Κολούμπια πριν κόψει ταχύτητα και σταματήσει στο πεζοδρόμιο έξω από το μπαρ, όπου η Τζόζεφσον περίμενε μόνη της το Uber που είχε καλέσει. Δεκατέσσερις ώρες αφότου η Σαμάνθα μπήκε στο μαύρο αμάξι και εξαφανίστηκε, κυνηγοί βρήκαν το πτώμα της πεταμένο σε ένα χωράφι στην περιοχή Νιου Ζίον. Οι αστυνομικοί ντετέκτιβ έφτασαν σύντομα στα ίχνη του οδηγού, όταν είδαν στην περιοχή Φάιβ Πόιντς ένα αυτοκίνητο που ταίριαζε με αυτό στο οποίο είχε καταγραφεί να μπαίνει η Τζόζεφσον. Όταν έκαναν σήμα στον οδηγό να σταματήσει, εκείνος βγήκε από το αμάξι και το έβαλε στα πόδια προσπαθώντας να ξεφύγει. Λεγόταν Ναθάνιελ Ρόουλαντ, ήταν 24 ετών και έμενε δυο μίλια από το σημείο που είχε βρεθεί η σορός της Σαμάνθα. Ο Ρόουλαντ συνελήφθη μια μέρα μετά τη δολοφονία, στις 30 Μαρτίου, και κατηγορήθηκε για την απαγωγή και τη δολοφονία της Σαμάνθα Τζόζεφσον.

Η νεκροψία έδειξε ότι η Σαμάνθα πέθανε από πολλαπλά τραύματα με αιχμηρό αντικείμενο -είχε δεχτεί περίπου 120 μαχαιριές. Ο ιατροδικαστής δε μπόρεσε να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό των τραυμάτων γιατί ήταν πάρα πολλά. Η νεκροψία αποκάλυψε επίσης τον βαθμό της απώλειας αίματός της -το ανθρώπινο σώμα έχει 4-5 λίτρα αίματος, αλλά το σώμα της Τζόζεφσον είχε μόνο 20 χιλιοστόλιτρα, είχε χάσει όλο σχεδόν το αίμα της. Μέσα στο αυτοκίνητο του Ρόουλαντ, η αστυνομία βρήκε ένα μπουκάλι χλωρίνη, μικροβιοκτόνα μαντηλάκια και καθαριστικό τζαμιών, όπως επίσης το τηλέφωνο της Σαμάνθα και μεγάλη ποσότητα από το αίμα της στη θέση του συνοδηγού και στο πορτμπαγκάζ. Οι παιδικές κλειδαριές ασφαλείας ήταν ενεργοποιημένες -κάτι που παγίδευσε την Τζόζεφσον μέσα στο όχημα και την εμπόδισε να διαφύγει. Όταν οι ερευνητές έψαξαν τα σκουπίδια πίσω από το σπίτι της φιλενάδας του Ρόουλαντ, ανακάλυψαν καθαριστικά υγρά και ένα μαχαίρι με δύο λεπίδες, που είχε πάνω του το αίμα της Σαμάνθα. Το αίμα της βρέθηκε επίσης σε μια κάλτσα και μια μπαντάνα του Ρόουλαντ. Επιπλέον, DNA της Σαμάνθα συλλέχτηκε από τα νύχια του Ρόουλαντ. Αναζητώντας δακτυλικά αποτυπώματα, οι ερευνητές βρήκαν επίσης ένα αποτύπωμα από το γυμνό πέλμα της Σαμάνθα.

Σαμάνθα Τζόζεφσον: Μια σκληρή δολοφονία που πυροδότησε τρόμο στις ΗΠΑ
© Associated Press/Youtube

Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι με δύο λεπίδες, ο Ρόουλαντ προκάλεσε τα περίπου 120 τραύματα στην Τζόζεφσον. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, η Σαμάνθα προσπάθησε να αμυνθεί. Ένα από τα χτυπήματα του Ρόουλαντ είχε διαπεράσει το δεξί της χέρι, που πιθανότατα χρησιμοποίησε η κοπέλα για να προστατευθεί. Ο Ρόουλαντ μαχαίρωσε επίσης τη Σαμάνθα στο κεφάλι με τόση δύναμη, ώστε το μαχαίρι διαπέρασε το κρανίο και τον εγκέφαλό της. Τη μαχαίρωσε επίσης στην καρωτίδα, μια από τις δύο κύριες αρτηρίες που μεταφέρει αίμα στο κεφάλι, και δεξιά στον λαιμό και τον δεξιό ώμο της. Επιπλέον, το υοδειδές αστό είχε σπάσει και είχε τραύματα από μαχαίρι στο πρόσωπο, τον λαιμό, τον ώμο, τον κορμό, την πλάτη, τον πνεύμονα και τα πόδια. Η ακατάσχετη αιμορραγία είχε επιφέρει τον αθάνατό της μέσα σε 10-20 λεπτά, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή. Κατά τους ντετέκτιβ, ο Ρόουλαντ μετέφερε το πτώμα της Τζόζεφσον στο χωράφι όπου βρέθηκε αργότερα.

Εκτός από τη δολοφονία της Τζόζεφσον, ο Ρόουλαντ είχε εμπλακεί και σε μια άλλη απαγωγή γυναίκας στην Κολούμπια. Το θύμα είχε δεχτεί επίθεση από δύο άνδρες ενώ βρισκόταν σε φανάρι τον Οκτώβριο του 2018. Οι δράστες της επιτέθηκαν και στη συνέχεια την ανάγκασαν να οδηγήσει σε ένα ΑΤΜ όπου της έκλεψαν χρήματα και στη συνέχεια την ανάγκασαν να οδηγήσει στο σπίτι της, όπου της έκλεψαν διάφορα αντικείμενα αξίας και ένα PlayStation 4. Ώρες μετά την απαγωγή της γυναίκας, ο Ρόουλαντ πούλησε μερικά από τα κλεμμένα αντικείμενα, μπεριλαμβανομένου του PlayStation 4, σε ένα ενεχυροδανειστήριο.

Η δίκη του Ναθάνιελ Ρόουλαντ για την απαγωγή και τη δολοφονία της Σαμάνθα Τζόζεφσον ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου 2021 και μεταδόθηκε πανεθνικά από το καλωδιακό κανάλι Court TV.

Η φοιτήτρια μπήκε κατά λάθος στο όχημα του δολοφόνου, νομίζοντας ότι ήταν το Uber που είχε καλέσει
© AP/Youtube

Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι εισαγγελείς κάλεσαν 31 μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένου του κυνηγού που βρήκε το σώμα της Τζόζεφσον, του ιδιοκτήτη καταστήματος κινητής τηλεφωνίας που κατέθεσε ότι ο Ρόουλαντ προσπάθησε ανεπιτυχώς να του πουλήσει το τηλέφωνο της Τζόζεφσον την ημέρα μετά την εξαφάνισή της, της πρώην φιλενάδας του Ρόουλαντ, πολλών αστυνομικών, ερευνητών και εμπειρογνωμόνων. Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Ρόουλαντ δεν κάλεσαν μάρτυρες και ο Ρόουλαντ δεν κατέθεσε.

Κανένα ξεκάθαρο κίνητρο για τη δολοφονία δεν προτάθηκε από τους εισαγγελείς κατά τη διάρκεια της δίκης. (Συνδυάζοντας βέβαια την προηγούμενη απαγωγή και δράση του, κίνητρό του ήταν μάλλον το οικονομικό όφελος). Στις 27 Ιουλίου 2021, μετά από μια ώρα διαβούλευσης, οι ένορκοι έκριναν τον Ρόουλαντ ένοχο για την απαγωγή και τη δολοφονία της Σαμάνθα Τζόζεφσον και για κατοχή όπλου κατά τη διάρκεια διάπραξης ενός βίαιου εγκλήματος. Αμέσως μετά την καταδίκη του Ρόουλαντ, ο δικαστής του επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης και, όπως είπε, ο Ρόουλαντ ήταν «εντελώς άκαρδος, ένα άτομο χωρίς συναισθήματα, χωρίς τύψεις» και η υπόθεση ήταν η «σκληρότερη» δολοφονία που είχε εκδικάσει ποτέ.

Ναθάνιελ Ρόουλαντ
Ναθάνιελ Ρόουλαντ © Facebook

Ο θάνατος της Σαμάνθα Τζέφερσον πυροδότησε φόβο σε ολόκληρη τη χώρα, επειδή η 21χρονη δολοφονήθηκε κάνοντας κάτι που κάνουν χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά -κάλεσε μια υπηρεσία ταξί. Η δολοφονία προκάλεσε πολλές συζητήσεις σχετικά με τους κινδύνους των κοινόχρηστων οχημάτων και τη σημασία της διασφάλισης για τον πελάτη, πριν μπει, ότι ένα αυτοκίνητο κοινής χρήσης οδηγείται από τον εγγεγραμμένο οδηγό. Μετά το θάνατο της κόρης τους, οι γονείς της Σαμάνθα Τζόζεφσον ίδρυσαν το Ίδρυμα «What's My Name». Σκοπός του ιδρύματος είναι η ενημέρωση σχετικά με την ασφάλεια μεταφοράς με κοινόχρηστο όχημα και η απονομή υποτροφιών σε υποψήφιους φοιτητές.

Η δολοφονία οδήγησε στην ψήφιση του ,«Νόμου της Σάμι» στο Νιου Τζέρσεϋ, ο οποίος ενισχύει την προστασία των οδηγών και των επιβατών που χρησιμοποιούν υπηρεσίες κοινής χρήσης. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, υπεγράφη από τον πρόεδρο Μπάιντεν στις 5 Ιανουαρίου 2023.

Σαμάνθα Τζόζεφσον
Σαμάνθα Τζόζεφσον © Facebook

Η υπόθεση καλύφθηκε από πολλά έντυπα και τηλεοπτικές εκπομπές (Το τηλεοπτικό δίκτυο A&E, στην εκπομπή Killer Cases, αφιέρωσε το επεισόδιο «Murder in a College Town»). 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ