Κοσμος

Η δολοφονία της οικογένειας Νιούμαν: Ένα έγκλημα που συντάραξε την Αλάσκα

Η μητέρα και οι δυο ανήλικες κόρες της βρέθηκαν βάναυσα δολοφονημένες μέσα στο σπίτι τους

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η δολοφονία της οικογένειας Νιούμαν

Η πιο ανατριχιαστική υπόθεση στα εγκληματικά χρονικά της πολιτείας που καταγράφηκε ως «Το έγκλημα του αιώνα»

Ο Τζον και η Νάνσι Νιούμαν είχαν γνωριστεί και παντρευτεί στο Αϊντάχο, αλλά τη δεκαετία του ‘80 είχαν μετακομίσει στην Αλάσκα, αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες δουλειάς. Το 1987 ζούσαν στον Άνκορατζ μαζί με τις δύο κόρες τους, την 8χρονη Μελίσα και την 3χρονη Άντζι. Η Νάνσι δούλευε ως σερβιτόρα σε ένα μικρό εστιατόριο και ο Τζον σε μια αεροπορική εταιρεία, αλλά μετά από ένα ατύχημα και μια σοβαρή αναπηρία, είχε πάει στην Καλιφόρνια για να εκπαιδευτεί ως κλειδαράς και τεχνικός ασφαλείας.

Στις 14 Μαρτίου 1987 η Νάνσυ δεν εμφανίστηκε στη δουλειά και οι εργαζόμενοι ανησύχησαν, επειδή ήταν εξαιρετικά συνεπής. Κάλεσαν την αδερφή της που έμενε σε κοντινό σπίτι για να ελέγξει. Δεν άνοιξε κανείς όταν χτύπησε το κουδούνι και χρησιμοποίησε το εφεδρικό της κλειδί για να μπει. Τότε βρήκε τη Νάνσυ και τις δυο κόρες της βάναυσα δολοφονημένες σε ξεχωριστά δωμάτια του διαμερίσματος και κάλεσε αμέσως την αστυνομία.

Οι αστυνομικοί ερευνητές της Αλάσκας δεν είχαν ξαναδεί τόσο φρικτή σκηνή εγκλήματος. Στο τραπέζι υπήρχαν αποφάγια από το πρόγευμα: δυο μπολ με δημητριακά και ένα μισογεμάτο φλιτζάνι καφέ. Πάνω στο τραπέζι υπήρχε και το τενεκεδάκι όπου φύλαγε η Νάνσυ τα κέρματα από τα φιλοδωρήματά της, αλλά ήταν άδειο. Υπήρχε επίσης ένα αποτσίγαρο στο σταχτοδοχείο -μάρκας που δεν κάπνιζαν οι Νιούμαν. Το διαμέρισμα δεν ήταν αναστατωμένο και δεν υπήρχαν ίχνη διάρρηξης. Αλλά στη μεγάλη κρεβατοκάμαρα βρήκαν τη Νάνσυ ξαπλωμένη στο κρεβάτι με το νυχτικό πιεσμένο γύρω από το στήθος της, με εκδορές και πρήξιμο στο μέτωπο, στη μύτη και στο πηγούνι της, ένδειξη ότι ο δράστης την είχε χτυπήσει πολλές φορές στο πρόσωπο. Υπήρχε μια μαξιλαροθήκη με κόμπους γύρω από το λαιμό της. Οι ερευνητές εντόπισαν μικρή ποσότητα αίματος στα πόδια του κρεβατιού. Η αστυνομία βρήκε επίσης ένα ζευγάρι λαδί γάντια πάνω στη συρταριέρα. Η Μελίσσα βρέθηκε ξαπλωμένη στο πάτωμα του υπνοδωματίου της. Είχε και αυτή μια μαξιλαροθήκη με κόμπους στον λαιμό της και τα χέρια της ήταν δεμένα πίσω από την πλάτη με μια άλλη μαξιλαροθήκη. Η θέση του σώματός της και το αίμα στο πάτωμα φανέρωναν ότι είχε υποστεί βιασμό και στραγγαλισμό.

Η δολοφονία της οικογένειας Νιούμαν
Στο τραπέζι ήταν το τενεκεδάκι όπου φύλαγε η Νάνσυ τα κέρματα από τα φιλοδωρήματά της. Ήταν άδειο © Youtube Odd Murders & Mysteries

Από στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του DNA, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η Μελίσσα είχε μεταφερθεί στην κρεβατοκάμαρα της Νάνσι, όπου και οι δύο υπέστησαν σεξουαλική επίθεση. Μετά ο δράστης είχε μεταφέρει τη Μελίσα στο δικό της υπνοδωμάτιο όπου και τη σκότωσε. Δεν υπήρχε απόδειξη ότι η Άντζι είχε μεταφερθεί στην κρεβατοκάμαρα της Νάνσι. Η αστυνομία βρήκε την 3χρονη ξαπλωμένη στο πάτωμα του υπνοδωματίου της με τον λαιμό της κομμένο τόσο βαθιά που σχεδόν είχε αποκεφαλιστεί. Είχε ένα βαθύ αμυντικό τραύμα στο ένα χέρι. Το αίμα της είχε πιτσιλιστεί στα έπιπλα και στους τοίχους του υπνοδωματίου. Η αστυνομία παρατήρησε ότι ένα μέρος του δέρματός από το στήθος ως την περιοχή της λεκάνης είχε σκουπιστεί, υποδηλώνοντας ότι ο δράστης σκούπισε κάτι από το σώμα της. Οι ερευνητές βρήκαν μια πετσέτα στο μπάνιο που περιείχε μεγάλη ποσότητα DNA, αίμα και τριχοθυλάκια (το τριχοθυλάκιο είναι το προστατευτικό περίβλημα μέσα στο οποίο αναπτύσσεται μια τρίχα και μπορεί να παράγει έως τρεις τρίχες).

Η δολοφονία της οικογένειας Νιούμαν
Η μαξιλαροθήκη που ήταν γύρω από το λαιμό της Νάνσυ & τα γάντια που βρέθηκαν στην κρεβατοκάμαρα © Youtube Odd Murders & Mysteries

Επειδή ο τόπος του εγκλήματος ήταν τόσο περίπλοκος, η αστυνομία ζήτησε τη βοήθεια του FBI. Κατά την αυτοψία συλλέχθηκαν τρία τριχοθυλάκια από τα σώματα των θυμάτων. Οι ιατροδικαστές βρήκαν επίσης έναν τέταρτο θύλακα τρίχας στην πετσέτα από το μπάνιο, μαζί με πράσινες λαδί ίνες, πιθανώς από τα γάντια που είχαν βρεθεί πάνω στη συρταριέρα. Τα δείγματα προέρχονταν από τον ίδιο άνθρωπο κι έδειχναν ότι αυτός έκανε θεραπεία για ηβικές ψείρες. Οι τεχνικοί βρήκαν ένα αποτύπωμα ολόκληρης παλάμης στον τοίχο πάνω από το κρεβάτι της Μελίσσα. Αυτή η θέση φανέρωνε ότι η Μελίσσα δέχτηκε σεξουαλική επίθεση στην κρεβατοκάμαρά της. Μεγάλο μέρος των αποδεικτικών στοιχείων στάλθηκε στο κέντρο του FBI στη Βιρτζίνια για ανάλυση, ενώ ένας ερευνητής διεξήγαγε πειράματα σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να μεταφερθούν οι ηβικές τρίχες από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Το FBI ζήτησε περαιτέρω βοήθεια από έναν προφάιλερ της Μονάδας Επιστημών Συμπεριφοράς. Ήταν η εποχή που καθιερωνόταν αυτή νέα πρακτική. Σύμφωνα με το προφίλ που σκιαγραφήθηκε, ο δράστης ήταν κάποιος που γνώριζε το διαμέρισμα και τη γειτονιά, κάποιος που είχε τον έλεγχο των παρορμήσεων του, αλλά φαντασιωνόταν βιασμούς, δολοφονίες και πιθανότατα είχε επιτεθεί σε μικρά κορίτσια στο παρελθόν. Είχε την ικανότητα να διαπράττει σεξουαλική επίθεση/φόνο τη μια στιγμή και να είναι ατάραχος την άλλη.

Η δολοφονία της οικογένειας Νιούμαν
Tα σεντόνια της Νάνσυ & το κρεβάτι της Μελίσα © Youtube Odd Murders & Mysteries

Ο Κέρμπι Άντονι, 23 ετών, ήταν ανιψιός του Τζον Νιούμαν και είχε μετακομίσει πρόσφατα στην Αλάσκα από το Αϊντάχο μαζί με την κοπέλα του. Το ζευγάρι είχε μείνει στους Νιούμαν για ένα μικρό χρονικό διάστημα πριν ο Κέρμπι πιάσει δουλειά σε ένα τοπικό αλιευτικό σκάφος. Μετά από καυγάδες με την κοπέλα του και τον κυβερνήτη του σκάφους, η κοπέλα του και ο πλοίαρχος έκοψαν κάθε σχέση με τον Άντονι. Τότε εκείνος ζήτησε από τη Νάνσι να τον φιλοξενήσει ξανά μέχρι να σταθεί στα πόδια του και η Νάνσι δέχτηκε. Αλλά η θετή μητέρα του την ενημέρωσε τηλεφωνικώς ότι ο Άντονι είχε τάσεις αυτοκτονίας και μπορεί να μην ήταν ασφαλές για εκείνη και τα κορίτσια να είναι κοντά του. Η Νάνσυ του ζήτησε να φύγει και ο Άντονι, εξαιρετικά θυμωμένος, πήγε να μείνει με έναν γνωστό του.

Οι ερευνητές έμαθαν ότι λίγο πριν μετακομίσει στο Άνκορατζ, ο Άντονι είχε βρεθεί στο επίκεντρο μιας έρευνας για τον βιασμό μιας 12χρονης σε κάμπινγκ του Αϊντάχο. Η κοπέλα επέζησε, αλλά έχασε την όραση στο ένα μάτι και την ακοή της στο ένα αυτί και υπέστη σοβαρή εγκεφαλική κάκωση λόγω δυνατού χτυπήματος στο κεφάλι. Η αστυνομία υποψιαζόταν επίσης ότι ο Άντονι συνδεόταν και με άλλους δύο θανάτους κοριτσιών, αλλά δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία.

Ο Άντονι αρνήθηκε ότι εμπλεκόταν στους θανάτους της Νάνσι, της Μελίσσα και της Άντζι Νιούμαν. Το 1982 είχε ομολογήσει στην αστυνομία ότι είχε διαπράξει ένοπλη ληστεία, κατά την οποία λήστεψε μια ηλικιωμένη γυναίκα σε αναπηρικό καροτσάκι. Αν και ομολόγησε, μετά ανακάλεσε την ομολογία του και δεν καταδικάστηκε για την επίθεση. Το ιστορικό του ποινικού μητρώου του ήταν ποικίλο. Περιλάμβανε τρεις συλλήψεις για διάρρηξη, τρεις συλλήψεις για κλοπή και μία για ανάρμοστη συμπεριφορά. Οι ανακριτές έμαθαν επίσης ότι είχε ξυλοκοπήσει και καταδιώξει τρεις φιλενάδες του στο παρελθόν. Ωστόσο, δεν του ασκήθηκε ποτέ δίωξη, επειδή οι κατηγορίες είχαν αποσυρθεί στη συνέχεια.

Το πρωί που βρέθηκαν νεκρές η Νάνσι και οι κόρες της, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον Άντονι στο σπίτι του φίλου του και είπαν ότι ήταν ύποπτος. Ζήτησαν και πήραν για ανάλυση τα ρούχα και τα παπούτσια που φορούσε το προηγούμενο βράδυ. Κατά τη διάρκεια της επίσημης ανάκρισής του, ο Άντονι είπε στους ερευνητές ότι δεν είχε κλειδί για το διαμέρισμα, αλλά η αστυνομία γνώριζε ότι είχε. Είπε επίσης ψέματα για το πού βρισκόταν όταν διαπράχθηκαν οι φόνοι. Είπε ότι έκανε πάρτι και έπαιζε ζάρια σε ένα γειτονικό σπίτι, αλλά κανείς δεν τον είχε δει εκεί. Πέντε ημέρες μετά τις δολοφονίες, υπήρχαν μαρτυρίες ότι ο Άντονι σταμάτησε σε μια τοπική ταβέρνα, όπου ανέφερε ότι ήταν ύποπτος για τις δολοφονίες και ότι είχε πει: «Το χειρότερο ήταν ότι η μαμά έπρεπε να παρακολουθήσει τη δολοφονία των κοριτσιών της».

Στις 13 Απριλίου, ο Άντονι κάλεσε τους αστυνομικούς ντετέκτιβ για να ενημερωθεί για την πορεία της έρευνας - κάτι που ο προφάιλερ είχε αναφέρει ως ενδεχόμενο. Ο ανακριτής είχε κανονίσει να συναντηθεί μαζί του την άλλη μέρα. Ο Άντονι τηλεφώνησε λίγο πριν από την προγραμματισμένη ώρα συνάντησης για να πει ότι βοηθούσε έναν φίλο και δε θα μπορούσε να πάει. Η αστυνομία κινητοποιήθηκε και τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας, ο Άντονι συνελήφθη στα σύνορα με τον Καναδά. Του απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες για τρεις φόνους, δύο κατηγορίες για βιασμό και μία κατηγορία για απαγωγή -επειδή τα χέρια της Μελίσα είχαν δεθεί.

Η δολοφονία της οικογένειας Νιούμαν
O Κέρμπι Άντονι κρίνεται ένοχος για τις δολοφονίες © Youtube Real Crime

Ενώ κρατούνταν στο σωφρονιστικό κέντρο, βγήκαν τα αποτελέσματα από το εργαστήριο του FBI. Τα στοιχεία ανέφεραν ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα του Κέρμπι Άντονι ταίριαζαν με εκείνα που βρέθηκαν στο τενεκεδάκι όπου η Νάνσι κρατούσε τα φιλοδωρήματα. Το σπέρμα που συλλέχτηκε από τα σώματα και τα ρούχα ταυτοποιήθηκε επίσης θετικά ως του Άντονι, όπως και τα τέσσερα δείγματα τριχοθυλακίων. Ο Άντονι είχε σεξουαλική επαφή με τη Νάνσι μετά τον θάνατό της. Στο σπίτι που έμενε βρέθηκε η κάμερα της Νάνσι. Το μαχαίρι που έλειπε από την κουζίνα και η τσάντα της Νάνσυ δε βρέθηκαν ποτέ. Ο Άντονι πλήρωνε τελευταία χρησιμοποιώντας κέρματα, που μαλλον προέρχονταν από τα φιλοδωρήματα της Νάνσι.

Στις 3 Ιουνίου 1988, μετά από δίκη 8 εβδομάδων, ο Κέρμπι Άντονι κρίθηκε ένοχος για τις δολοφονίες της Νάνσι, της Μελίσσα και της Άντζι Νιούμαν, για τους βιασμούς της Νάνσι και της Μελίσσα και για την απαγωγής της Μελίσσα.

Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 357 ετών και όχι σε θανατική ποινή γιατί η Αλάσκα δεν έχει τη θανατική ποινή.

Ο Τζον Νιούμαν μετά τη δολοφονία της οικογένειάς του επέστρεψε στο Αϊντάχο.

Στο διαδίκτυο υπάρχουν τηλεοπτικές εκπομπές («The FBI Files», «Forensic Files»), όπως και πολλά podcast αληθινού εγκλήματος που αναφέρονται στην υπόθεση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ