Κοσμος

Χιλή: Νεκρός σε αεροπορικό δυστύχημα ο πρώην πρόεδρος Πινιέρα

Είχε πάρει σαφείς αποστάσεις από την περίοδο Πινοσέτ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χιλή: Ο πρώην πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα σκοτώθηκε κατά τη συντριβή ελικοπτέρου
© ΕPA/PAULO CUHNA

Χιλή: Σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα ο πρώην πρόεδρος Πινιέρα 

Ο πρώην πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα σκοτώθηκε όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε συνετρίβη σήμερα στην κοινότητα Λάγκο Ράνκο στην περιφέρεια Λος Ρίος, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο τη χιλιανή εφημερίδα La Tercera.

Δυο φορές πρόεδρος

Η υπουργός Εσωτερικών Καρολίνα Τόχα επιβεβαίωσε τον θάνατο του 74χρονου πρώην προέδρου, ο οποίος κατείχε το αξίωμα από το 2010 έως το 2014 και από το 2018 έως το 2022. Τρεις ακόμη επιβάτες επέζησαν από τη συντριβή του ελικοπτέρου στη νότια πόλη Λάγκο Ράνκο. Η σορός του Πινέρα είχε ανασυρθεί, δήλωσε η Τόχα.

Ο Πινέρα, επιχειρηματίας στο επάγγελμα, προήδευσε σε μια περίοδο γρήγορης οικονομικής ανάπτυξης και απότομης μείωσης της ανεργίας κατά την πρώτη του προεδρία από το 2010 έως το 2014. Η δεύτερη προεδρία του από το 2018 έως το 2022 σημαδεύτηκε από βίαιες διαδηλώσεις κατά της ανισότητας που οδήγησαν σε κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έληξε με την υπόσχεση της κυβέρνησης να συντάξει νέο σύνταγμα.

Ο Πινέρα επέβλεψε επίσης την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, όποτε πέτυχε ένα από τα ταχύτερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο.

Ένα από τα μνημειώδη γεγόνοτα της πρώτης κυβέρνησής του, στο οποίο αναφερόταν συχνά ο ίδιος ο Πινέρα, ήταν η θεαματική διάσωση το 2010 33 ανθρακωρύχων που είχαν παγιδευτεί κάτω από την έρημο Ατακάμα. Το γεγονός έγινε παγκόσμια αίσθηση στα μέσα ενημέρωσης και αποτέλεσε το θέμα μιας ταινίας του 2014, με τίτλο «Οι 33».

Αποστάσεις από τον Πινοσέτ

Ο Σεμπαστιάν Πινέρα, γιος επιφανούς κεντρώου πολιτικού, ήταν οικονομολόγος με σπουδές στο Χάρβαρντ, ο οποίος έκανε την περιουσία του εισάγοντας πιστωτικές κάρτες στη Χιλή τη δεκαετία του 1980.

Ήταν επίσης μεγαλομέτοχος στη ναυαρχίδα της αεροπορικής εταιρείας που ήταν παλαιότερα γνωστή ως LAN, στην τοπική ποδοσφαιρική ομάδα Colo-Colo και σε έναν τηλεοπτικό σταθμό, αν και πούλησε τις περισσότερες από αυτές τις συμμετοχές όταν ανέλαβε την προεδρία τον Μάρτιο του 2010. 

Διεκδικώντας την εκλογή του στην προεδρία μετά από μια περίοδο ως γερουσιαστής, προσέλκυσε τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως ηγέτη μιας νέας δεξιάς. Ταυτόχρονα, πήρε αποστάσεις από την περίοδο 1973-1990 του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ, όταν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν ή «εξαφανίστηκαν».

Πηγή: Reuters

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ