Κοσμος

Εθνική τραγωδία στη Χιλή: Στους 112 ανέρχονται οι νεκροί από τις πυρκαγιές - 40 ενεργές εστίες

«Η χώρα θα πρέπει να προετοιμαστεί για περισσότερα άσχημα νέα» ανέφερε ο πρόεδρος Μπόριτς

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εθνική τραγωδία στην Χιλή: Στους 112 ανέρχονται οι νεκροί από τις πυρκαγιές - 40 ενεργές εστίες
© EPA/Adriana Thomasa

Χιλή - Πυρκαγιές: Στους 112 ανέρχονται οι νεκροί - «Η χώρα θα πρέπει να προετοιμαστεί για περισσότερα άσχημα νέα» ανέφερε ο πρόεδρος Μπόριτς

Ο απολογισμός των θυμάτων των δασικών πυρκαγιών αυξήθηκε στους 112 νεκρούς στη Χιλή, ανακοίνωσαν χθες Κυριακή οι αρχές, τονίζοντας πως πυροσβέστες συνεχίζουν τις προσπάθειες να ελέγξουν κάπου σαράντα ενεργές εστίες.

«Πρέπει να πούμε ότι με βάση τις πληροφορίες που λάβαμε από την ιατροδικαστική υπηρεσία, υπάρχουν 112 νεκροί (και) 32 πτώματα έχουν ταυτοποιηθεί», δήλωσε ο Μανουέλ Μονσάλβε, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας της Λατινικής Αμερικής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Χιλή - Πυρκαγιές
© EPA/Adriana Thomasa

Οι πυρκαγιές που ενισχύθηκαν την Παρασκευή απειλούν τώρα τις εξωτερικές άκρες της Βίνα ντελ Μαρ και του Βαλπαραΐσο, δύο παράκτιες πόλεις που είναι δημοφιλείς στους τουρίστες. Η αστική εξάπλωση των πόλεων αυτών αντιπροσωπεύει περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους δυτικά της πρωτεύουσας Σαντιάγο.

«Ο άνεμος ήταν τρομερός, η ζέστη καυτή. Δε μπορούσαμε να ανασάνουμε. Οι άνθρωποι διασκορπίστηκαν παντού», δήλωσε ο Pedro Quezada, ένας τοπικός οικοδόμος στην περιοχή Βαλπαραΐσο.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στις πληγείσες περιοχές της Χιλής 

Οι χιλιανές αρχές θέσπισαν απαγόρευση κυκλοφορίας στις 9 μ.μ. στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο και έστειλαν τον στρατό να βοηθήσει τους πυροσβέστες να αναχαιτίσουν την εξάπλωση των πυρκαγιών, ενώ ελικόπτερα έριξαν νερό για να προσπαθήσουν να σβήσουν τις φλόγες από αέρος.

Η Νομική Ιατρική Υπηρεσία της Χιλής, ο κρατικός ιατροδικαστής, δήλωσε ότι 112 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές, ενώ αριθμός των νεκρών ανερχόταν σε 51 το Σάββατο.

Ο πρόεδρος Μπόριτς δήλωσε πως πρέπει η Χιλή να προετοιμαστεί για τα χειρότερα

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα ο Μπόριτς, ανακοινώνοντας διήμερο εθνικό πένθος από τη Δευτέρα, δήλωσε ότι η Χιλή θα πρέπει να προετοιμαστεί για περισσότερα άσχημα νέα.

«Η Χιλή στο σύνολό της υποφέρει και θρηνεί τους νεκρούς μας», δήλωσε ο Μπόριτς σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς το έθνος. «Είμαστε αντιμέτωποι με μια τραγωδία πολύ μεγάλου μεγέθους».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Μονσάλβε δήλωσε την Κυριακή ότι 165 πυρκαγιές μαίνονται σε όλη την

Χιλή και εκτίμησε ότι περίπου 14.000 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές μόνο στις περιοχές Βίνα Ντελ Μαρ και Κιλπούε.

Όσοι επέστρεψαν στα κατεστραμμένα σπίτια τους τα βρήκαν σχεδόν αγνώριστα, ενώ πολλοί έχασαν όλα τα υπάρχοντα της ζωής τους.

Χιλή Xειρότερη εθνική καταστροφή της χώρας μετά τον σεισμό του 2010

Αν και οι πυρκαγιές δεν είναι ασυνήθιστες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο, η φονικότητα αυτών των πυρκαγιών ξεχωρίζει, καθιστώντας τες τη χειρότερη εθνική καταστροφή της χώρας μετά τον σεισμό του 2010, κατά τον οποίο έχασαν τη ζωή τους περίπου 500 άνθρωποι.

Πέρυσι, με αφορμή ένα κύμα καύσωνα ρεκόρ, περίπου 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότερα από 400.000 εκτάρια (990.000 στρέμματα) γης επλήγησαν.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cywj4q5028ep)

«Είμαστε όλοι μαζί, όλοι μας, και αγωνιζόμαστε για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης. Η προτεραιότητα είναι να σώσουμε ζωές», δήλωσε ο Μπόριτς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ