Κοσμος

Το...ναζιστικό «Africa Corps» λανσάρει ο Πούτιν ως «νέα» Wagner στην Αφρική

Η Μόσχα έχει επωφεληθεί από την αποσταθεροποίηση στη Δυτική Αφρική που προκάλεσαν τα στρατιωτικά πραξικοπήματα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Wagner: Η Ρωσία την αντικαθιστά με την «Λεγεώνα της Αφρικής»
© EPA/MAXIM SHIPENKOV

Wagner: Η Ρωσία αντικαθιστά την οργάνωση του μακαρίτη Πριγκόζιν με την «Λεγεώνα της Αφρικής»

Η Μόσχα φέρεται να έχει αρχίσει να στρατολογεί 20.000 στρατιώτες που θα αναπτυχθούν σε τουλάχιστον πέντε χώρες της Αφρικής που είναι φίλα προσκείμενες στη Ρωσία, για να αντικαταστήσουν τους μισθοφόρους της Wagner που είχαν εγκατασταθεί εκεί, καθώς εμβαθύνει την επιρροή της στην ήπειρο.

Inside Prigozhin’s Wagner, Russia’s Secret War Company | WSJ Documentary

Νέα Wagner μετά τον (ύποπτο) θάνατο που Πριγκόζιν

Το πόσους στρατιώτες μπορεί να συγκεντρώσει το «Σώμα της Αφρικής»  δεν είναι σαφές (ούτε και το γιατί πήραν το όνομά τους από τη ναζιστική μονάδα, Afrika Korps). Το Άφρικα Κορπς ή αλλιώς και Γερμανικό Αφρικανικό Σώμα ήταν η ονομασία του Γερμανικού εκστρατευτικού σώματος στην Βόρεια Άφρικη κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, που είχε σαν στόχο να βοήθησει τους Ιταλούς συμμάχους στην Βόρεια Αφρική και έδρασε την περίοδο 1941-1943

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 5.000 Ρώσοι μισθοφόροι στη Μαύρη ήπειρο: Δραστηριοποιούνται κυρίως στο Μάλι, τη Λιβύη, το Σουδάν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μέχρι τη Μοζαμβίκη και πρόσφατα ακόμη και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

«Το δίκτυο που ο ανυπάκουος “μάγειρας του Βλαντιμίρ Πούτιν” έχει δημιουργήσει σε όλη την Αφρική τα τελευταία χρόνια είναι πολύ σημαντικό για τη Μόσχα για να το διαλύσει απλώς. Οι μισθοφόροι της Wagner θα συνεχίσουν να δρουν στην Αφρική», λέει ένας άλλος διπλωμάτης, «με ή χωρίς τον Πριγκόζιν».

Νέα Wagner μετά τον ύποπτο θάνατο Πριγκόζιν
Νέα Wagner μετά τον ύποπτο θάνατο Πριγκόζιν © EPA

Nωχελική αρχή

Την περασμένη Τετάρτη, περίπου 100 Ρώσοι στρατιώτες έφτασαν στην Μπουρκίνα Φάσο για να παράσχουν ασφάλεια στον λοχαγό Ιμπραήμ Τραορέ, τον στρατιώτη που κατέλαβε την εξουσία σε στρατιωτικό πραξικόπημα του 2022, ανέφερε η ομάδα σε δήλωση που αναρτήθηκε στο κανάλι της στο Telegram.

Tην ίδια ώρα, η νέα οργάνωση να δημιουργήσει ένα περιφερειακό αρχηγείο στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου τα τελευταία έξι χρόνια η Wagner διεξήγαγε μια βίαιη εκστρατεία για λογαριασμό του προέδρου και ενσωματώθηκε στον μηχανισμό εθνικής ασφάλειας με αντάλλαγμα διαμάντια και χρυσό.

«Η στρατιωτική βάση θα κατασκευαστεί. Έχουμε πολλούς άνδρες και πολλούς Ρώσους εδώ. Είναι απαραίτητο να τους παρέχουμε μια βάση», δήλωσε τηλεφωνικά στο Bloomberg News ανώτερος σύμβουλος του προέδρου της Μπουρκίνα Φάσο. 

Νέα Wagner μετά τον ύποπτο θάνατο Πριγκόζιν
Νέα Wagner μετά τον ύποπτο θάνατο Πριγκόζιν ©ANATOLY MALTSEV/ EPA

Αποσταθεροποίηση στο Σαχέλ

Η Μόσχα έχει επωφεληθεί από την αποσταθεροποίηση στη Δυτική Αφρική που προκάλεσαν τα στρατιωτικά πραξικοπήματα και οι ισλαμιστικές εξεγέρσεις στο Μάλι, τον Νίγηρα και την Μπουρκίνα Φάσο, οι οποίες επιδεινώθηκαν από τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την πρώην αποικιοκρατική δύναμη Γαλλία και την ανάμειξη της Δύσης.

Οι τρεις χώρες του Σαχέλ και η Ρωσία υπέγραψαν σύμφωνο αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας τον Σεπτέμβριο. Την περασμένη εβδομάδα, ο στρατιωτικός ηγέτης του γειτονικού Τσαντ του Νίγηρα -που θεωρείται πλέον το τελευταίο προπύργιο της δυτικής επιρροής στο Σαχέλ- συναντήθηκε με τον Πούτιν στη Μόσχα για να συζητήσουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.

Η κορυφαία αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ για την Αφρική, Μόλι Πι, εξέφρασε την ανησυχία της ότι η Ρωσία θα καταφέρει να συνάψει συμφωνία για στρατιωτική παρουσία στον Νίγηρα, όπου οι ΗΠΑ διαθέτουν μια σημαντική βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών. «Αν επιλέξουν να έχουν μια εταιρική σχέση με χώρες όπως η Ρωσία, τα πράγματα δυσκολεύουν», δήλωσε η Πι.

Mε πληροφορίες από Bloomberg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ