Κοσμος

DW: Δυστύχημα ή όψιμη εκδίκηση του Κρεμλίνου ο θάνατος του Πριγκόζιν;

Οι εκτιμήσεις για το τέλος του αρχηγού της Wagner

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Γιεβγκένι Πριγκόζιν
O Γιεβγκένι Πριγκόζιν © Getty Images/ Anadolu Agency

Πριγκόζιν: Δυστύχημα ή εκδίκηση του Κρεμλίνου ο θάνατός του; Είναι ένα μήνυμα του Βλαντιμίρ Πούτιν προς την ελίτ της Ρωσίας; Οι εκτιμήσεις για το τέλος του αρχηγού της Wagner

Η είδηση περί συντριβής του αεροσκάφους με τον αρχηγό της διαβόητης ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, να βρίσκεται στη λίστα των επιβατών και άρα νεκρός έσκασε σαν «βόμβα» το απόγευμα της Τετάρτης, ωστόσο δύσκολα θα πει κανείς ότι αιφνιδίασε ο θάνατος του εν λόγω προσώπου.

Όπως αναφέρει άρθρο της DW, μέχρι την σχεδόν άμεση επιβεβαίωση από το Κρεμλίνο ότι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν ήταν ανάμεσα στους νεκρούς όλες οι διαδικτυακές σελίδες των γερμανικών εφημερίδων ήταν ιδιαίτερα προσεκτικές στις εκτιμήσεις.

Yevgeny Prigozhin Dead: Wagner-Owned Plane Crashes in Tver, Russia | WSJ

«Καθάρισε ο Πούτιν τον Πριγκόζιν;» διερωτάται ο αρθρογράφος του Spiegel αμέσως μετά την επιβεβαίωση. Ο προδότης, όπως τον αποκαλούσε, είναι νεκρός; Δύσκολο να το φανταστεί κανείς. Βέβαια, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αξιόπιστες και αντικειμενικές αποδείξεις για τα αίτια της συντριβής και μάλλον δεν θα υπάρξουν ποτέ.

«Αλλά μπορεί να θεωρηθεί ως σύμπτωση το γεγονός ότι το αεροσκάφος του έπεσε ξαφνικά κάθετα από τον ουρανό, δύο μήνες ακριβώς μετά την μυστηριώδη ανταρσία του κατά του ηγέτη της Ρωσίας;» διερωτάται ο αρθρογράφος.

Συντρίμμια του αεροσκάφους που επέβαινε ο Πριγκόζιν
Συντρίμμια του αεροσκάφους που επέβαινε ο Πριγκόζιν © EPA

«Ποιος μπορεί να το πιστέψει σε μια χώρα που κάθε τόσο οι επικριτές του Κρεμλίνου πεθαίνουν με μυστηριώδη τρόπο; Οι μέθοδοι Μαφίας της Μόσχας με τους ανθρώπους που τολμούν να επαναστατήσουν κατά του Πούτιν και αμφισβητούν την κυριαρχία του είναι ανοιχτό μυστικό. Το ότι θα τη γλύτωνε κάποιος σαν τον Πριγκόζιν, που τον αμφισβήτησε ανοιχτά εν μέσω πολέμου, ήταν αδιανόητο», προσθέτει.

Η δύναμη της συντριβής του αρχηγού της Wagner

Ο αρθρογράφος του Spiegel επισημαίνει ότι ο αρχηγός της ομάδας Wagner δεν ήταν και κανένα αγγελούδι και ότι φίλοι και αντίπαλοι του Πούτιν θα ερμηνεύσουν τον θάνατο ως πράξη τιμωρίας, ως «αιματηρή προειδοποίηση ότι η απιστία οδηγεί στον θάνατο στη Ρωσία… Αλλά ο θάνατός του θα πρέπει να κάνει εκείνους που εξακολουθούν να πιστεύουν σε μια λύση του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων αυτό που θα έπρεπε κανονικά να ήταν πάντα σαφές, ότι ο Πούτιν δεν συγχωρεί, δεν συμβιβάζεται, δεν διαπραγματεύεται».

Και στο διαδικτυακό σχόλιο της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung με τον τίτλο «η δύναμη μιας συντριβής» ο αρθρογράφος είναι πεπεισμένος ότι δεν πρόκειται ποτέ να χυθεί φως. «Περιστατικά θανάτου υπό αμφίβολες συνθήκες είναι αρκετά συχνά στη Ρωσία» επισημαίνει.

«Πτώσεις από παράθυρα, υποτιθέμενες αυτοκτονίες που τελικά έμειναν χωρίς εξήγηση. Η συντριβή του αεροσκάφους του Πριγκόζιν είναι βέβαια ένα γεγονός με μεγαλή επενέργεια. Αυτό για το οποίο δεν θα πρέπει να αμφιβάλει κανείς είναι ότι όσοι στη ρωσική ελίτ φλερτάρουν με την ιδέα να εξεγερθούν, έχουν πάρει μια προειδοποίηση. Οι συνέπειες της αντίστασης είναι ανυπολόγιστες».

Άλλες εφημερίδες προσεγγίζουν την άνοδο και πτώση του «μάγειρα του Πούτιν που έγινε στασιαστής» με φωτογραφικό υλικό από την πολυκύμαντη ζωή του και τον «μυστηριώδη» θάνατό του. Η Badische Zeitung εκφράζει την υπόθεση ότι υπήρχαν πολλοί που προέβλεπαν τον θάνατό του.

«Διέπραξε την χειρότερη ιεροσυλία που υπάρχει στη Ρωσία» επισημαίνει ο αρθρογράφος της. «Αμφισβήτησε δημόσια την εξουσία του Ρώσου προέδρου… Για μεγάλο χρονικό διάστημα ο Πριγκόζιν ανήκε σε εκείνους που έγιναν πλούσιοι και ισχυροί χάρη στην προσωπική εγγύτητα με τον Πούτιν. Είναι χαρακτηριστικό του συστήματος Πούτιν πώς ο μικροεγλήματίας από την Αγία Πετρούπολη έγινε πλούσιος επιχειρηματίας, μισθοφόρος και αφεντικό στο δίκτυο του προστάτη του. Αυτό λειτούργησε καλά όσο ο Πριγκόζιν ήταν χρήσιμος και έκανε τη βρωμοδουλειά… μετά την εξέγερση αναγκάστηκε να εξοριστεί και να στερηθεί την εξουσία».

Αλλά και η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt αφιερώνει άρθρο στην διαδικτυακή της έκδοση για την άνοδο και πτώση του αρχηγού των μισθοφόρων Wagner. «Μια ζωή με και για τον πόλεμο» ο τίτλος του. «Ως αρχηγός του πιο διαβόητου ιδιωτικού στρατού, ο Ρώσος επιχειρηματίας είχε πάντα επίγνωση για τον κίνδυνο του θανάτου» επισημαίνει ο αρθρογράφος.

«Είτε κατά τη διάρκεια των αποστολών του στην Αφρική, είτε πριν από αυτές στον πόλεμο στην Ουκρανία, είτε ακριβώς δύο μήνες πριν, όταν υποκίνησε εξέγερση κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της Μόσχας και απέτυχε, τού ήταν σαφές ότι η ζωή του θα μπορούσε να φτάσει γρήγορα στο τέλος της. Αλλά ο αρχηγός του Κρεμλίνου είναι γνωστό ότι τιμωρεί την προδοσία, ακόμη κι αν προέρχονται από φίλους, με παγερή ψυχρότητα».

«Mήνυμα στις διάφορες ελίτ o θάνατος Πριγκόζιν»

Τη στιγμή που όλοι διερωτώνται πόσο τυχαία ήταν η πτώση του ελικοπτέρου και ο θάνατος του Γεβγκένι Πριγκόζιν, που για κάποιους δεν είναι ακόμα επιβεβαιωμένος, η καθηγήτρια Κάθριν Στόνερ, διευθύντρια του κέντρου για τη Δημοκρατία, την Ανάπτυξη και το Κράτος Δικαίου στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ μιλώντας στην τηλεόραση του Reuters, απαντά πως οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες έχουν παράδοση στο να δηλητηριάζουν αντιφρονούντες και αντιπάλους του καθεστώτος.

Σύμφωνα με το άρθρο της DW, η κ. Στόνερ πιστεύει πως μέσα στο ρωσικό στρατό υπήρχαν συμπαθούντες του Πριγκόζιν, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα απομακρύνθηκαν. «Από αυτή την άποψη λοιπόν, ίσως αυτό που συνέβη, εν τέλει συνέβη σχετικά γρήγορά ώστε να μην προκληθούν περισσότερα προβλήματα ή εξεγέρσεις στον ρωσικό στρατό», αναφέρει.

Η Αμερικανίδα καθηγήτρια πιστεύει ακόμη ότι με τον τρόπο αυτό δίνεται και ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. «Τον έβλεπαν σαν απειλή και δεν ήθελαν πλέον αυτή την απειλή. Νομίζω ήταν και ένα μήνυμα προς τις διάφορες ελίτ, σαν να έλεγε μην με προκαλείς. Πιστεύω ότι οι δικτάτορες έχουν την τάση να λένε τέτοια πράγμα όταν αισθάνονται ανασφαλείς. Κάτι τέτοιο υποδηλώνει αστάθεια στη Ρωσία. Δεν νομίζω ότι θα θέλαμε πάντως μια ασταθή Ρωσία διότι διαθέτει πυρηνικά όπλα και το θέμα είναι σε τίνος τα χέρια θα έπεφταν», τονίζει.

Οι υποστηρικτές της Wagner θρηνούν...

Ο Πριγκόζιν διέθετε ένθερμους υποστηρικτές και πολλοί από αυτούς δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα του, όπως ο Ντμίτρι Πετρόφσκι, πρώην βουλευτής που αναφέρει ότι «ολόκληρη η χώρα θρηνεί για τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση. Το προσωπικό της ομάδας Βάγκνερ πέθανε σήμερα ως αποτέλεσμα μιας απεχθούς τρομοκρατικής επίθεσης».

Υποστηρικτές της ομάδας Wagner αφήνουν λουλούδια
Υποστηρικτές της ομάδας Wagner αφήνουν λουλούδια © EPA
Yποστηρικτές της ομάδας Wagner αφήνουν λουλούδια
Yποστηρικτές της ομάδας Wagner αφήνουν λουλούδια © EPA

Προσθέτει ότι «πρέπει όμως να έχουμε στο μυαλό μας ότι όταν πάμε να πολεμήσουμε, καταλαβαίνουμε τους κινδύνους να χάσουμε τη ζωή μας ή να χαθούν οι ζωές των φίλων μας. Η ομάδα Βάγκνερ πάντα ελεγχόταν από το συμβούλιο των διοικητών. Ακόμαη κι αν πέθανε ο Πριγκόζιν, ακόμη κι αν πέθανε ο Ντινμίτρι Ούτκιν, θα υπάρχουν άλλοι διοικητές και η ομάδα Wagner θα συνεχίσει, καταστρέφοντας τα αποβράσματα σε όλες τις χώρες, σε όλες τις ηπείρους. Θα ζήσουμε».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ