Κοσμος

Συνετρίβη το αεροσκάφος του Πριγκόζιν - Νεκρός ο ηγέτης της Wagner σύμφωνα με τη Μόσχα

Το ιδιωτικό αεροσκάφος πετούσε πάνω από ρωσικό έδαφος

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Γεβγκένι Πριγκόζιν της Wagner
© Mikhail Svetlov/Getty Images

Γιεβγκένι Πριγκόζιν: Σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα - Το ιδιωτικό αεροσκάφος πετούσε πάνω από ρωσικό έδαφος και κατέπεσε στην επαρχία Τβερ

Σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα έπειτα από τη συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους που σημειώθηκε στη Μόσχα το απόγευμα της Τετάρτης (23.08),  ο αρχηγός της Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

Η Μόσχα επιβεβαίωσε επίσημα την πληροφορία αναφέροντας ότι μέσα στους 10 επιβαίνοντες ήταν ο Πριγκόζιν. Όλοι οι επιβαίνοντες, τα τρία μέλη του πληρώματος και οι επτά επιβάτες, σκοτώθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τις υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων, οκτώ πτώματα έχουν περισυλλεγεί στο σημείο όπου συνετρίβη σήμερα το ιδιωτικό αεροσκάφος

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cv04ei3hiord)

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Ria Novosti, TASS και Interfax, που επικαλούνται τη ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών Rossaviatsia, το όνομα του Γεβγκένι Πριγκόζιν περιλαμβάνεται στη λίστα των επιβατών του αεροπλάνου που είχε αναχωρήσει από τη Μόσχα με προορισμό την Αγία Πετρούπολη. Το BBC από την πλευρά του δημοσιεύει πως ο Πριγκόζιν ήταν ανάμεσα στους επιβάτες και κατ' επέκταση είναι νεκρός.

Βίντεο, των οποίων η γνησιότητα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί επί του παρόντος, μεταδόθηκαν σε αρκετά κανάλια που ισχυρίζονται ότι συνδέονται με τη Wagner και δείχνουν συντρίμμια να φλέγονται σε ένα χωράφι ή στιγμιότυπο πτώσης αεροσκάφους.

Η τελευταία εμφάνιση του Πριγκόζιν

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Πριγκόζιν εμφανίστηκε σε βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ομάδες προσκείμενες στη Wagner, στο οποίο δήλωνε ότι βρισκόταν στην Αφρική. Σε ένα ερημικό τοπίο, ο 62χρονος Πριγκόζιν έλεγε ότι εργάζεται για να «κάνει τη Ρωσία ακόμη μεγαλύτερη σε όλες τις ηπείρους και την Αφρική ακόμα πιο ελεύθερη».

Σύμφωνα με αναλυτές, τα αίτια της συντριβής δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα, αλλά η ανταρσία του Πριγκόζιν ως ιδρυτή και αρχηγού της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, και η ένοπλη εξέγερση στην οποία προέβη κατά της ανώτατης ρωσικής διοίκησης και προκάλεσε αναταραχή στο εσωτερικό των ενόπλων δυνάμεων, θα έδιναν πολλά κίνητρα στη Μόσχα για να λειτουργήσει εκδικητικά.

Κανάλια επικοινωνίας της Wagner ανέφεραν νωρίτερα ότι ένας ρωσικός πύραυλος αεράμυνας κατέρριψε το αεροπλάνο. Το Embraer Legacy, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ανήκει στη Wagner, ταξίδευε από τη Μόσχα προς την Αγία Πετρούπολη. Το Embraer κατέπεσε στο χωριό Κουζενκίνο, στην επαρχία Τβερ.

Διεθνείς αντιδράσεις μετά τη συντριβή του αεροσκάφους

Ο θάνατος του επικεφαλής της εταιρίας μισθοφόρων της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν σε αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε σήμερα στη Ρωσία «δεν θα προκαλούσε έκπληξη σε κανέναν» εάν επιβεβαιωθεί, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Έχουμε δει τις σχετικές αναφορές. Εάν ο θάνατος του Πριγκόζιν επιβεβαιωθεί, δεν θα προκαλούσε έκπληξη σε κανέναν», δήλωσε η Έντριεν Γουάτσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, επισημαίνοντας πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει ενημερωθεί.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας δήλωσε νωρίτερα ότι «η συντριβή αεροσκάφους στη Ρωσία, με το όνομα του αρχηγού της Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν να περιλαμβάνεται στη λίστα επιβατών, είναι ένα μήνυμα που στέλνει ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν στις ρωσικές ελίτ».

«Η θεαματική εξόντωση του Πριγκόζιν και της διοίκησης της Βάγκνερ δύο μήνες μετά την απόπειρα του πραξικοπήματός (τους) είναι ένα μήνυμα του Πούτιν προς τις ρωσικές ελίτ ενόψει των εκλογών του 2024», δήλωσε σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Twitter/ Χ ο Μιχαήλο Ποντολιάκ, εκτιμώντας ότι ο «Πούτιν δεν συγχωρεί κανέναν. Προσοχή! Προδοσία ίσον θάνατος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ