Κοσμος

Πέθανε ο άνθρωπος που έφερε τα McDonald's στην Σοβιετική Ένωση

Ο Τζορτζ Κόον έγινε φίλος με τον σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πέθανε ο άνθρωπος που έφερε τα McDonald's στην Σοβιετική Ένωση
O Mπόρις Γέλτσιν με τον Τζορτζ Κόον © Screenshot/Υoutube

McDonald's: Πέθανε ο άνθρωπος που έφερε την αλυσίδα στην Σοβιετική Ένωση το 1990

Πέθανε ο Τζορτζ Κόον, ο άνθρωπος που έφερε το πρώτο εστιατόριο McDonald's στη Σοβιετική Ένωση το 1990, ένα από κάθε άποψη κοσμοιστορικό γεγονός. 

Φτάνοντας στην πλατεία Πούσκιν της Μόσχας νωρίς το πρωί της 31ης Ιανουαρίου 1990, ο γεννημένος στο Σικάγο διευθυντής των McDonald's ανακάλυψε, ότι η αστυνομία είχε οχυρωθεί αρκετά μακριά από το σημείο για να διατηρήσει την τάξη μέχρι την ώρα έναρξης λειτουργίας του εστιατορίου. Ο Κόον, ένας πρώην πωλητής της Fuller Brush που φημιζόταν για την επιμονή του, τελικά είχε πετύχει τον σκοπό του. Το πλήθος συνέρευσε προς την είσοδο του εστιατορίου πάνω στην ώρα, ώστε οι εικόνες των Ρώσων να μεταδοθούν σε τηλεοπτικούς σταθμούς και εφημερίδες σε όλο τον κόσμο.

Πώς πραγματώθηκε η ιδέα του

Κατά τη διάρκεια των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1976 στο Μόντρεαλ, ο Κόον συμφώνησε να δανείσει ένα λεωφορείο της McDonald's για τη μεταφορά Ρώσων αξιωματούχων που επισκέφθηκαν την πόλη. Στη συνέχεια πήγε τους Ρώσους για φαγητό στα εστιατόρια όπου τους είδε να ενθουσιάζονται με τα μπέργκερ. Το γεγονός αυτό, τον ώθησε να βρει έναν τρόπο να φέρει τα McDonald's στη Ρωσία.

Έκανε δεκάδες ταξίδια εκεί τα επόμενα 14 χρόνια για να κάμψει τις γραφειοκρατικές αντιστάσεις και να ξεπεράσει τον σκεπτικισμό ορισμένων συναδέλφων του στα McDonald's. Ο Κόον έγινε φίλος με τον σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και στα τέλη της δεκαετίας του 1980 κέρδισε τελικά την έγκριση για αυτό που χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο McDonald's στον κόσμο εκείνη την εποχή. Ακολούθησαν εκατοντάδες άλλα ρωσικά καταστήματα. Οι πωλήσεις σε ορισμένα από τα ρωσικά εστιατόρια ήταν από τις καλύτερες της αλυσίδας. 

Η διάσημη αμερικανική αλυσίδα έφτασε για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες της Σοβιετικής Ένωσης, στις 31 Ιανουαρίου 1990, και έγινε σύμβολο του αμερικανικού καπιταλισμού. Η διείσδυση στην κοιτίδα του κομμουνισμού έγινε για πολλούς σύμβολο των μεγάλων αλλαγών με τις οποίες βρίσκονταν τότε αντιμέτωπη η χώρα. Την ημέρα που άνοιξε, περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έκαναν ουρές για να δοκιμάσουν για πρώτη φορά fast food.

1990: First McDonald's opens in Moscow

Περισσότερα από τον Γέλτσιν

Το 1993, ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν επισκέφθηκε τα McDonald's και ρώτησε τον Κόον πόσα κέρδιζε ένας από τους Ρώσους διευθυντές του εστιατορίου. Ο Γέλτσιν έμεινε έκπληκτος όταν έμαθε ότι ήταν περισσότερα από όσα έπαιρνε ο ίδιος. «Έχει μια πολύ δύσκολη δουλειά», εξήγησε ο Κόον, σύμφωνα με τα απομνημονεύματά του του 1997, «To Russia With Fries».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ