Κοσμος

Washington Post: Οι ελπίδες της Ουκρανίας για νίκη επί της Ρωσίας απομακρύνονται

Ποια ήταν η χαμένη ευκαιρία της Δύσης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Oυκρανία: Οι ελπίδες για νίκη λιγοστεύουν
Ουκρανοί στρατιώτες © EPA/STR

Oυκρανία: Οι ελπίδες για νίκη λιγοστεύουν - Aνάλυση της Washington Post

Είναι δύσκολο να αγνοήσει κανείς την αίσθηση απελπισίας στους διαδρόμους της εξουσίας της Ουκρανίας. Πλησιάζουν δύο χρόνια από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή πλήρους κλίμακας και το Κίεβο συνεχίζει να λέει προς τους εταίρους στη Δύση: «Παραδώστε μας περισσότερα όπλα, περισσότερη βοήθεια, περισσότερες πολιτικές δεσμεύσεις».

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιόδευσε σε δυτικές πρωτεύουσες στα τέλη του περασμένου έτους, εκλιπαρώντας για υποστήριξη εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς κόπωσης και παράλυσης του αμερικανικού Κογκρέσου όσον αφορά τη νέα συμπληρωματική χρηματοδότηση για το Κίεβο. Την ίδια περίπου εποχή, ο κορυφαίος στρατηγός του, Βαλερί Ζαλούζνι, εξέφρασε θλίψη για το «αδιέξοδο» που είχε δημιουργηθεί μετά την πολυαναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση το 2023, η οποία απέτυχε να σημειώσει στρατηγική πρόοδο έναντι των αμυντικών γραμμών της Ρωσίας.

Άμυνα παρά επίθεση

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι και οι Δυτικοί ομόλογοί τους  αναμένουν ένα έτος όπου οι ολοένα και πιο εξαντλημένες δυνάμεις της Ουκρανίας θα επικεντρωθούν περισσότερο στην εδραίωση της άμυνάς τους παρά στην απομάκρυνση των Ρώσων. Το Κρεμλίνο ελέγχει περίπου το ένα πέμπτο της διεθνώς αναγνωρισμένης επικράτειας της Ουκρανίας - συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε παράνομα το 2014, και ένα μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής Ουκρανίας. Η άποψη των ΗΠΑ για την πορεία της σύγκρουσης υπονομεύει την φιλοδοξία του Ζελένσκι να εκδιώξει τη Ρωσία μέχρι τον Οκτώβριο.

Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχοι του Πενταγώνου πήγαν με άδεια χέρια σε μια μηνιαία συνάντηση 50 χωρών για την Ουκρανία, με τα κεφάλαια των ΗΠΑ για όπλα και βοήθεια να έχουν παγιδευτεί λόγω διενέξεων στο Κογκρέσο. Στις γραμμές του μετώπου, οι αναφορές δείχνουν ότι τα αποθέματα πυρομαχικών και βλημάτων πυροβολικού εξαντλούνται για πολλές ουκρανικές μονάδες.

«Μας ρωτούν ποιο είναι το σχέδιό μας, αλλά πρέπει να καταλάβουμε τι πόρους θα έχουμε», δήλωσε ο Ουκρανός νομοθέτης Ρομάν Κοστένκο. «Αυτή τη στιγμή, όλα δείχνουν ότι θα έχουμε λιγότερα από πέρυσι, όταν προσπαθήσαμε να κάνουμε αντεπίθεση και δεν τα καταφέραμε. ... Εάν θα έχουμε ακόμη λιγότερα, τότε είναι σαφές ποιο θα είναι το σχέδιο. Θα είναι η άμυνα».  

Η ευκαιρία που χάθηκε

Η Δύση μπορεί να έχει ήδη σπαταλήσει την καλύτερη ευκαιρία της να επιτρέψει στην Ουκρανία να απελευθερώσει πλήρως το έδαφός της. Στο νέο του βιβλίο, «Οι εχθροί μας θα εξαφανιστούν: The Russian Invasion and Ukraine's War of Independence», ο διεθνής ανταποκριτής της Wall Street Journal Γιάροσλαβ Τροφίμοβ περιγράφει πώς οι δυτικές κυβερνήσεις επιβράδυναν τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία από φόβο μήπως πυροδοτήσουν μια πιθανή κλιμάκωση με πυρηνικά όπλα με τη Ρωσία. 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους απέφυγαν να προμηθεύσουν την Ουκρανία με εξοπλισμό σε μια εποχή που θα είχαν το μεγαλύτερο αποτέλεσμα και απαγόρευσαν στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στο ρωσικό έδαφος», έγραψε ο Τροφίμοβ, σε ένα προσαρμοσμένο απόσπασμα από το βιβλίο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα  Washington Post. «Μέχρι τη στιγμή που έφτασαν πολλά από αυτά τα δυτικά συστήματα, κατά το δεύτερο έτος του πολέμου, η Ρωσία είχε ενισχύσει την άμυνα, είχε κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες και είχε μετατρέψει τις βιομηχανίες της σε πολεμικές βάσεις. Το καλύτερο παράθυρο ευκαιρίας για μια ξεκάθαρη και γρήγορη ουκρανική νίκη είχε εξαφανιστεί».

Άλλοι εμπειρογνώμονες δεν είναι τόσο σίγουροι και υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε την ευθύνη να αποφύγει μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία. «Περισσότερη βοήθεια, νωρίτερα, θα ήταν καλύτερη - αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα έφερνε μια αποφασιστική ουκρανική νίκη», έγραψε ο αρθρογράφος του Bloomberg Opinion Χαλ Μπράντς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ