Ιράν: Ανέλαβε την ευθύνη για την κατάληψη του πλοίου στο Ομάν - Όμηρος Έλληνας δόκιμος
Σε πλήρη εξέλιξη η ομηρεία - Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί το περιστατικό
Το πολεμικό ναυτικό του Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για το ρεσάλτο στο ελληνόκτητο πλοίο στο Ομάν – Καμία επικοινωνία με τους ομήρους
Το πολεμικό ναυτικό του Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για το ρεσάλτο στο τάνκερ ελληνικών συμφερόντων, το οποίο τα ξημερώματα της Πέμπτης κατελήφθη από ομάδα ενόπλων στον κόλπο του Ομάν και μεταξύ των μελών του πληρώματος βρίσκεται και ένας Έλληνας δόκιμος πλοίαρχος.
Το θρίλερ είναι σε πλήρη εξέλιξη και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επικοινωνία ούτε με τον 20χρονο Έλληνα δόκιμο πλοίαρχο, ούτε με τα 18 υπόλοιπα μέλη του πληρώματος του τάνκερ που φέρει σήμα νήσων Μάρσαλ.
Τα ιρανικά μέσα μετέδωσαν πως το πολεμικό ναυτικό του Ιράν κατέλαβε το αμερικανικό τάνκερ (έτσι χαρακτηρίζουν το ελληνικών συμφερόντων πλοίο) κατόπιν δικαστικής εντολής ενώ από περιγραφές προκύπτει ότι περίπου έξι ένοπλοι άνδρες με μαύρες στολές και μάσκες στρατιωτικού τύπου ακινητοποίησαν το πλήρωμα και το μετέφεραν σε κάποιο ασφαλές λιμάνι.
Το πλοίο είχε φορτώσει 145.000 τόνους αργού πετρελαίου στο λιμάνι της Βασόρα στο Ιράκ και κατευθυνόταν προς την Τουρκία, ναυλωμένο από τουρκική εταιρεία μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.
Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά το περιστατικό και βρίσκεται σε επικοινωνία με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, προκειμένου να μπορέσει να επικοινωνήσει αρχικά με τον Έλληνα ναυτικό και στη συνέχεια να τον μεταφέρει με ασφάλεια πίσω στην πατρίδα.
Τζον Κίρμπι: Να απελευθερώσουν αμέσως πλοίο και πλήρωμα
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, καταδίκασε, ως «πρωτοφανή», την κατάσχεση του από τους Ιρανούς του πετρελαιοφόρου ελληνικής ιδιοκτησίας, υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ, St. Nikolas και ενώ έπλεε νόμιμα σε ύδατα στον Κόλπο του Ομάν.
«Η ιρανική κυβέρνηση θα πρέπει να απελευθερώσει αμέσως το πλοίο και το πλήρωμά του. Αυτές οι προκλητικές και απαράδεκτες ενέργειες πρέπει να σταματήσουν», τόνισε.
Η δήλωση του Τζον Κίρμπι
«Καταδικάζουμε την κατάληψη εκ μέρους του Ιράν του πλοίου Αγίου Νικολάου, το οποίο είναι υπό σημαία και ελληνική ιδιοκτησία πετρελαιοφόρο των Νήσων Μάρσαλ, ενώ διέπλευε νόμιμα σε ύδατα στον Κόλπο του Ομάν. Η ιρανική κυβέρνηση πρέπει να απελευθερώσει αμέσως το πλοίο και το πλήρωμά του. Αυτή η παράνομη κατάσχεση ενός εμπορικού πλοίου είναι απλώς η πιο πρόσφατη συμπεριφορά του Ιράν – ή που επέτρεψε το Ιράν – με στόχο τη διακοπή του διεθνούς εμπορίου. Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους οι ενέργειες απλώς θα προσθέσουν αβεβαιότητα για την εμπορική ναυτιλία και για τις περιφερειακές και παγκόσμιες οικονομίες. Προκλητικές ενέργειες όπως αυτή που προέρχονται από το Ιράν αποτελούν απειλή για την παγκόσμια οικονομία και πρέπει να σταματήσουν. Εμείς στις Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε και να αντιμετωπίσουμε όλο το φάσμα των ανησυχητικών και αποσταθεροποιητικών συμπεριφορών του Ιράν».
Iran’s navy seized what it calls “a US oil tanker” on Thursday in the Sea of Oman that once was at the center of a major crisis between Tehran and Washington, officials told AP.
— Iran International English (@IranIntl_En) January 11, 2024
The vessel was once known as the Suez Rajan and had been involved in a yearlong dispute that… pic.twitter.com/CQtXtdeUJ6
BREAKING:
— Visegrád 24 (@visegrad24) January 11, 2024
18 Filipinos and 1 Greek citizen are held hostage after the regime in Iran hijacked the Greek-operated oil tanker MV St Nikolas near Oman and the Hormuz Strait.
The vessel was turned around by 5 masked men and put on a course toward the Iranian port of Bandar-e-Jask. pic.twitter.com/jCE9BbkGT6
Πηγή: ertnews
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ακτιβίστρια Μπετίνα Ζουρλί υπερασπίστηκε τους βανδαλισμούς ως μορφή πολιτικής αντίστασης
Καταγγελίες για εκλογικές παρατυπίες και πιέσεις σε ψηφοφόρους και παρατηρητές
Δέντρα ξεριζώθηκαν εξαιτίας των ριπών ανέμων προκαλώντας ζημιές σε γραμμές του ηλεκτρικού δικτύου
Η χώρα περνά μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους της εδώ και πολλά χρόνια
Η ακρίβεια στο επίκεντρο της αμερικανικής κάλπης – Πού κρίνεται η αναμέτρηση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών
Σκληραίνει ακόμη περισσότερο τη στάση του ο Ράμα με πακέτο ποινικών μέτρων
Η επίθεση σημειώθηκε την Παρασκευή στον ναό του Αγίου Γεωργίου, στο χωριό Χαμούντ
Η κυβέρνηση Μαδούρο της είχε απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα όμως εκείνη έφυγε κρυφά στα τέλη του 2025
Η δούκισσα του Σάσεξ δήλωσε «βαθιά συγκλονισμένη» από τις κατηγορίες
Μια σχέση που ξεκίνησε μέσα στη χλιδή κατέληξε σε θανατηφόρα εμμονή
Ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε νεαρούς άνδρες που περίμεναν για να ψηφίσουν
Έκκληση για διμερή διάλογο μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας
Ριπές ανέμου ταχύτητας έως 135 χλμ/ώρα σάρωσαν το βόρειο τμήμα της χώρας
Το νέο μονοθέσιο ηλεκτρικό όχημα θα περιπολεί το πανεπιστήμιο της Φλόριντα
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους - Συγκρούσεις με την αστυνομία σε Παρίσι, Μασσαλία και άλλες πόλεις
Επεισόδια και συγκρούσεις σε πολλές πόλεις
Επιμένει στον διάλογο ο Έντι Ράμα - 13 τραυματίες και 22 συλλήψεις ο απολογισμός των επεισοδίων
Σε κλίμα έντονης πόλωσης η αναμέτρηση
Ποτέ δεν υπήρξε χειρότερη εποχή να σημειώσεις σερί 52 χρόνων ελλειμματικών προϋπολογισμών
Αντιμέτωπος με τη «Φοιτητική Λίστα» ο παραιτηθέντας πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.