Κοσμος

DW: Απεργία των τρένων ως τη Παρασκευή στη Γερμανία - «Παραλύει» το γερμανικό δίκτυο

Πολλές πιέσεις για τη γερμανική κυβέρνηση καθώς οι αγρότες παραμένουν στους δρόμους

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
DW: Απεργία των τρένων ως τη Παρασκευή στη Γερμανία - «Παραλύει» το γερμανικό δίκτυο
DW: Απεργία των τρένων ως τη Παρασκευή στη Γερμανία - «Παραλύει» το γερμανικό δίκτυο © EPA/CHRISTOPHER NEUNDORF

Γερμανία: Απεργία τα τρένα μέχρι την Παρασκευή - Πολλές πιέσεις για τη γερμανική κυβέρνηση καθώς οι αγρότες παραμένουν στους δρόμους 

Mετά τους Γερμανούς αγρότες που παραμένουν στους δρόμους σε πολλά γερμανικά κρατίδια εντείνοντας την πίεση προς την γερμανική κυβέρνηση, σειρά έχει από σήμερα το ισχυρό Συνδικάτο των Γερμανών Μηχανοδηγών, το οποίο πατά κυριολεκτικά «στοπ» στα τρένα σε όλη τη Γερμανία, εντείνοντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις του.

Μετά από απόφαση Εργατοδικείου στο κρατίδιο της Έσσης που κρίνει νόμιμη την απεργία, από το βράδυ της Τρίτης προς την Τετάρτη και μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής γύρω στις 18:00 ώρα Γερμανίας παραλύουν όλα τα δρομολόγια σε τρένα μεγάλων αποστάσεων, τοπικά τρένα, προαστιακούς και εμπορικές αμαξοστοιχίες, με λίγες μόνο εξαιρέσεις.

Οι αγρότες στους δρόμους της Γερμανίας
Οι αγρότες στους δρόμους της Γερμανίας © EPA

Τα αιτήματα που απορρίπτονται 

Η πλευρά της εργοδοσίας απορρίπτει το αίτημα για μείωση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας, όπως τίθεται από το Συνδικάτο Μηχανοδηγών και προς το παρόν εμφανίζεται ανένδοτη. Κάθε εναλλακτική πρόταση που θέτει προς συζήτηση π.χ. μειωμένο ωράριο με μειωμένες όμως αποδοχές απορρίπτεται από τους εργαζομένους.

Την ιδια ώρα η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση για τις σχεδιαζόμενες περικοπές σε πολλούς καίριους τομείς το 2024, με το υπουργικό συμβούλιο να συνεδριάζει σε βαρύ κλίμα. Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, δύο στους τρεις Γερμανούς επιθυμούν αλλαγή στην καγκελαρία, κρίνοντας ακατάλληλο τον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyb8fskyq189)

H δημοσκόπηση της Bild

Σχεδόν δύο στους τρεις Γερμανούς θα ήθελαν ο Όλαφ Σολτς να παραδώσει την καγκελαρία στον υπουργό 'Αμυνας Μπόρις Πιστόριους πριν από το τέλος της θητείας του, σύμφωνα με δημοσκόπηση, στην οποία αναδεικνύεται επίσης η δυσαρέσκεια και των ψηφοφόρων του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στο πρόσωπο του κ. Σολτς.

DW: Απεργία των τρένων ως τη Παρασκευή στη Γερμανία - «Παραλύει» το γερμανικό δίκτυο
Όλαφ Σολτς © ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Υψηλό το ποσοστό υπέρ της αποχώρησης του Όλαφ Σολτς

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της εφημερίδας BILD, το 64,3% τάσσεται υπέρ της αποχώρησης του Όλαφ Σολτς από την καγκελαρία υπέρ του σημερινού υπουργού 'Αμυνας Μπόρις Πιστόριους και μόνο το 24,6% εκφράζει αντίθετη άποψη. Ακόμη και οι μισοί (49,7%) από τους ψηφοφόρους του SPD προτιμούν να γίνει καγκελάριος ο κ. Πιστόριους, πριν από τις εκλογές.

Στην απευθείας εκλογή καγκελάριου, ο Όλαφ Σολτς θα έχανε από τον Μπόρις Πιστόριους 23%-17%, ενώ και στην επιλογή μεταξύ του Όλαφ Σολτς και του αρχηγού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (SPD), ο Φρίντριχ Μερτς θα κέρδιζε τον καγκελάριο με 26%-23%.

Ο Πιστόριους θα επικρατούσε και έναντι του Μερτς

Ο κ. Πιστόριους θα επικρατούσε όμως και έναντι του κ. Μερτς, με 25%-23%. Αν ο κ. Σολτς ήταν αντιμέτωπος με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) θα επικρατούσε άνετα, με 36% - 20%, όπως θα επικρατούσε και έναντι του Μπόρις Πιστόριους, με 34%-25%. Επιπλέον, το 69% λέει «όχι» σε ένα SPD με υποψήφιο τον Όλαφ Σολτς.

«Η δημοτικότητα του κ. Πιστόριους είναι υψηλή μεταξύ των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων, από την Αριστερά έως την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD)», εξηγεί ο επικεφαλής του Ινστιτούτου INSA, Χέρμαν Μπίνκερτ.

Στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) εξακολουθεί να προηγείται με 31% (-1), ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η AfD με 23%, χωρίς μεταβολή στο ποσοστό της. Ακολουθούν το SPD με 16%(+1), οι Πράσινοι με 12% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 5%.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ