Κοσμος

Γάζα: Για πρώτη φορά γαλλικό αεροσκάφος έριξε από αέρος ιατροφαρμακευτικό υλικό

Το περίγραμμα του σχεδίου για την «επόμενη ημέρα» και οι προσπάθειες Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γάζα: Για πρώτη φορά γαλλικό αεροσκάφος έριξε από αέρος ιατροφαρμακευτικό υλικό
επτά τόνους ανθρωπιστικής και ιατροφαρμακευτικής βοήθειας έριξε γαλλικό αεροσκάφος © HAITHAM IMAD/ EPA

 Γάζα: Γαλλικό αεροσκάφος έκανε ρίψη ιατροφαρμακευτικού υλικού - Αδιευκρίνιστο αν το Ισραήλ είχε δώσει το «πράσινο φως» για την αποστολή αυτή

Στρατιωτικά αεροσκάφη της Γαλλίας και της Ιορδανίας έριξαν από αέρος επτά τόνους ανθρωπιστικής και ιατροφαρμακευτικής βοήθειας για ένα νοσοκομείο εκστρατείας που έχει στηθεί στο Χαν Γιουνίς, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Λωρίδας της Γάζας, ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας.

Η Ιορδανία είχε ήδη κάνει ρίψεις ανθρωπιστικού και ιατρικού υλικού στη Γάζα. Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε σε μια τέτοια αποστολή η γαλλική Πολεμική Αεροπορία, μολονότι το Παρίσι έχει προωθήσει, δια ξηράς, περίπου 1.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας είπε ότι η επιχείρηση έγινε το βράδυ της Πέμπτης, με τη συμμετοχή δύο αεροσκαφών, ενός γαλλικού και ενός ιορδανικού. «Η ανθρωπιστική κατάσταση παραμένει κρίσιμη στη Γάζα», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος αξιωματούχος δεν διευκρίνισε τι είδη ερρίφθησαν από τα αεροσκάφη ή αν το Ισραήλ είχε δώσει το «πράσινο φως» για την αποστολή αυτή. Το Ισραήλ είχε εγκρίνει μια προηγούμενη ρίψη εφοδίων από την ιορδανική Πολεμική Αεροπορία, τον Νοέμβριο.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cy6tfwdnv5rt)

Η ισραηλινή Συντονιστική Υπηρεσία Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων (COGAT) στα Παλαιστινιακά Εδάφη υποστήριξε σήμερα ότι η ανθρωπιστική κατάσταση «σταθεροποιείται» στη Γάζα και διέψευσε ότι το Ισραήλ μπλοκάρει τη μεταφορά ιατρικών εφοδίων, μέσων καθαρισμού του νερού και μπανελών για σκηνές, όπως ανέφεραν πηγές στη Γάζα και σε ένα έγγραφο της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου.

 Γάζα: Το σχέδιο για την «επόμενη ημέρα»

Το σχέδιο που παρουσιάστηκε την Πέμπτη (4.01) και αφορά την «επόμενη ημέρα» στη Γάζα, προβλέπει πως δεν θα κυβερνά ούτε η Χαμάς, ούτε ισραηλινή πολιτική αρχή τον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακο. Την ίδια ώρα, αναμένεται ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επιδιώκει την αποτροπή της εξάπλωσης του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς στη Μέση Ανατολή, έπειτα από μια εβδομάδα μεγάλης έντασης. 

Κατ’ αυτό το σχέδιο, που υπόκειται στην έγκριση της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία διχάζεται για το ακανθώδες ζήτημα, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας «θα συνεχιστούν» ως την «επιστροφή των ομήρων», ως την «καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς» και ως την «εξάλειψη των στρατιωτικών απειλών». Έπειτα θα αρχίσει νέα φάση, η «επόμενη ημέρα» του πολέμου, κατά την οποία «η Χαμάς δεν θα ελέγχει τη Γάζα», ορίζει το σχέδιο, που ακόμη δεν έχει σφραγίδα κυβερνητικής έγκρισης.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cy6rekx2xw49)

Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, πρότεινε τη Δευτέρα να επιστρέψουν Εβραίοι έποικοι στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο και να «ενθαρρυνθεί» ο παλαιστινιακός πληθυσμός να «μεταναστεύσει», έπειτα από παρόμοια πρόταση του άλλου ακροδεξιού υπουργού της κυβέρνησης Νετανιάχου, του Μπεζαλέλ Σμότριτς (Οικονομικών). Οι δηλώσεις των δυο υπουργών προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις διεθνώς. Όμως «δεν θα υπάρξει ισραηλινή πολιτική παρουσία στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίτευξη των στόχων του πολέμου», είπε χθες ο κ. Γκάλαντ, προσθέτοντας πως ο ισραηλινός στρατός θα διατηρήσει σε κάθε περίπτωση «ελευθερία δράσης» στον θύλακο για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε «απειλής».

«Οι κάτοικοι της Γάζας είναι Παλαιστίνιοι. Κατά συνέπεια παλαιστινιακές οντότητες θα αναλάβουν (τη διακυβέρνηση), υπό τον όρο πως δεν θα υπάρχει καμιά εχθρική ενέργεια ή απειλή εναντίον του κράτους του Ισραήλ», είπε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας χωρίς να ξεκαθαρίσει ποιος ακριβώς από τους Παλαιστίνιους αναμένει πως θα αναλάβει τη διακυβέρνηση του θυλάκου 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

Γάζα - Περιοδεία Μπλίνκεν ξανά στη Μέση Ανατολή

Η ανησυχία πως ο πόλεμος θα βάλει φωτιά σε όλη τη Μέση Ανατολή εντάθηκε περαιτέρω μετά τον θάνατο την Τρίτη στη Βηρυτό του υπαρχηγού της Χαμάς, του Σάλεχ αλ Αρούρι, σε αεροπορικό πλήγμα αποδιδόμενο στο Ισραήλ. «Ο εχθρός νομίζει πως με τη δολοφονία του Σάλεχ αλ Αρούρι μπορεί να νικήσει την αντίσταση και να επιβάλει τους όρους του (...) αλλά απέτυχε, δεν θα μπορέσει ποτέ να αναγκάσει τη Χαμάς να εγκαταλείψει τις διεκδικήσεις της, το όραμά της και τη στρατηγική της», τόνισε σε ομιλία του ο ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια.

Ο Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης της λιβανικής Χεζμπολά, σιιτικής οργάνωσης προσκείμενης στο Ιράν και συμμάχου της Χαμάς, προειδοποίησε το Ισραήλ εναντίον κάθε νέας κλιμάκωσης μετά τον θάνατο του Σάλεχ αλ Αρούρι, Στο Ισραήλ, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Χερτσί Χαλεβί διαβεβαίωσε πως οι δυνάμεις του επαγρυπνούν στα σύνορα με τον Λίβανο, θέατρο από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας πρακτικά καθημερινών ανταλλαγών πυρών. Και καθώς πολλές κυβερνήσεις ανησυχούν για τον κίνδυνο κλιμάκωσης και γενίκευσης του πολέμου, στο Ιράν, επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στοίχισε τη ζωή σε 84 ανθρώπους κοντά στον τάφο του στρατηγού Κάσεμ Σουλεϊμάνι, αρχιτέκτονα ιρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό και του «άξονα της αντίστασης» στη Μέση Ανατολή.

Στην Ερυθρά Θάλασσα, οι αντάρτες Χούθι, που θεωρείται πως υποστηρίζονται από το Ιράν, πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων που κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ για να «υποστηρίξουν» τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ σε Συρία και Ιράκ αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις έχουν γίνει στόχος εκατό και πλέον επιθέσεων. Ο κ. Μπλίνκεν έχει ήδη φτάσει σήμερα το απόγευμα στην Τουρκία στο πλαίσιο της τέταρτης περιοδείας του στην περιοχή, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να καλέσει να αυξηθεί η βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και να αναζητήσει τρόπους να αποφευχθεί η ανάφλεξη στην περιοχή.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cy6ypwi5qle9)

Μετά την Τουρκία θα μεταβεί στο Ισραήλ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στην Ιορδανία, στο Κατάρ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Αίγυπτο. Προτού αναχωρήσει, εκπρόσωπος του υπηρεσιών του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε πως «δεν αναμένουμε οι συνομιλίες σε αυτό το ταξίδι να είναι εύκολες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY