Κοσμος

Κίρα Ρούντικ: «Ο πόλεμος είναι πιο κοντά απ’ όσο μπορείτε να φανταστείτε, είναι στα σπίτια μας»

O πόλεμος συνεχίζεται και η Ουκρανία έχει ανάγκη τη στήριξη του πολιτισμένου κόσμου

loukas-velidakis.jpg
Λουκάς Βελιδάκης
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κίρα Ρούντικ: Η Ουκρανή βουλευτής μιλά για τον βομβαρδισμό του σπιτιού της
Η Ουκρανή βουλευτής Κίρα Ρούντικ.

Η Ουκρανή βουλευτής Κίρα Ρούντικ περιγράφει στην ATHENS VOICE πώς βίωσε την πυραυλική επίθεση λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι της

Το πρωινό της Τρίτης, 2 Ιανουαρίου ήταν εφιαλτικό για την Κίρα Ρούντικ, τη νεαρή πρόεδρο του φιλελεύθερου κοινοβουλευτικού κόμματος, Holos, καθώς το σπίτι της στο κέντρο του Κιέβου υπέστη ζημιές, μετά από ρωσική πυραυλική επίθεση μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά. Η κ. Ρούντικ μίλησε στην ATHENS VOICE, περιγράφοντας την εμπειρία της – ταυτοχρόνως στέλνει σαφές μήνυμα, ότι ο πόλεμος συνεχίζεται και η Ουκρανία έχει ανάγκη τη στήριξη του πολιτισμένου κόσμου.

Η χρονιά δεν ξεκίνησε πολύ καλά για εσάς: είδαμε φωτογραφίες που αναρτήσατε από το διαμέρισμά σας, όπου φαίνεται το πλήγμα που δεχθήκατε από πυραυλική επίθεση, θα θέλαμε ένα σχόλιο...

«Σας ευχαριστώ πολύ που μου δίνετε βήμα για να μιλήσουμε για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, το χρειαζόμαστε πραγματικά - το να ξεχαστεί αυτό που συμβαίνει είναι μέρος της στρατηγικής του Πούτιν. Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει, αντιθέτως πλέον βρίσκεται πιο κοντά από ό, τι μπορείτε να φανταστείτε.

Χθες ξύπνησα στις 7 π.μ. λόγω του συναγερμού προειδοποίησης για πυραυλική επίθεση, κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο για εμάς - τις τελευταίες 2 εβδομάδες σημειώθηκαν πολλές επιθέσεις κατά του Κιέβου. Ο Πούτιν εξαπέλυσε επίθεση με περισσότερους από 500  πυραύλους κατά της Ουκρανίας τις τελευταίες 2 εβδομάδες. Μπορείτε να φανταστείτε αυτόν τον αριθμό; Όταν άκουσα τον συναγερμό, σηκώθηκα και επρόκειτο να βρω καταφύγιο κάτω από τις σκάλες, αυτό κάνω όποτε ηχούν οι σειρήνες. Δεν πρόλαβα όμως, καθώς ακούστηκε μια τεράστια έκρηξη και είδα ότι τα παράθυρά μου είχαν κυριολεκτικά ξεκολλήσει από τα κουφώματα και είχαν πεταχτεί μέσα στο σαλόνι.

Ο ήχος της έκρηξης ήταν τρομακτικός, υπήρχε παντού καπνός και φωτιά από το κτίριο που χτυπήθηκε. Βγήκα στο δρόμο για να δω αν οι γείτονές μου χρειάζονται βοήθεια και παρά τους καπνούς και τη  φωτιά, η επίθεση συνεχιζόταν - δεχόμασταν επίθεση από πυραύλους και η αεράμυνα μας τους αναχαίτιζε - ήταν τόσο τρομακτικό, σαν να βιώναμε έναν Αρμαγεδδών.

Κίρα Ρούντικ: Η Ουκρανή βουλευτής μιλά για τον βομβαρδισμό του σπιτιού της

Είχα μικροτραυματισμούς επειδή έσπασαν τα παράθυρα στο σπίτι, αλλά δεν έδινα σημασία, καθώς γείτονές μου είχαν χάσει τις ζωές τους, τα διαμερίσματά τους είχαν καεί ολοσχερώς. Μπορείτε να φανταστείτε την εικόνα, ότι στέκονταν εκεί τα παιδιά τους, ενώ οι γονείς τους έφευγαν με ασθενοφόρα και δεν ήξεραν αν θα τους ξαναδούν. Ήταν τόσο τρομακτικό. Όλοι συγκεντρώθηκαν για να βοηθήσουν τα θύματα, για να βοηθήσουν με τα παιδιά, για να ψάξουν για τα κατοικίδια και στη συνέχεια για να καθαρίσουν τις καμένες επιφάνειες και τα γυαλιά που βρίσκονταν παντού».

Η φωνή της είναι ταραγμένη, στο πρόσωπο της απεικονίζεται η φρίκη των εικόνων που αντίκρισε πριν από ένα 24ωρο. Ενώ κάνουμε τη βιντεοκλήση, κάθεται στον καναπέ του σαλονιού της – λίγα μέτρα μακριά, αφού στρέφει την κάμερα του κινητού της, βλέπουμε τα σπασμένα παράθυρα.

«Είδατε χθες τις φωτογραφίες, δείτε πώς είναι τώρα. Βάλαμε πλαστικό στα παράθυρα και παρότι κάνει κρύο… μοιάζει κάπως κανονικό - χθες υπήρχε μόνο αγάπη, δώσαμε τη μάχη για να μείνουμε δυνατοί, να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον και να επιβιώσουμε. Αυτό είναι το μήνυμά μου σε όλους τους ανθρώπους που μας παρακολουθούν: Όσοι έχετε σταθεί στο πλευρό μας για τόσο καιρό και μας υποστηρίξατε, σας ευχαριστώ, αλλά ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Σας παρακαλώ, σταθείτε στο πλευρό μας λίγο ακόμα».

Η Κίρα Ρούντικ στρέφει την κάμερα πάλι προς το πρόσωπο της, είμαστε τετ-α-τετ μέσα από δύο κινητά τηλέφωνα, εκείνη στο κέντρο του Κιέβου, εγώ στο κέντρο της Αθήνας. Μου μιλάει με αποφασιστικότητα: «Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε καθώς ξέρουμε ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή, αλλά είμαστε τόσο ικανοί και πετυχημένοι όσο επαρκή είναι τα όπλα που παίρνουμε. Δεν παράγουμε όπλα σε αρκετές ποσότητες, χρειαζόμαστε την υποστήριξη από τη Δύση και γι' αυτό καλούμε όλους τους γείτονές μας, όλους τους συμμάχους και όλους τους φίλους μας, να συνεχίσουν να μας δίνουν τα όπλα που απελπισμένα χρειαζόμαστε, γιατί αυτό θα μας επιτρέψει να κερδίσουμε ή να χάσουμε αυτόν τον πόλεμο και σας διαβεβαιώνω ότι -απεγνωσμένα- θέλουμε να κερδίσουμε».

Πόσο κοντά ήταν στο σπίτι σας ήταν η έκρηξη;

«Ήταν περίπου 600 μέτρα μακριά, οπότε μπορείτε να φανταστείτε τη δύναμη της έκρηξης. Αν έσπασαν τα παράθυρα ακόμη και στο σπίτι μου, σκεφτείτε τι συνέβη στα κτίρια που είναι πιο κοντά το επίκεντρο. Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που τραυματίστηκαν άσχημα και που έχασαν τα σπίτια τους, τα οποία δεν επιδέχονται επιδιόρθωση. Τις τελευταίες 2 εβδομάδες ο αριθμός των θυμάτων στην Ουκρανία έχει αυξηθεί – νεκροί είναι απλοί άνθρωποι που κοιμούνται στα κρεβάτια τους. Χθες χάσαμε 5 ανθρώπους και πριν από 3 μέρες υπήρχαν 30 άνθρωποι που πέθαναν επειδή η Ρωσία αποφάσισε να μας τρομοκρατήσει. Αυτό ακριβώς συνέβη, είναι τρομοκρατική επίθεση καθώς δεν υπάρχει στρατιωτικός στόχος πουθενά πλησίον της συνοικίας όπου ζω, ήταν απλώς πλήγματα σε κτίρια».

Κίρα Ρούντικ: Η Ουκρανή βουλευτής μιλά για τον βομβαρδισμό του σπιτιού της

Εκτιμάτε ότι αυτή είναι μια νέα φάση του πολέμου, να δέχονται πλήγματα κατοικημένες περιοχές με κτίρια;

«Ο Πούτιν ετοιμάζεται για τις εκλογές στη Ρωσία, πρέπει να δείξει πόσο δυνατός είναι και σκοτώνει αμάχους για να δείξει ότι έχει το πάνω χέρι - νομίζω ότι ελπίζει ότι οι δυτικοί ηγέτες θα καθυστερήσουν την υποστήριξή τους».

Στο Κογκρέσο των ΗΠΑ συνεχίζεται η συζήτηση για τη βοήθεια που πρόκειται να λάβετε, ωστόσο υπάρχουν φωνές που τάσσονται εναντίον. Είστε έτοιμοι για ένα πιθανό αρνητικό σενάριο, να μην λάβετε την οικονομική ενίσχυση από τις ΗΠΑ;

«Πρόκειται για τρομακτικό σενάριο, αλλά τι θα σημαίνει αυτό για τις Ηνωμένες Πολιτείες, που είπαν ότι θα σταθούν στο πλευρό μας για όσο χρόνο χρειαστεί. Δεν νομίζω ότι ο ηγέτης του δημοκρατικού κόσμου μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις του. Πιστεύω πραγματικά ότι η υποστήριξή τους θα έρθει, αλλά για εμάς είναι σημαντικό να έρθει εγκαίρως. Και επιτρέψτε μου να σας πω κάτι: Αυτό που περιμένουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή τη στιγμή είναι 60 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό που περιμένουμε από την ΕΕ είναι 50 δισεκατομμύρια σε διάστημα 4 χρόνων, οπότε μπορείτε να αντιληφθείτε τους αριθμούς. Δείτε όμως κι αυτό: αυτή τη στιγμή υπάρχουν 500 δισεκατομμύρια δολάρια ρωσικό χρήμα σε ευρωπαϊκές χώρες και στις Ηνωμένες Πολιτείες - είναι τα χρήματα που έχουν παγώσει λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Είναι ρωσικό κρατικό χρήμα, που μπορεί να κατασχεθεί και να χρησιμοποιηθεί και θα είναι 10 φορές περισσότερα από τα ποσά που αναμένουμε τώρα. Αυτό ζητάμε, να ληφθούν γενναίες αποφάσεις: Δεν θα έπρεπε να πληρώνουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι για την υποστήριξη μας - ξέρω ότι οι άνθρωποι μας στηρίζουν και είμαι ευγνώμων γι' αυτό, αλλά πιστεύω ότι δεν πρέπει να πληρώνουν για ό,τι κατέστρεψε ο Πούτιν, δεν πρέπει να πληρώσουν τα παράθυρά μου, δεν πρέπει να πληρώνουν για τα σπίτια των ανθρώπων - η Ρωσία πρέπει να πληρώσει γι' αυτό. Και υπάρχει ένας τρόπος να τους αναγκάσετε να πληρώσουν, να κατασχέσετε τα λεφτά για τα οποία η ΕΕ έχει τον έλεγχο. Ελπίζω ότι η G7 θα λάβει σύντομα μία σθεναρή απόφαση, ότι θα βεβαιώσουν ότι θα έχουμε αρκετά χρήματα για να αγοράσουμε όπλα κι επίσης να στηρίξουμε την κοινωνία μας».

Сьогодні відбувся мій особистий фільм жахів. Вибуховою хвилею накрило мій дім. Осколки – повсюди. Вікон більше немає....

Posted by Kira Rudik on Monday, January 1, 2024

Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση στα πολεμικά πεδία και κατά πόσο είστε έτοιμοι για μια διπλωματική λύση μετά από σχεδόν 2 χρόνια συνεχιζόμενων μαχών;

«Οι μάχες συνεχίζονται και επειδή δεν είμαι στρατιωτικός ανταποκριτής, δεν μπορώ να αναφέρω τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο μέτωπο, αλλά μπορώ να σας πω ένα πράγμα: όταν οι άνθρωποι μιλούν για οποιαδήποτε διπλωματική λύση, η ερώτησή μου προς όλους είναι η εξής: Ποιος και τι μπορεί να βεβαιώσει ότι ο Πούτιν θα τηρήσει το δικό του μέρος της συμφωνίας και ότι δεν θα αρχίσει εκ νέου τον πόλεμο σε 3 ή 5 χρόνια. Οπότε πριν υπάρξει λύση για το πώς θα βεβαιωθούμε ότι δεν θα σπάσουν τη συμφωνία, δεν νομίζω ότι είναι δυνατό να συζητήσουμε για διαπραγματεύσεις».

Κίρα Ρούντικ: Η Ουκρανή βουλευτής μιλά για τον βομβαρδισμό του σπιτιού της

Πώς μπορείτε να καταπολεμήσετε την λεγόμενη «κόπωση του κοινού» στις ΗΠΑ και την ΕΕ όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία;

«Ξέρετε, είναι εύκολο να μιλάς για κόπωση προτού ένας πύραυλος χτυπήσει το σπίτι κάποιου που γνωρίζεις ή σπάσουν τα παράθυρά σου. Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει, είναι εδώ, είναι πιο κοντά απ' όσο μπορείτε να φανταστείτε, γιατί αν αποτύχουμε ο πόλεμος θα μεταφερθεί στα σπίτια σας και δεν το θέλουμε, κανείς δεν το θέλει και γι' αυτό συνεχίζουμε να πολεμάμε. Χρειαζόμαστε όμως όλους τους φίλους μας, να σταθείτε μαζί μας και να μας στηρίξετε - να πιέσετε τους πολιτικούς ώστε να κάνουν το σωστό, γιατί ξέρουμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε έχοντας τα όπλα και τις προμήθειες που χρειαζόμαστε και ξέρουμε ότι δεν θα υποχωρήσουμε και θα συνεχίσουμε να πολεμάμε, οπότε σας ευχαριστούμε που είσαστε μαζί μας μέχρι στιγμής, παρακαλώ συνεχίστε να στέκεστε δίπλα μας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ