- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μετά το Κολοράντο και δεύτερη πολιτεία απέκλεισε την υποψηφιότητα Τραμπ για τις εκλογές του 2024
Η απόφαση του Μέιν θα αμφισβητηθεί στη δικαιοσύνη
ΗΠΑ: Δεύτερη πολιτεία αποφαίνεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία
Οι αρχές στην αμερικανική πολιτεία Μέιν ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ δεν θα συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια της εσωκομματικής διαδικασίας των Ρεπουμπλικάνων για την ανάδειξη του υποψηφίου της παράταξης στις προεδρικές εκλογές του 2024, μια εβδομάδα έπειτα από παρόμοια απόφαση στην πολιτεία Κολοράντο, που συνδέεται με την επίθεση οπαδών του στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021.
«Δεν είναι κατάλληλος για να ασκήσει το αξίωμα του προέδρου» με δεδομένη την 14η τροπολογία του Συντάγματος, η οποία αποκλείει την ανάδειξη σε οποιοδήποτε αξίωμα προσώπων που επιδόθηκαν σε «ανταρσία», εξήγησε η Σένα Μπέλοους, η υπουργός Εσωτερικών της πολιτείας Μέιν, αρμόδια για την οργάνωση των εκλογών, με επίσημο έγγραφό της.
Η απόφαση του Μέιν θα αμφισβητηθεί στη δικαιοσύνη από τον Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε αμέσως η εκστρατεία του, κι ενδέχεται να είναι το αντικείμενο τελικής προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.
Ο μεγιστάνας —αδιαφιλονίκητο φαβορί στην εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων, κατά δημοσκοπήσεις—καταδίκασε εξάλλου και προσωπικά την απόφαση που πήρε η αξιωματούχος της κατ’ αυτόν «ριζοσπαστικής αριστεράς», καθότι «θερμή υποστηρίκτρια» του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν.
«Παρακολουθούμε απευθείας απόπειρα κλοπής των εκλογών και στέρησης του δικαιώματος ψήφου κάθε αμερικανού ψηφοφόρου», επιχειρηματολόγησε η εκστρατεία του κ. Τραμπ.
Τα απόνερα της 6ης Ιανουάριου
Την 6η Ιανουαρίου 2021, εκατοντάδες οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν την τυπική επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος του Νοεμβρίου του 2020, δηλαδή της νίκης του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος και οι πιο παθιασμένοι υποστηρικτές του συνεχίζουν να διατείνονται, χωρίς να παρουσιάζουν καμιά απόδειξη, πως εκείνος ήταν ο νικητής των προεδρικών εκλογών του 2020.
Η ιστορική απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του πρώην προέδρου την 1η Αυγούστου σε ομοσπονδιακό επίπεδο και κατόπιν την 14η Αυγούστου στην πολιτεία Τζόρτζια για τις φερόμενες παράνομες ενέργειές του με σκοπό να επιτύχει την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος του 2020 άνοιξαν νομικές συζητήσεις για το εάν έχει δικαίωμα να είναι εκ νέου υποψήφιος για το ανώτατο κρατικό αξίωμα κι οδήγησαν σε προσφυγές στη δικαιοσύνη αρκετών πολιτειών.
Από τις περίπου δεκαπέντε τέτοιες διαδικασίες που κινήθηκαν σε διάφορες πολιτείες, οι δύο απορρίφθηκαν σε Μινεσότα και Μίσιγκαν· η δικαιοσύνη του Κολοράντο έγινε η πρώτη που αποφάνθηκε πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να είναι υποψήφιος εξαιτίας των πράξεών του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Μουσσομέλι
Στο σημείο έχουν σπεύσει ασθενοφόρα και σωστικά συνεργεία
Αγωνία για τους αγνοούμενους και τους εγκλωβισμένους, σχεδόν 20 ώρες μετά
Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί το 1947
O τελικός αριθμός των θυμάτων εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερος
Η σταδιακή επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ φέρνει αποκλιμάκωση στις διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού
Τι είναι το σπάνιο «σεισμικό ζεύγος» Doublet - Αγώνας δρόμου για τον εντοπισμό επιζώντων
Μετά από έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η αεροπορική εταιρεία ευθυγραμμίζεται «απρόθυμα» με τα ευρωπαϊκά πρότυπα
Δεδομένου ότι συγκρίνει συνεχώς τις επιδόσεις του με αυτές του 44ου προέδρου
Καθησυχάζει η Μόσχα: Πρόκειται για «στοχευμένες» διακοπές ηλεκτροδότησης
Δεν είναι η πρώτη φορά που προκύπτει ένσταση για του συγκεκριμένο τραγούδι
«Απείλησε να βιάσει τη γυναίκα μου», υποστήριξε
Τώρα ισχυρίζεται ότι η σύζυγός του τον χτυπούσε και ο γιος του του ζήταγε χρήματα
Η Met Office επέκτεινε την κόκκινη προειδοποίηση ακραίας ζέστης και για την Παρασκευή
Δικαστικός επιμελητής εμφανίζεται να έρχεται σε έντονη αντιπαράθεση
Δεκαεπτά πόλεις της χώρας βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής
Η Αδελφότητα του Αγίου Πίου Ι' σχεδιάζει να χειροτονήσει δικούς της επισκόπους την 1η Ιουλίου
Μια πρωτοφανής παγίδα από μετάξι, σχεδιασμένη να εκτοξεύει το θήραμά της κατευθείαν στον ιστό της
Έρχεται νομοσχέδιο με φυλάκιση έως 5 χρόνια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.