Κοσμος

O Πάπας Φραγκίσκος «δίνει την ευλογία» του στα ομόφυλα ζευγάρια

Ωστόσο δεν επιτρέπεται για την ώρα ο γάμος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βατικανό: "Οι ιερείς μπορούν να ευλογούν τα ομόφυλα ζευγάρια", αποφάσισε ο πάπας Φραγκίσκος
Πάπας Φραγκίσκος © EPA/VATICAN MEDIA

Βατικανό: Ο Πάπας Φραγκίσκος επιτρέπει την ευλογία των ομόφυλων ζευγαριών - Ο γάμος παραμένει υπό απαγόρευση.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έδωσε την άδεια στους ιερείς να ευλογούν τα ζευγάρια του ίδιου φύλου, με ένα νέο έγγραφο που αποτελεί ριζική αλλαγή στην πολιτική του Βατικανού, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «οι άνθρωποι που αναζητούν την αγάπη και το έλεος του Θεού δεν πρέπει να υπόκεινται σε εξαντλητική ηθική επισκόπηση».

Το έγγραφο του Γραφείου Διδασκαλίας του Βατικανού, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, βασίζεται σε μια επιστολή που έστειλε ο Φραγκίσκος σε δύο συντηρητικούς καρδιναλίους της Λατινικής Αμερικής τον Οκτώβριο. Σε εκείνη την προκαταρκτική απάντηση, ο Πάπας πρότεινε ότι τέτοιες ευλογίες θα μπορούσαν να προσφερθούν υπό ορισμένες συνθήκες, εάν δεν συγχέεται το τελετουργικό με το μυστήριο του γάμου.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει προσπαθήσει, ωστόσο, να κάνει την Εκκλησία πιο φιλόξενη προς την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ. 

«Τελικά, η ευλογία προσφέρει στους ανθρώπους ένα μέσο για να εμπιστευτούν τον Θεό»,αναφέρεται στο έγγραφο. «Το αίτημα για ευλογία, λοιπόν, εκφράζει και καλλιεργεί το άνοιγμα στην υπερβατικότητα, το έλεος και την εγγύτητα με τον Θεό σε χίλιες συγκεκριμένες περιστάσεις της ζωής, κάτι που δεν είναι μικρό πράγμα στον κόσμο στον οποίο ζούμε».

Το Βατικανό θεωρεί ότι ο γάμος είναι μια αδιάσπαστη ένωση μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Ως εκ τούτου, αντιτίθεται εδώ και καιρό στους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Και το 2021, η Σύνοδος για το Δόγμα της Πίστης του Βατικανού δήλωσε ευθέως ότι η εκκλησία δεν μπορεί να ευλογήσει τις ενώσεις δύο ανδρών ή δύο γυναικών, επειδή «ο Θεός δεν μπορεί να ευλογήσει την αμαρτία».

Στο νέο έγγραφο, το Βατικανό είπε ότι η εκκλησία πρέπει να αποφεύγει «δογματικά ή πειθαρχικά σχήματα, ιδίως όταν οδηγούν σε έναν ναρκισσιστικό και αυταρχικό ελιτισμό». Τονίζεται επίσης ότι οι άνθρωποι σε «παράτυπες» ενώσεις - ομοφυλόφιλοι ή στρέιτ - βρίσκονται σε κατάσταση αμαρτίας. 

Πηγή: Associated Press

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ