Κοσμος

Αναγεννησιακό αγαλματίδιο του Απόλλωνα δωρήθηκε στο βρετανικό κράτος έναντι φόρου κληρονομιάς

Τι είναι τo καθεστώς AiL που έχει «πλουτίσει» πολιτιστικά τους Βρετανούς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αναγεννησιακό αγαλματίδιο του Απόλλωνα δωρίθηκε στο βρετανικό κράτος έναντι φόρου κληρονομιάς
Αναγεννησιακό αγαλματίδιο του Απόλλωνα δωρίθηκε στο βρετανικό κράτος έναντι φόρου κληρονομιάς © Michael Jones/The Fitzwilliam Museum, Cambridge

Βρετανία: Αγαλματίδιο του Απόλλωνα δωρήθηκε στο βρετανικό κράτος έναντι φόρου κληρονομιάς - Τι είναι τo καθεστώς AiL που έχει «πλουτίσει» πολιτιστικά τους Βρετανούς

Ένα από τα ωραιότερα μπρούντζινα έργα της ιταλικής Αναγέννησης που κατασκευάστηκαν ποτέ, μια μικρογραφία ενός αρχαίου ελληνικού μαρμάρινου αγάλματος του Απόλλωνα, δωρήθηκε στο αγγλικό κράτος αντί για φόρο κληρονομιάς ύψους 10,5 εκατομμυρίων λιρών.

Το Apollo Belvedere, που δημιουργήθηκε πριν από 500 χρόνια από τον Pier Jacopo Alari Bonacolsi, γνωστό ως Antico, θα εκτεθεί στο Μουσείο Fitzwilliam στο Κέιμπριτζ, το οποίο φιλοξενεί μια εξαιρετική συλλογή αναγεννησιακών και μπαρόκ χάλκινων έργων.

Η απόκτηση θα ανακοινωθεί επίσημα από το Συμβούλιο Τεχνών αργότερα αυτόν τον μήνα. Το αγαλματίδιο ανήκε στον Cecil Lewis, έναν εργολάβο ακινήτων, και τη σύζυγό του, Hilda, οι οποίοι ήταν φιλάνθρωποι και συλλέκτες έργων τέχνης.

To καθεστώς AiL έχει «πλουτίσει» το βρετανικό κράτος

Το καθεστώς AiL επιτρέπει στους ανθρώπους να εξοφλήσουν το λογαριασμό του φόρου κληρονομιάς μεταβιβάζοντας σημαντικά πολιτιστικά, επιστημονικά ή ιστορικά αντικείμενα στο κράτος. Κατά την τελευταία δεκαετία, το καθεστώς έχει μεταφέρει έργα τέχνης και άλλα αντικείμενα αξίας 479 εκατ. λιρών στη δημόσια ιδιοκτησία.

Η επιχρυσωμένη μπρούτζινη φιγούρα του Antico, με ασημένια μάτια, ήταν «το κατεξοχήν μπρούτζινο αριστούργημα της ιταλικής Αναγέννησης», δήλωσε το Fitzwilliam. Δημιουργήθηκε γύρω στο 1520-22 και έχει ύψος μόλις 41,3 εκατοστά.

Το περίφημο μαρμάρινο άγαλμα του Απόλλωνα που απεικονίζεται, χρονολογείται από τον δεύτερο αιώνα μ.Χ. και ήταν κάποτε το πιο διάσημο άγαλμα στον κόσμο, έχει ύψος πάνω από 2,1 μέτρα. Ανακαλύφθηκε εκ νέου στα τέλη του 15ου αιώνα και αποτελεί μέρος της συλλογής του Βατικανού από το 1511.

Η φιγούρα ήταν κάποτε μέρος μιας συλλογής αναγεννησιακών και μπαρόκ χάλκινων έργων που συγκέντρωσε ο αντισυνταγματάρχης Mildmay Thomas Boscawen, ο οποίος πέθανε το 1958 .Η αδελφή του κληροδότησε αργότερα τη συλλογή στο Fitzwilliam. Ο Απόλλωνας του Antico θα ενταχθεί τώρα σε μία συλλογή με 56 άλλα χάλκινα αντικείμενα του Boscawen στο μουσείο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ