- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Εμανουέλ Λερουά Λαντιρί: Έφυγε από την ζωή ο Γάλλος ιστορικός - Σε ηλικία 94 ετών
Ο Γάλλος ιστορικός Εμανουέλ Λερουά Λαντιρί, από τους πιο μεταφρασμένους στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, απεβίωσε χθες, Τετάρτη, σε ηλικία 94 ετών, έγινε σήμερα γνωστό από την οικογένειά του, η οποία επιβεβαίωσε πληροφορία της εφημερίδας Le Figaro.
Σπούδασε στην Ecole normale supérieure (ENS), από την οποία πέρασαν πολυάριθμοι γάλλοι διανοούμενοι. Μετά το διδακτορικό του, τα ενδιαφέροντά του τον ώθησαν να γράψει τόσο για τον αγροτικό κόσμο, όσο και για τις ανισότητες ή ακόμα για το κλίμα.
Ο Εμανουέλ Λερουά Λεντιρί εξέδωσε την πρώτη μονογραφία του για το κλίμα στο Λανγκεντόκ το 1955 και την πρώτη του Ιστορία του Κλίματος το 1967, σχετικά με τη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη και μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Οι ιστορικοί δεν ενδιαφέρονταν τότε για το κλίμα, με περιγέλασαν. Έλεγαν μάλιστα πως επρόκειτο για ψευδοεπιστήμη, ενώ το ζήτημα ήταν να δημιουργηθεί μια γνώση», είχε πει το 2009, όταν είχε μιλήσει στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Ομολογώ ότι ανησυχώ, για τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου τον αιώνα που έρχεται», είχε προσθέσει.
Γνωστός στο μεγάλο κοινό στα χρόνια 1960-70 έγινε όμως με τις εργασίες του για τον αγροτικό κόσμο («Μονταγιού, ένα οξιτάνικο χωριό από το 1294 ως το 1324», στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Εικοστού Πρώτου)
Λάτρης των καλών κρασιών, διετέλεσε καθηγητής στο Μονπελιέ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Paris-VII, γενικός διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, καθηγητής στο Collège de France.
Υπήρξε επίσης χρονικογράφος στην εφημερίδα Le Monde και στα περιοδικά Le Nouvel Observateur, L' Express, Le Figaro litteraire.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
«Πρόκειται για τεράστιο λάθος», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft
«Don't look back in anger», προέτρεψε o Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Kαρπός σχέσης του με τη Σβετλάνα Κριβονογκίχ, πρώην καθαρίστρια
Με αφορμή μια δήλωση του αρμόδιου υπουργού
Mεγάλη έρευνα που αφορά συνολικά 13 ονομαστά brands
Συνάντηση του ρώσου προέδρου με τον ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι
1,8 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν τη βασική εισοδηματική στήριξη
Οι Dauvergne εκτρέφουν περίπου 350.000 σαλιγκάρια τον χρόνο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.