Κοσμος

Η Χαμάς υποστηρίζει ότι αγνοούνται περισσότεροι από 60 όμηροι στη Γάζα - «23 πτώματα στα ερείπια»

Κλείνει η Ράφα για ξένους υπηκόους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα κρατά πανό με τις φωτογραφίες ομήρων της Χαμάς
© EPA / NEIL HALL

Ισραήλ: Η Χαμάς υποστηρίζει ότι αγνοούνται όμηροι, ενώ 23 πτώματα Ισραηλινών βρίσκονται κάτω από τα ερείπια 

Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα (4.11) ότι περισσότεροι από 60 όμηροι αγνοούνται εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα.

Ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Ιζελντίν αλ-Κάσαμ, είπε επίσης στον λογαριασμό της Χαμάς στο Telegram ότι «23 πτώματα Ισραηλινών ομήρων είναι παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια. Φαίνεται ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να τα προσεγγίσουμε λόγω της συνεχιζόμενης βίαιης επίθεσης των κατοχικών δυνάμεων κατά της Γάζας», δήλωσε. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αμέσως τη δήλωση.

Αναστέλλεται η απομάκρυνση των ξένων υπηκόων 

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανέστειλε την απομάκρυνση των ξένων πολιτών και αυτών με διπλή υπηκοότητα προς την Αίγυπτο λόγω της άρνησης του Ισραήλ να αφήσει τους τραυματίες Παλαιστίνιους να φύγουν για τα αιγυπτιακά νοσοκομεία, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της υπηρεσίας διαχείρισης των σημείων διέλευσης.

«Κανένας κάτοχος ξένου διαβατηρίου δεν θα μπορεί να φύγει από τη Λωρίδα της Γάζας προτού οι τραυματίες που πρέπει να διακομισθούν από νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας μπορέσουν να μεταφερθούν προς τον τερματικό σταθμό της Ράφα», δήλωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Θα εξοντώσουμε τον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα», δηλώνει ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, δήλωσε σήμερα (4.11) ότι το Ισραήλ θα «βρει» και θα «εξοντώσει» τον ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Γιαχία Σινουάρ.

«Θα βρούμε τον Σινουάρ και θα τον εξοντώσουμε», δήλωσε ο Γκάλαντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τελ-Αβίβ και πρόσθεσε: «Αυτό το Σαμπάτ (Σάββατο) δώσαμε δύσκολες μάχες στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας. Ολοκληρώσαμε την περικύκλωση (της πόλης της Γάζας) και οι δυνάμεις μας επιχειρούν από τον νότο και τον βορρά. Και για να το κάνουμε αυτό μπήκαμε σε κατοικημένες περιοχές», ανακοίνωσε.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ισραηλινός στρατός άρχισε τη χερσαία επιχείρησή του στο παλαιστινιακό έδαφος την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου. Τουλάχιστον 29 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από τότε, σύμφωνα με τον στρατό. Από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι που σκοτώθηκαν την ίδια ημέρα της πρωτοφανούς μεγέθους επίθεσης της Χαμάς. Πρόκειται για δεδομένα που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή. 

Σε αντίποινα, το Ισραήλ κήρυξε πόλεμο για να «εξολοθρεύσει» τη Χαμάς, σφυροκοπώντας ακατάπαυστα τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία διοικείται από τη Χαμάς.  Από τα πλήγματα αυτά έχουν σκοτωθεί σχεδόν 9.500 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε στις 27 Οκτωβρίου τη Χαμάς ότι «διεξάγει πόλεμο από νοσοκομεία» της Λωρίδας της Γάζας, κάτι που το ισλαμιστικό κίνημα διέψευσε κατηγορηματικά. 

«Υπάρχουν μαχητές που είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα»

Οι Τimes of Israel αναφέρουν ότι ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ στη συνέντευξη Τύπου μετέφερε το μήνυμα των Ισραηλινών στρατιωτών ότι είναι έτοιμοι να πολεμήσουν μέχρι τη νίκη και για όσο χρειαστεί. «Αν χρειαστεί ένας χρόνος, το Ισραήλ πρέπει να ολοκληρώσει την αποστολή. Υπάρχουν μαχητές εδώ που είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα. Αυτή η αποφασιστικότητα χαρακτηρίζει ολόκληρο τον πληθυσμό του Ισραήλ».

Όπως υποστήριξε μετά τη διήμερη περιοδεία του, οι ισραηλινές δυνάμεις ενεπλάκησαν σε σκληρές μάχες με τρομοκράτες στη Γάζα σήμερα. Οι IDF «πολεμούν τους τρομοκράτες στα αρχηγεία τους και στις σήραγγες. Οι μάχες προχωρούν καλά, βήμα προς βήμα. Πολλοί τρομοκράτες εξολοθρεύονται. Διαλύουμε το ένα τάγμα της Χαμάς μετά το άλλο», είπε. «Δώδεκα διοικητές ταγμάτων της Χαμάς έχουν σκοτωθεί και θα τους βρούμε όλους τους τρομοκράτες στο πεδίο».

Η Χαμάς δεν έχει όρια. Η ηγεσία της Χαμάς είναι υπεύθυνη. Θα φτάσουμε σε αυτή την ηγεσία. Θα φτάσουμε στον επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα Yahya Sinwar και θα τον εξοντώσουμε. Στο τέλος του πολέμου δεν θα υπάρχει πια Χαμάς στη Γάζα. Δεν θα υπάρχει πλέον απειλή ασφαλείας από τη Γάζα για το Ισραήλ και το Ισραήλ θα έχει απόλυτη ελευθερία να λάβει όποια μέτρα ασφαλείας επιθυμεί εναντίον οποιουδήποτε σηκώνει το κεφάλι του στη Γάζα για να απειλήσει το Ισραήλ», κατέληξε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας. 

Διαβάστε τις τελευταίες ειδήσεις για το Ισραήλ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.