- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ζιμπάμπουε: Βουλευτής της αντιπολίτευσης έπεσε θύμα απαγωγής και βασανίστηκε από αγνώστους
Ο 25χρονος Τακούτζουα Νγκατζιόρε, απήχθη από ενόπλους κοντά στο σπίτι στου στη Χαράρε
Βουλευτής της αντιπολίτευσης στην Ζιμπάμπουε έπεσε θύμα απαγωγής και βασανίστηκε από αγνώστους – Βρέθηκε ζωντανός πολλές ώρες αργότερα
Ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης της Ζιμπάμπουε απήχθη το πρωί της Τετάρτης 1 Νοεμβρίου και οι δράστες, αφού τον βασάνισαν, το εγκατέλειψαν γυμνό στην άκρη ενός δρόμου, όπως έγινε γνωστό από το κόμμα του. Το περιστατικό έλαβε χώρα με φόντο τις εντάσεις στη χώρα αυτή μετά τη διεξαγωγή των αμφισβητούμενων εκλογών.
Ο 25χρονος Τακούτζουα Νγκατζιόρε, απήχθη από ενόπλους κοντά στο σπίτι στου στη Χαράρε, ενώ κατευθυνόταν προς το Κοινοβούλιο, ανέφερε ο Συνασπισμός Πολιτών για την Αλλαγή (CCC).
Ο Νγκατζιόρε, ο νεότερος βουλευτής της Ζιμπάμπουε, κατάφερε να μεταδώσει απευθείας, σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, τις στιγμές που προηγήθηκαν της απαγωγής του. Σε ένα σύντομο βίντεο ο βουλευτής εμφανίζεται ανήσυχος να κοιτάζει την κάμερα και να λέει «Με παρακολουθούν». Στη συνέχεια δείχνει έναν άνδρα, οπλισμένο με καλάσνικοφ, που φοράει μαύρο κασκέτο και τρέχει καταπάνω του.
Ο βουλευτής βρέθηκε πολλές ώρες αργότερα, σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων, κοντά στο χωριό Μαζόουε, όπως είπε ένας φίλος του που πήγε να τον παραλάβει.
Ένταση και φόβος επικρατεί στην Ζιμπάμπουε μετά από αμφισβητούμενες εκλογές
Το CCC, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα Zanu-PF, υποστηρίζοντας ότι η απαγωγή εντάσσεται στην εκστρατεία εκφοβισμού των υποστηρικτών του. Ένας εκπρόσωπος του Zanu-PF, ο Φαράι Μαραπίνα, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στη χώρα του «κυκλοφορούν ψευδείς ειδήσεις και διάφορες μορφές παραπληροφόρησης, όπως οι ψευδείς απαγωγές», ωστόσο ζήτησε από την αστυνομία να ερευνήσει την υπόθεση του Νγκατζιόρε και «να παρουσιάσει τα πραγματικά γεγονότα».
Για το CCC, «η συνεχής στόχευση των μελών μας σκοπεύει να ενσταλάξει τον φόβο», όπως είπε ο εκπρόσωπός του, Πρόμις Μκουανάνζι. «Είναι ένα νέο παράδειγμα της αυθαίρετης αναρχίας που επικρατεί στη Ζιμπάμπουε μετά τις νοθευμένες εκλογές», τόνισε.
Ο Νγκατζιόρε νοσηλεύεται με κάταγμα στο χέρι και το γόνατο, είπε ο φίλος του που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Τοπικά μέσα ενημέρωσης και οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφήνουν να εννοηθεί ότι οι απαγωγείς ενδέχεται να είναι μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας της Ζιμπάμπουε.
Δεν είναι η πρώτη φορά που βουλευτής της αντιπολίτευσης πέφτει θύμα απαγωγής
Πρόκειται για το δεύτερο τέτοιο συμβάν τις τελευταίες ημέρες: την περασμένη εβδομάδα ο Τζέιμς Τσιντάκουα, πρώην βουλευτής του CCC, απήχθη και βασανίστηκε. Βρέθηκε λίγες ώρες αργότερα στα προάστια της Χαράρε, με ξυρισμένο το κρανίο.
Ο 45χροονς Νέλσον Τσαμίσα, ο ηγέτης του CCC, ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές απέναντι στον 81χρονο απερχόμενο πρόεδρο Έμερσον Μνανγκάγκουα, σε μια εκλογική διαδικασία στην οποία, σύμφωνα με ορισμένους διεθνείς παρατηρητές, δεν τηρήθηκαν οι δημοκρατικοί κανόνες.
Συμπληρωματικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Δεκέμβριο
Το CCC λέει ότι περισσότερες από 10 προσωπικότητες που συνδέονται μαζί του έχουν συλληφθεί με ψευδείς κατηγορίες. Επίσης, 15 βουλευτές του έχασαν την έδρα τους με ύποπτο τρόπο, έπειτα από τηλεφώνημα ενός αγνώστου ο οποίος εμφανίστηκε ως στέλεχος του κόμματος.
Λόγω του γεγονότος αυτού προκηρύχθηκαν συμπληρωματικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Δεκέμβριο και μπορεί να δώσουν στο Zanu-PF πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο, αυτήν δηλαδή που χρειάζεται για να προχωρήσει στην τροποποίηση του Συντάγματος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώην καγκελάριος κάνει απολογισμό της θητείας της
Η Ντάουνινγκ Στριτ καταγγέλλει «προσπάθειες παρέμβασης» από την Ουάσιγκτον
Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και γρήγορα έγινε viral
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη φωτιά
Eυτυχώς o ανήλικος δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό
Στο πλευρό της η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ
Η ρωσική διαστημική εταιρεία Roskosmos δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το πλήρωμα
Άγνωστη η αιτία θανάτου - Tι εξετάζουν οι γαλλικές Αρχές
Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την πίεση προς την Αβάνα, στοχεύοντας κρατικούς θεσμούς και την ηγεσία της χώρας
Οι κόρες του ανακοίνωσαν την είδηση του θανάτου του
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο
«Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να είναι έτοιμη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας
Οι αστροναύτες συμμετέχουν στην αποστολή SpaceX Crew-12
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αυστηρότερους κανόνες εισόδου στη ζώνη Σένγκεν
Η ελληνική πρεσβεία στην Ελβετία συνεχάρη τη νέα δήμαρχο, ευχόμενη κάθε επιτυχία στη θητεία της
Η φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες διαφέρει
Η εξέλιξη της πνευμονικής νόσου της πριγκίπισσας είναι σοβαρή και η μεταμόσχευση θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.