Κοσμος

Ο ισραηλινός βομβαρδισμός στον καταυλισμό Jabalya και η άρνηση της Χαμάς για τον θάνατο διοικητή της

Η στάση των ΗΠΑ και η καταδίκη από το Ορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι βομβάρδισε την Jabaliya για να σκοτώσει ανώτατο διοικητή της Χαμάς
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι βομβάρδισε την Jabaliya για να σκοτώσει ανώτατο διοικητή της Χαμάς © Anadolu Agency/ Getty Images

Ισραήλ: Βομβαρδισμός στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalya - Άρνηση της Χαμάς για το στέλεχός της στο σημείο 

Το ισραηλινό χτύπημα με στόχο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς στον πυκνοκατοικημένο προσφυγικό καταυλισμό Jabalya στη βόρεια Γάζα έχει προκαλέσει καταστροφικές ζημιές και σκότωσε μεγάλο αριθμό ανθρώπων, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN που επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες και γιατρούς στον θύλακα.

«Περίμενα στην ουρά για να αγοράσω ψωμί όταν ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση έπεσαν επτά με οκτώ βλήματα», είπε στο CNN ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Μοχάμεντ Ιμπραήμ.

«Υπήρχαν επτά με οκτώ τεράστιες τρύπες στο έδαφος, γεμάτες σκοτωμένους ανθρώπους, μέρη σωμάτων παντού», είπε. «Ένιωσα σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου».

Ο αντισυνταγματάρχης Richard Hecht των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) είπε στο CNN ότι η αεροπορική επιδρομή είχε στόχο έναν διοικητή της Χαμάς, τον οποίο κατηγόρησε ότι «κρύβεται, όπως κάνουν, πίσω από αμάχους». Οι θάνατοι αμάχων, είπε ο Hecht, είναι «η τραγωδία του πολέμου».

Σύμφωνα με δήλωση του IDF, η επίθεση σκότωσε τον Ibrahim Biari, τον οποίο περιέγραψε ως έναν από τους διοικητές της Χαμάς που ήταν υπεύθυνος για την επίθεση στο Ισραήλ της 7ης Οκτωβρίου, όπου περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες ελήφθησαν όμηροι, μεταξύ άλλων επιθέσεων.

Ο Ισραηλινός Στρατός είπε επίσης ότι «πολλοί άλλοι τρομοκράτες της Χαμάς» χτυπήθηκαν.

Αρνείται η Χαμάς την παρουσία ηγετών στον καταυλισμό

Ωστόσο, η Χαμάς αρνήθηκε κατηγορηματικά την παρουσία ενός από τους ηγέτες της στο σημείο. Ο Χαζέμ Κασέμ, εκπρόσωπος της Χαμάς, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπάθησε να δικαιολογήσει αυτό που περιέγραψε ως «ειδεχθές έγκλημα εναντίον αμάχων, παιδιών και γυναικών στον καταυλισμό Jabalya».

Εικόνες από το σημείο έδειξαν έναν τεράστιο κρατήρα ανάμεσα σε ερείπια και κατεστραμμένα κτίρια. Παλαιστίνιοι και σωστικά συνεργεία προσπαθούν να βρουν θύματα, ενώ κάποιοι χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών στη Γάζα που ελέγχεται από τη Χαμάς, είκοσι σπίτια «καταστράφηκαν ολοσχερώς» από τους βομβαρδισμούς. Οι φωτογραφίες της τοποθεσίας έδειχναν πολλούς μεγάλους κρατήρες στο έδαφος, που περιβάλλονται από τα ερείπια κατεστραμμένων και κατεστραμμένων κτιρίων.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας καταδίκασε επίσης την επίθεση, λέγοντας ότι θεωρεί το Ισραήλ υπεύθυνο για «αυτή την επικίνδυνη εξέλιξη».

Και η Αίγυπτος κατηγόρησε το Ισραήλ για παραβίαση του διεθνούς δικαίου. «Η Αίγυπτος το θεώρησε ως μια νέα κατάφωρη παραβίαση από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά των διατάξεων του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ανέφερε το υπουργείο.

 Το Ορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων καταδικάζει τον «ισραηλινό βομβαρδισμό» πολιτιστικού κέντρου του στη Γάζα

Το Ορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων καταδίκασε σήμερα «τον βομβαρδισμό από τον ισραηλινό στρατό» του πολιτιστικού κέντρου του στη Γάζα, εκφράζοντας λύπη για την «αδικαιολόγητη αποφασιστικότητα του Ισραήλ να καταστρέψει τις πολιτικές υποδομές» στο παλαιστινιακό έδαφος.

Το Πατριαρχείο καταδίκασε σε μια ανακοίνωση «τον βομβαρδισμό από τον ισραηλινό στρατό του ορθόδοξου πολιτιστικού κέντρου στη συνοικία Ταλ Αλ-Χάουα στη Γάζα νωρίτερα σήμερα».

«Η επίθεση αυτή αντιπροσωπεύει μια χτυπητή εκδήλωση της αδικαιολόγητης αποφασιστικότητας του Ισραήλ να καταστρέψει τις πολιτικές υποδομές και τα κέντρα κοινωνικών υπηρεσιών, καθώς και τα καταφύγια για τους αμάχους που έχουν εγκλωβιστεί στον πολιορκούμενο θύλακα», ανέφερε ακόμη.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο βομβαρδισμός κατέστρεψε το ορθόδοξο πολιτιστικό κέντρο και αρκετά άλλα κτίρια στον ίδιο τομέα. Όπως είπαν, ο ισραηλινός στρατός απηύθυνε χθες, Δευτέρα, αρκετές προειδοποιήσεις στους κατοίκους και στους εκτοπισμένους από τον πόλεμο που είχαν καταφύγει στο κέντρο να εκκενώσουν τον τομέα.

«Τα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά κέντρα έχουν γίνει απαραίτητοι πάροχοι ανθρωπιστικών υπηρεσιών και ασφαλή καταφύγια για εκείνους που επηρεάζονται από τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα που θέτουν στο στόχαστρο ζώνες κατοικιών», προσέθεσε το Πατριαρχείο.

Υπογράμμισε επίσης με «βαθιά λύπη πως ο ισραηλινός στρατός έθεσε στο στόχαστρο 19 χώρους λατρείας, περιλαμβανομένων τεμενών και εκκλησιών, στη Γάζα στη διάρκεια των τριών τελευταίων εβδομάδων».

«Επιθέσεις σαν αυτές εναντίον των αμάχων, ιδιαίτερα των παιδιών, και η σκόπιμη καταστροφή πολιτικών υποδομών, δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ούτε σε λογικές ούτε σε ανθρωπιστικές βάσεις και αντιβαίνουν θεμελιωδώς στις πιο στοιχειώδεις ηθικές αξίες», συνέχισε.

Τζέικ Σάλιβαν:To Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί αλλά πρέπει να κάνει διάκριση μεταξύ τρομοκρατών και αθώων πολιτών

Η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα, ακόμη και την υποχρέωση, να αμυνθεί έναντι των τρομοκρατικών επιθέσεων, αυτό ωστόσο δεν μειώνει την ευθύνη του να κάνει διάκριση μεταξύ τρομοκρατών και αθώων πολιτών. Αυτά επισημαίνει μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, περιγράφοντας την αμερικανική στρατηγική στη Μέση Ανατολή.

Ο αμερικανός αξιωματούχος αναφέρει επίσης ότι οι ΗΠΑ, μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, ήταν - όπως το Ισραήλ σήμερα - απολύτως αποφασισμένες να κυνηγήσουν τους τρομοκράτες, αλλά έκαναν και λάθη, όπως η υπερβολική στρατιωτική δέσμευση στη Μέση Ανατολή και στο Αφγανιστάν.

Απαντώντας στο ερώτημα «αν είναι δυνατόν να καταστραφεί η Χαμάς;» αναφέρει πως «είναι δυνατόν να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον στο οποίο η Γάζα δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση τρομοκρατών για να απειλήσει το Ισραήλ ή οποιονδήποτε άλλον», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να υπάρξει ένας πολιτικός ορίζοντας για τον παλαιστινιακό λαό, που να εδράζεται σε μια λύση δύο κρατών. «Αυτό σημαίνει συνεργασία με τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, αλλά στο πλαίσιο ενός ευρύτερου οράματος περιφερειακής ολοκλήρωσης με τις βασικές αραβικές χώρες» τονίζει ο Σάλιβαν.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των σχέσεων μεταξύ της Χεζμπολάχ και της κυβέρνησης του Λιβάνου, ο Σάλιβαν τονίζει ότι «υπάρχουν κοινά σημεία. Και οι δύο λαμβάνουν τεράστιο ποσό χρηματοδότησης, εκπαίδευσης και χορηγίας από το Ιράν, και οι δύο αποτελούν σημαντική απειλή για το Ισραήλ. Θα χαρακτήριζα τον κίνδυνο μιας ακόμη μεγαλύτερης κλιμάκωσης στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ ως απολύτως πραγματικό».

Reuters: Πληροφορίες ότι ανοίγει την Τετάρτη το πέρασμα της Ράφα για 81 Παλαιστίνιοους τραυματίες 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο αιγυπτιακές πηγές καθώς και έναν Παλαιστίνιο αξιωματούχο αλλά και το αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Cair, ανοίγει για λίγο ξανά την Τετάρτη το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ Λωρίδας της Γάζας και Αιγύπτου, προκειμένου περίπου 81 Παλαιστίνιοι τραυματίες να μεταφερθούν σε αιγυπτιακά νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την Γενική Αρχή Διέλευσης και Συνόρων στη Γάζα, 81 κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας με σοβαρούς τραυματισμούς θα εισέλθουν στην Αίγυπτο για να λάβουν θεραπεία 

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζάτσι Χανέγκμπι δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι το Ισραήλ ελπίζει ότι το Κάιρο θα ανοίξει τα σύνορά του προκειμένου να επιτρέψει στους τραυματίες να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο της Ράφα μαζί με νοσοκομεία που μπορούν να δημιουργηθούν στην πλευρά των συνόρων της Αιγύπτου.

«Ιατρικές ομάδες θα είναι παρούσες αύριο στη διάβαση για να εξετάσουν τα περιστατικά που προέρχονται [από τη Γάζα] μόλις φτάσουν… και να καθορίσουν τα νοσοκομεία στα οποία θα σταλούν», είπε ακόμη στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ιατρικός αξιωματούχος στην πόλη Ελ Αρίς της Αιγύπτου.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε, ωστόσο, στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ότι το άνοιγμα της διάβασης δεν έχει λάβει την τελική έγκριση. Δεν απέκλεισε όμως ότι θα ανοίξει πράγματι.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματ Μίλερ δήλωσε την Τρίτη ότι δεν είχε να κάνει ανακοινώσεις σχετικά με το άνοιγμα του περάσματος για τους αμάχους, αλλά σημείωσε ότι «έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο, ακόμη και τις τελευταίες ώρες».

Πρεσβεία Ισραήλ: Η Χαμάς ξοδεύει χρήματα για την τρομοκρατία και τα τούνελ 

Σύμφωνα με την πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, η Χαμάς ξοδεύει τα περισσότερα χρήματα για την τρομοκρατία και τα τούνελ. Τα υπόλοιπα χρήματα πηγαίνουν «στην τσέπη» των αξιωματούχων της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η ανακοίνωση της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα:

«Η Χαμάς ξοδεύει τα πιο πολλά χρήματα για την τρομοκρατία και για να χτίσει τούνελ. Τα υπόλοιπα πηγαίνουν στην τσέπη του Άμπου Μαρζούκ και των φίλων του.


Η καθαρή του αξία είναι 3 δις 💵δολάρια. Και αναρωτιέσαι ακόμα γιατί υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα;»

Με πληροφορίες από CNN

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ