Κοσμος

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε τον νέο βομβαρδισμό στην Τζαμπαλίγια

«Η Χαμάς θέτει σκόπιμα σε κίνδυνο τους αμάχους της Γάζας»

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Ισραήλ επιβεβαίωσε τον νέο βομβαρδισμό στην Τζαμπαλίγια
Το Ισραήλ επιβεβαίωσε τον νέο βομβαρδισμό στην Τζαμπαλίγια © MOHAMMED SABER/ EPA

Ισραήλ: επιβεβαίωσε τον νέο βομβαρδισμό στην Τζαμπαλίγια - «Η Χαμάς θέτει σκόπιμα σε κίνδυνο τους αμάχους της Γάζας»

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν τον νέο βομβαρδισμό της Τζαμπαλίγια, δηλώνοντας ότι εξουδετέρωσαν άλλο ένα ηγετικό στέλεχος της Χαμάς και κατηγορώντας την τρομοκρατική οργάνωση ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινη ασπίδα. 

Σύμφωνα με ενημέρωση των IDF, πρόκειται για τον Μοχάμεντ Άσαρ, ο οποίος φέρεται να ήταν επικεφαλής των μονάδων κρούσης με αντιαρματικούς πυραύλους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Μέσω των επίσημων λογαριασμών που διατηρούν σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο της αεροπορικής επιδρομής από την οποία σκοτώθηκε ο διοικητής της Χαμάς.

«Νωρίτερα σήμερα, με βάση ακριβείς πληροφορίες, μαχητικά αεροσκάφη των IDF έπληξαν ένα συγκρότημα διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς στην Τζαμπαλίγια. Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι οι τρομοκράτες της Χαμάς εξουδετερώθηκαν κατά την επίθεση», αναφέραν ενώ πρόσθεσαν ότι «η Χαμάς κατασκευάζει σκόπιμα την τρομοκρατική της υποδομή κάτω, γύρω και μέσα σε πολιτικά κτίρια, θέτοντας σκόπιμα σε κίνδυνο τους πολίτες της Γάζας».

«Οι IDF έχουν παροτρύνει τους κατοίκους της Γάζας σε αυτή τη γειτονιά να εκκενώσουν την περιοχή[...]. Οι IDF συνεχίζουν να καλούν όλους τους κατοίκους της βόρειας Γάζας και της πόλης της Γάζας να εκκενώσουν προς τα νότια σε μια ασφαλέστερη περιοχή», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΗΠΑ: Δεν αξιολογεί εάν το Ισραήλ έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου αυτή την στιγμή

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε σύμφωνα με το CNN ότι η υπηρεσία δεν ξεκινά την επίσημη διαδικασία για να αξιολογήσει εάν το Ισραήλ έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με τη Χαμάς αυτή τη στιγμή.

«Θα συνεχίσουμε να συζητάμε απευθείας μαζί τους - το Ισραήλ-  και προσδοκούμε ότι σε όλες τις δραστηριότητές τους, σε όλες τις στρατιωτικές τους εκστρατείες, θα συμμορφώνονται με τους νόμους του πολέμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ σε συνέντευξη Τύπου.

Ερωτηθείς για τους αμάχους που σκότωσε το Ισραήλ στα χτυπήματά του στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια στη Γάζα, ο Μίλερ είπε ότι οι ΗΠΑ είναι «βαθιά λυπημένες για την απώλεια της ζωής αμάχων», αλλά δεν θα καταδικάσει τα χτυπήματα.

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει νέα «ωμότητα»

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς έκανε λόγο για «την τελευταία χρονικά ωμότητα που πλήττει τους κατοίκους της Γάζας, όπου οι μάχες εισήλθαν σε μια φάση ακόμη πιο τρομακτική με ακόμη πιο φρικτές συνέπειες σε ανθρωπιστικό επίπεδο».

Σε σχετική ανακοίνωση ο Γκρίφιθς εξέφρασε τη θλίψη του για «τον κόσμο που δείχνει ανίκανος, ακόμη και απρόθυμος να δράσει» για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος.

«Στη Γάζα, γυναίκες, παιδιά και άνδρες πεθαίνουν από την πείνα, τραυματίζονται και σκοτώνονται σε βομβαρδισμούς. Έχουν χάσει κάθε πίστη στην ανθρωπότητα και κάθε ελπίδα για το μέλλον», δήλωσε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επιστρέφοντας από ένα ταξίδι στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την καταδίκη του για τις «βάναυσες επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου».

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ζήτησε «επαναλαμβανόμενες ανθρωπιστικές παύσεις» των μαχών για να καταστεί δυνατή η είσοδος περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας και η απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς.

«Μια αποτυχία να δράσουμε τώρα θα έχει συνέπειες πολύ πέρα από την περιοχή, γιατί είναι μια παγκόσμια κρίση», προειδοποίησε.

Πώς χτυπήθηκε για πρώτη φορά ο προσφυγικός καταυλισμό της Τζαμπαλίγια

Χθες, Τρίτη (31.10) ένα ισραηλινό χτύπημα με στόχο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς στον πυκνοκατοικημένο προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια στη βόρεια Γάζα προκάλεσε καταστροφικές ζημιές και σκότωσε μεγάλο αριθμό ανθρώπων, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN και αυτόπτες μάρτυρες και γιατρούς στον θύλακα.

«Περίμενα στην ουρά για να αγοράσω ψωμί όταν ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση έπεσαν επτά με οκτώ βλήματα», είπε στο CNN ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Μοχάμεντ Ιμπραήμ.

«Υπήρχαν επτά με οκτώ τεράστιες τρύπες στο έδαφος, γεμάτες σκοτωμένους ανθρώπους, μέρη σωμάτων παντού», είπε. «Ένιωσα σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου».

Ο αντισυνταγματάρχης Richard Hecht των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) δήλωσε ότι η αεροπορική επιδρομή είχε στόχο έναν διοικητή της Χαμάς, τον οποίο κατηγόρησε ότι «κρύβεται, όπως κάνουν, πίσω από αμάχους». Οι θάνατοι αμάχων, είπε ο Hecht, είναι «η τραγωδία του πολέμου».

Σύμφωνα με δήλωση του IDF, η επίθεση σκότωσε τον Ibrahim Biari, τον οποίο περιέγραψε ως έναν από τους διοικητές της Χαμάς που ήταν υπεύθυνος για την επίθεση στο Ισραήλ της 7ης Οκτωβρίου, όπου περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες ελήφθησαν όμηροι, μεταξύ άλλων επιθέσεων.

Ο Ισραηλινός Στρατός είπε επίσης ότι «πολλοί άλλοι τρομοκράτες της Χαμάς» χτυπήθηκαν.

Αρνήθηκε η Χαμάς την παρουσία ηγετών στον καταυλισμό

Ωστόσο, η Χαμάς αρνήθηκε κατηγορηματικά την παρουσία ενός από τους ηγέτες της στο σημείο. Ο Χαζέμ Κασέμ, εκπρόσωπος της Χαμάς, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπάθησε να δικαιολογήσει αυτό που περιέγραψε ως «ειδεχθές έγκλημα εναντίον αμάχων, παιδιών και γυναικών στον καταυλισμό Τζαμπαλίγια».

Εικόνες από το σημείο έδειξαν έναν τεράστιο κρατήρα ανάμεσα σε ερείπια και κατεστραμμένα κτίρια. Παλαιστίνιοι και σωστικά συνεργεία προσπαθούν να βρουν θύματα, ενώ κάποιοι χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας καταδίκασε την επίθεση, λέγοντας ότι θεωρεί το Ισραήλ υπεύθυνο για «αυτή την επικίνδυνη εξέλιξη».

Και η Αίγυπτος κατηγόρησε το Ισραήλ για παραβίαση του διεθνούς δικαίου. «Η Αίγυπτος το θεώρησε ως μια νέα κατάφωρη παραβίαση από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά των διατάξεων του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ανέφερε το υπουργείο.

Το Ορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων καταδίκασε τον «ισραηλινό βομβαρδισμό» του πολιτιστικού κέντρου του στη Γάζα

Το Ορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων καταδίκασε χθες (31.10) «τον βομβαρδισμό από τον ισραηλινό στρατό» του πολιτιστικού κέντρου του στη Γάζα, εκφράζοντας λύπη για την «αδικαιολόγητη αποφασιστικότητα του Ισραήλ να καταστρέψει τις πολιτικές υποδομές» στο παλαιστινιακό έδαφος.

«Η επίθεση αυτή αντιπροσωπεύει μια χτυπητή εκδήλωση της αδικαιολόγητης αποφασιστικότητας του Ισραήλ να καταστρέψει τις πολιτικές υποδομές και τα κέντρα κοινωνικών υπηρεσιών, καθώς και τα καταφύγια για τους αμάχους που έχουν εγκλωβιστεί στον πολιορκούμενο θύλακα», ανέφερε ακόμη.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο βομβαρδισμός κατέστρεψε το ορθόδοξο πολιτιστικό κέντρο και αρκετά άλλα κτίρια στον ίδιο τομέα. .

«Τα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά κέντρα έχουν γίνει απαραίτητοι πάροχοι ανθρωπιστικών υπηρεσιών και ασφαλή καταφύγια για εκείνους που επηρεάζονται από τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα που θέτουν στο στόχαστρο ζώνες κατοικιών», προσέθεσε το Πατριαρχείο.

Υπογράμμισε επίσης με «βαθιά λύπη πως ο ισραηλινός στρατός έθεσε στο στόχαστρο 19 χώρους λατρείας, περιλαμβανομένων τεμενών και εκκλησιών, στη Γάζα στη διάρκεια των τριών τελευταίων εβδομάδων».

«Επιθέσεις σαν αυτές εναντίον των αμάχων, ιδιαίτερα των παιδιών, και η σκόπιμη καταστροφή πολιτικών υποδομών, δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ούτε σε λογικές ούτε σε ανθρωπιστικές βάσεις και αντιβαίνουν θεμελιωδώς στις πιο στοιχειώδεις ηθικές αξίες», συνέχισε.

Με πληροφορίες από CNN

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ