Κοσμος

Το Ισραήλ κατηγορεί με ηχητικό ντοκουμέντο την Ισλαμική Τζιχάντ για τον βομβαρδισμό νοσοκομείου

Στη δημοσιότητα η τηλεφωνική συνομιλία μελών της Χαμάς - Στο φως και βίντεο από την επίθεση

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γάζα - βομβαρδισμός νοσοκομείου: Ηχητικό ντοκουμέντο του Ισραήλ δόθηκε στη δημοσιότητα - Υποστηρίζει πως η Ισλαμική Τζιχάντ ευθύνεται για την πολύνεκρη επίθεση
Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι διαθέτει αποδείξεις για την έκρηξη που σημειώθηκε στο νοσοκομείο αλ Άχλι αλ Αράμπι στη Λωρίδα της Γάζας © EPA/Mohammed Saber

Γάζα - βομβαρδισμός νοσοκομείου: Ηχητικό ντοκουμέντο του Ισραήλ δόθηκε στη δημοσιότητα - Υποστηρίζει πως η Ισλαμική Τζιχάντ ευθύνεται για την πολύνεκρη επίθεση

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι διαθέτει αποδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες η παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ ευθύνεται για την έκρηξη που σημειώθηκε την Τρίτη στο νοσοκομείο αλ Άχλι αλ Αράμπι στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σκοτώθηκαν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι.

Το ηχητικό φέρεται να καταγράφει δύο μαχητές της Χαμάς να συζητούν για την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας, η οποία, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, σκότωσε τουλάχιστον 500 άτομα.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται πως το ηχητικό ντοκουμέντο αποδεικνύει ότι δεν πυροδότησε το ίδιο τον πύραυλο που κατέστρεψε το νοσοκομείο και πως, αντίθετα, εκτοξεύτηκε λανθασμένα από την παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.

«Οι αποδείξεις, τις οποίες μοιραζόμαστε μαζί σας, επιβεβαιώνουν ότι η έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας προκλήθηκε από την εκτόξευση ρουκέτας του Ισλαμικού Τζιχάντ που αστόχησε», δήλωσε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Η επαγγελματική αυτή ανάλυση βασίζεται σε πληροφορίες, στα επιχειρησιακά συστήματα και σε αεροπορικές εικόνες» εξήγησε.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwbiyp6ae1rl)

Το ηχητικό ντοκουμέντο για την επίθεση σε νοσοκομείο

Ακούστε παρακάτω τη συνομιλία, της οποίας ωστόσο η γνησιότητα δεν έχει επαληθευθεί:

Μαχητής 1: Σας λέω ότι είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε έναν πύραυλο σαν αυτόν να πέφτει, και γι' αυτό λέμε ότι ανήκει στην παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.

Μαχητής 2: Τι;

Μαχητής 1: Λένε ότι ανήκει στην παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.

Μαχητής 2: Είναι από εμάς;

Μαχητής 1: Έτσι φαίνεται!

Μαχητής 2: Ποιος το λέει αυτό;

Μαχητής 1: Λένε ότι τα θραύσματα από τον πύραυλο είναι τοπικά θραύσματα και όχι όπως τα ισραηλινά θραύσματα.

Μαχητής 2: Τι λέτε [όνομα];

Σιωπή

Μαχητής 2: Αλλά ο Θεός να τον ευλογεί, δεν θα μπορούσε να βρει άλλο μέρος για να εκραγεί;

Μαχητής 1: Δεν πειράζει, ναι [όνομα] τον έριξαν από το νεκροταφείο πίσω από το νοσοκομείο.

Μαχητής 2: Τι;

Μαχητής 1: Έριξαν τον πύραυλο από το νεκροταφείο πίσω από το νοσοκομείο al Ma'amadani, έκαναν λάθος και έπεσε πάνω τους.

Μαχητής 2: Υπάρχει νεκροταφείο πίσω από αυτό;

Μαχητής 1: Ναι, το al Ma'amadani είναι ακριβώς μέσα στον περίβολο.

Σιωπή

Μαχητής 2: Πού είναι όταν μπαίνετε στον περίβολο;

Μαχητής 1: Μπαίνεις πρώτα στον περίβολο και δεν πας προς την πόλη και είναι στη δεξιά πλευρά του νοσοκομείου al Ma'amadani.

Μαχητής 2: Ναι, το ξέρω.

Βίντεο του Ισραήλ: Υποστηρίζει ότι η επίθεση έγινε από την Ισλαμική Τζιχάντ

Ένα νέο βίντεο με πλάνα από το νοσοκομείο Al-Ahli Arabi Baptist μετά το χτύπημα στη Γάζα έδωσαν στη δημοσιότητα το πρωί της Τετάρτης οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών στην πρωινή του ενημέρωση να επιμένει ότι η ευθύνη βαραίνει την παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ.

Στο βίντεο, μεταξύ άλλων, περιέχονται εικόνες από τους κρατήρες που προκαλούν πύραυλοι της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας ενώ, όπως υποστηρίζουν οι IDF, τέτοιος κρατήρας δεν υπήρξε στο νοσοκομείο μετά το φονικό χτύπημα το βράδυ της Τρίτης.

Ισλαμική Τζιχάντ: Το Ισραήλ ψεύδεται για το νοσοκομείο

Η παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ απάντησε μετά την παρουσίαση στοιχείων από τον ισραηλινό στρατό για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του Τελ Αβίβ.

«Το Ισραήλ ψεύδεται, παρουσιάζοντας αντικρουόμενες εκδοχές για την έκρηξη» ανέφερε η Ισλαμική Τζιχάντ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ