Κοσμος

Ανάλυση του Bellingcat: «Το χτύπημα στο νοσοκομείο στη Γάζα δεν συνάδει με αεροπορική επιδρομή»

Τι δείχνει ανάλυση των εικόνων από το σημείο της έκρηξης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανάλυση του Bellingcat: «Το χτύπημα στο νοσοκομείο στη Γάζα δεν συνάδει με αεροπορική επιδρομή»

«Ό,τι κι αν χτύπησε το νοσοκομείο στη Γάζα δεν ήταν αεροπορική επιδρομή» - Η ανάλυση του κρατήρα από τον ιστότοπο ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat

Tην ώρα που το Ισραήλ και οι ΗΠΑ υπογραμμίζουν ότι έχουν στοιχεία ότι το χτύπημα στο νοσοκομείο Αλ Άχλι στη Γάζα προήλθε από το εσωτερικό του παλαιστινιακού θύλακα, νέα δεδομένα φέρνει στο φως ο ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat, ο οποίος μπόρεσε να εντοπίσει τον κρατήρα της έκρηξης, έπειτα από ανάλυση βίντεο και φωτογραφιών.

Ο κρατήρας βρίσκεται στις συντεταγμένες 31.504890, 34.461640 και βρίσκεται στο πάρκινγκ του νοσοκομείου. Άλλες εικόνες δείχνουν ζημιές στα αυτοκίνητα στο πάρκινγκ - με ένα όχημα να έχει αναποδογυρίσει από την ισχύ της έκρηξης - ενώ άλλα οχήματα έχουν ενδείξεις ότι περιτυλίχθηκαν στις φλόγες.

Το έδαφος που περιβάλλει τη μία πλευρά του κρατήρα παρουσιάζει μια εικόνα που συνάδει με την έκρηξη πυρομαχικού σε αυτό το σημείο.

Στον χώρο που επλήγη από την πρόσκρουση φαίνεται να έχουν γίνει εκτεταμένες ζημιές, συμπεριλαμβανομένου ενός φράχτη που καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό από την έκρηξη.

Ωστόσο, η έρευνα του Bellingcat φαίνεται να συμφωνεί με τον Marc Garlasco, στρατιωτικό σύμβουλο της ομάδας προστασίας των πολιτών της PAX for Peace, ο οποίος ανέφερε ότι το σημείο πρόσκρουσης δεν φαίνεται να συνάδει με τις λεγόμενες «κατευθυνόμενες» βόμβες (Joint Direct Attack Munitions - JDAMs) οι οποίες χρησιμοποιούνται για αεροπορικές επίθέσεις.

«Ό,τι κι αν χτύπησε το νοσοκομείο στη Γάζα, δεν ήταν αεροπορική επιδρομή... Ακόμη και το μικρότερο βλήμα JDAM αφήνει κρατήρα 3 μέτρων» υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ο Garlasco.

Χάρη σε ένα βίντεο από το Instagram, το Bellingcat δημιούργησε μια πανοραμική εικόνα η οποία δείχνει το πλήρες μέγεθος του κρατήρα.

Επίσης, με βάση το γεγονός ότι βρέθηκαν κουβέρτες και άλλα προσωπικά αντικείμενα σε σημείο με γκαζόν έξω από το νοσοκομείο, το Bellingcat καταλήγει ότι πολύ πιθανόν άνθρωποι κοιμούνταν στον εξωτερικό χώρο την ώρα της έκρηξης.

Ο ερευνητικός ιστότοπος επικαλείται και συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF), Ντάνιελ Χαγκάρι, στην οποία παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι το Ισραήλ δεν είχε εμπλοκή και ότι το χτύπημα προήλθε εντός της Γάζας.

Όπως αναφέρει το Bellingcat, μια από τις εικόνες που έδειξε ο Χαγκάρι συνάδει με τον κρατήρα που εντόπισε η ερευνητική ομάδα.

Η πανοραμική εικόνα από τον κρατήρα της έκρηξης
Η πανοραμική εικόνα από τον κρατήρα της έκρηξης © Βellingcat

Ένας άλλος εκπρόσωπος των IDF, o Τζόναθαν Κονρίκους, ανέφερε ότι το μικρό μέγεθος του κρατήρα δείχνει ότι η έκρηξη δεν προκλήθηκε από ισραηλινή ρουκέτα.

«Δείτε τις εικόνες των ρουκετών που έπεσαν στο Σντερότ, στην Άσκελον, στην Μπε'ερ-Σέβα, θα δείτε πολύ παρόμοια σημεία. Ένας μικρός κρατήρας, πολλές ενδείξεις φωτιάς και μπορείτε να δείτε ότι όλα τα κτίρια γύρω είναι γενικά άθικτα. Αν είχε πέσει εδώ μια μεγάλη ισραηλινή βόμβα, τίποτα από αυτά δεν θα ήταν άθικτο», υποστήριξε.

Ευρωπαίος αξιωματούχος στο AFP: «Δεν υπάρχουν 500 νεκροί στο νοσοκομείο»

Την ίδια ώρα, υπό αμφισβήτηση τίθεται και ο αριθμός των νεκρών στο νοσοκομείο στη Γάζα, οι οποίοι ανέρχονται σε 471, σύμφωνα με την Παλαιστίνη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP), ο επικεφαλής μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών - o οποίος δεν κατονομάζεται - δήλωσε ότι  η επίθεση στο νοσοκομείο άφησε πίσω της «μερικές δεκάδες νεκρούς» και όχι εκατοντάδες.

«Δεν υπάρχουν 200 ή ακόμη και 500 νεκροί, αλλά μάλλον μερικές δεκάδες, πιθανότατα μεταξύ 10 και 50», δήλωσε η πηγή αυτή υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η ίδια πηγή πιστεύει επίσης ότι «το Ισραήλ μάλλον δεν το έκανε αυτό», σύμφωνα με τις «σοβαρές ενδείξεις» των πληροφοριών που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες που εργάζεται.

Το κτίριο δεν καταστράφηκε», πρόσθεσε αυτή η ευρωπαϊκή πηγή. Και «το νοσοκομείο πιθανότατα είχε εκκενωθεί προηγουμένως, όπως και αρκετά νοσοκομεία που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Γάζας», μετά τη σχετική εντολή του ισραηλινού στρατού, υπογράμμισε, εξασφαλίζοντας επίσης ότι «κανένα στοιχείο δεν επιβεβαιώνει» το γεγονός ότι εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονταν στο πάρκινγκ όπου προσγειώθηκε το πλήγμα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ