- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
H θρησκεία, το μακρύ χέρι της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης
Το θρησκευτικό μίσος «πρωταγωνιστεί» στην προαιώνια σύγκρουση
Μέση Ανατολή: Ο ρόλος του θρησκευτικού φανατισμού στις διαχρονικά εχθρικές σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή επιδεινώθηκε σ’ αυτό το σημείο επειδή αμφότερες οι πλευρές ριζοσπαστικοποιήθηκαν παρουσιάζοντας την πολιτική τους ως θέληση του Θεού. Και καθώς δεν μπορούν να αρνηθούν τη θεϊκή θέληση, φτάνουν στα άκρα: ένα από χαρακτηριστικά των «άκρων» είναι ότι υπάρχει πάντοτε κάτι πιο ακραίο από το ακραίο. Σήμερα, οι Παλαιστίνιοι της δεκαετίας του 1970—παρά τις αεροπειρατείες και τις τρομοκρατικές ενέργειες όπως εκείνη στους Ολυμπιακούς του Μονάχου το 1972— φαίνονται ήμεροι και διαλλακτικοί· το ίδιο και οι Ισραηλινοί, οι οποίοι, κατά καιρούς, είχαν κυβερνήσεις πρόθυμες να αναζητήσουν ειρηνική λύση. Αν και το μίσος ήταν πάντοτε ζωντανό, τα τελευταία τριάντα χρόνια η θρησκευτική διάσταση το έχει μεγεθύνει: στο διεθνές Ισλάμ εκμηδενίστηκε η κοσμική-σοσιαλιστική τάση, ενώ το Ισραήλ επηρεάζεται όλο και περισσότερο από την ιουδαϊκή ορθοδοξία.
Η μεγέθυνση του ρόλου της θρησκείας στην πολιτική είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για το αδιέξοδο και την αιματοχυσία.
Η μεγέθυνση του ρόλου της θρησκείας στην πολιτική είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για το αδιέξοδο και την αιματοχυσία. Αν και οι σχέσεις μεταξύ των υποομάδων του ιουδαϊσμού είναι τεταμένες, οι συντηρητικοί και σχετικά απομονωμένοι Χαρέντι, καθώς και οι «σύγχρονοι» Ορθόδοξοι, αναπτύσσονται δημογραφικά και αντιστέκονται όχι μόνο στην εκκοσμίκευση, αλλά, σε διάφορους βαθμούς, σε όλες τις εκδηλώσεις της νεωτερικότητας. Όπως όλες οι κουλτούρες έτσι και η εβραϊκή έχει υποστεί την επίδραση της Μεταρρύθμισης, της Αντιμεταρρύθμισης, του Διαφωτισμού και της κομματικής πολιτικής που διαμορφώθηκε μετά τη Γαλλική Επανάσταση: στις επιρροές προστίθετο η κουλτούρα κάθε χώρας της εβραϊκής διασποράς. Έτσι, οι θρησκευτικές τάσεις εξελίχθηκαν με αρκετές διαφοροποιήσεις και κατακερματισμό τόσο στον χώρο των ραβίνων, όσο και σ’ εκείνο των πολιτικών ηγεσιών και στον ευρύτερο πληθυσμό. Παρ’ όλ’ αυτά, η εβραϊκή ορθοδοξία στηρίζεται στην πίστη σε έναν μελλοντικό Μεσσία: θα προκύψει ένας βασιλιάς με καταγωγή από τον Δαβίδ και θα αποκαταστήσει τον Ναό, την ειρήνη και την παγκόσμια αποδοχή του Θεού του Ισραήλ. Ο Μεσσίας θα συγκεντρώσει όλους τους Εβραίους στους Αγίους Τόπους και θα επανιδρύσει τη Δαβιδική Μοναρχία.
Στο κράτος του Ισραήλ, όπου ο εβραϊκός πληθυσμός είναι περίπου 7,14 εκατομμύρια (σε συνολικό πληθυσμό 9,73 εκατομμύρια), το 13% είναι Χαρεντίμ («υπερ-ορθόδοξοι»). Τα υψηλά ποσοστά γεννήσεων είναι μια σημαντική πτυχή των δημογραφικών στοιχείων αναφορικά με τους ορθοδόξους γενικά και τους υπερ-ορθοδόξους ειδικότερα: οι υπερ-ορθόδοξες κοινότητες έχουν από τα υψηλότερα ποσοστά γεννητικότητας στον κόσμο, με 6 παιδιά ανά μέσο νοικοκυριό. Η απουσία μεικτών γάμων —σε αντίθεση με ορισμένα φιλελεύθερα εβραϊκά δόγματα, η Ορθοδοξία αντιτίθεται σ’ αυτή την πρακτική— συμβάλλει επίσης στο αυξανόμενο μερίδιό τους στον παγκόσμιο και στον ισραηλινό εβραϊκό πληθυσμό.
Ο Ορθόδοξος Ιουδαϊσμός μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σύμφωνα με διάφορα κριτήρια που δεν είναι πάντοτε πολύ σαφή. Η πιο αναγνωρίσιμη υπο-ομάδα είναι οι Χαρεντίμ (κυριολεκτικά,«οι φλογεροί») οι οποίοι δεν ασχολούνται με τη σύγχρονη κοινωνία και τον πολιτισμό:δίνουν προτεραιότητα στις θρησκευτικές αξίες και στη ραβινική εξουσία, με αποτέλεσμα να αγωνίζονται εναντίον των σιωνιστών· η έννοια του πολιτικού κράτους τούς είναι απαράδεκτη. Η πρώτη από τις τρεις υποομάδες Χαρέντι είναι οι Χασιντίμ —μυστικιστές, υπερ-συντηρητικοί— η δεύτερη ομάδα είναι οι Litvaks, ή Yeshivish και η τρίτη οι Σεφαρδίτες Χαρεντίμ που ταυτίζονται με το κόμμα Shas το οποίο από το 2010 είναι ανοιχτά σιωνιστικό. Αυτές οι ομάδες πιέζουν τις ισραηλινές αρχές σε ζητήματα όπως ο διαχωρισμός των φύλων στο δημοτικό σχολείο ή οι κοσμικές σπουδές, ενώ ευνοούν τον ισραηλινό εποικισμό στα παλαιστινιακά εδάφη.
Aπό την άλλη πλευρά, περίπου 20% των Εβραίων Ισραηλινών δηλώνουν «χωρίς θρησκεία», ενώ 40-50% δηλώνουν «εκκοσμικευμένοι», οι οποίοι, αν και πιστεύουν γενικά (και αόριστα) στον Θεό, δεν συμμετέχουν στη θρησκευτική ζωή. Στην κοινότητα των Αράβων Ισραηλινών οι «χωρίς θρησκεία» είναι γύρω στο μηδέν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τέσσερις αφήνονται ελεύθερες και τέσσερις καταδικάζονται σε έναν μήνα φυλάκισης μετά την παρέμβαση
Στόχος της νέας ουγγρικής κυβέρνησης η διαφάνεια και η λογοδοσία
Το σύστημα βασίζεται σε εννέα συγχρονισμένες κάμερες
Η Technomar επιβεβαιώνει επίθεση στο πλοίο της, χωρίς τραυματισμούς ή θαλάσσια ρύπανση
Παρέμβαση γενικού εισαγγελέα με πολιτικές προεκτάσεις
«Το ζητούμενο είναι να μην στρουθοκαμηλίζουμε», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών
Ένας από τους δημοσιογράφους με τη στενότερη πρόσβαση στον Ντόναλντ Τραμπ μιλά στην ATHENS VOICE για τον Μητσοτάκη, το Ιράν, το ΝΑΤΟ, την Κίνα, την Ουκρανία και τα όρια της τραμπικής πολιτικής
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι δύσκολο
H απάντηση δεν είναι τόσο δύσκολη
Η υπόθεση ξεκίνησε έπειτα από προσφυγές ακροδεξιών ομάδων, μεταξύ των οποίων και το κόμμα Vox
Ελιγμός για βίντεο οδήγησε σε σύγκρουση μαχητικών - Ζημιές 500.000 ευρώ και ευθύνες
Επιμένει ότι τηρήθηκαν οι διαδικασίες - Κλιμακώνεται η πίεση μετά νέες αποκαλύψεις για τον διορισμό
Άγνωστο ποια θα είναι τα πιθανά οφέλη ή οι κυρώσεις
Ενόψει της επίσκεψης του Βρετανού μονάρχη στις ΗΠΑ
20 έδρες –από 19 πριν– κατέλαβε η ΠΑΣΚΕ, η παράταξη του Γιάννη Παναγόπουλου, στις εκλογές για τη διοίκηση της ΓΣΕΕ
Η British Airways έχει ήδη ξεκινήσει να επιτρέπει φωνητικές και βιντεοκλήσεις
Το μυθιστόρημα αποτελεί αντικείμενο δίκης για μη σεβασμό τις ιδιωτικής ζωής
Βελτιωμένη εικόνα στο μέτωπο - Καθοριστικός ο ρόλος drones και αντιαεροπορικής άμυνας
Με ποσοστά διπλάσια από τον ευρωπαϊκό και σχεδόν τριπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο
Ένας σκύλος εντοπίστηκε να κοιμάται ήρεμα μέσα στο κοινοβούλιο προκαλώντας έκπληξη και γέλιο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.