- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Μπορεί ο Τραμπ να κάνει καλύτερο deal από τον Ομπάμα στο Ιράν;
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι δύσκολο
Τραμπ θέλει να ξεπεράσει τον Ομπάμα στο Ιράν αλλά πόσο ρεαλιστικό είναι
Σε νέα φάση αβεβαιότητας μπαίνει το διπλωματικό μπρα-ντε-φερ ΗΠΑ–Ιράν, με τον Ντόναλντ Τραμπ να επιμένει ότι μπορεί να πετύχει μια συμφωνία «πολύ καλύτερη» από εκείνη της εποχής του Μπαράκ Ομπάμα.
Η προσωρινή εκεχειρία με το Ιράν παρατάθηκε, ωστόσο οι συνομιλίες παραμένουν στον αέρα, με αμοιβαία δυσπιστία και συνεχιζόμενες πιέσεις — όπως ο αμερικανικός αποκλεισμός στα Στενά του Ορμούζ — να περιπλέκουν το σκηνικό.
Ο Τραμπ εμφανίζεται βέβαιος ότι μια νέα συμφωνία θα ξεπεράσει το JCPOA, το οποίο έχει χαρακτηρίσει «μία από τις χειρότερες συμφωνίες που έγιναν ποτέ». Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν ότι η πραγματικότητα είναι πολύ πιο δύσκολη.
Η συμφωνία του Ομπάμα χρειάστηκε σχεδόν δύο χρόνια διαπραγματεύσεων και εκατοντάδες ειδικούς, ενώ σήμερα το σημείο εκκίνησης είναι δυσμενέστερο: το Ιράν διαθέτει πλέον ουράνιο εμπλουτισμένο έως και 60%, πολύ κοντά στο επίπεδο για πυρηνικά όπλα.
Την ίδια στιγμή, η Τεχεράνη εμφανίζεται διατεθειμένη να διαπραγματευτεί, αλλά όχι «υπό απειλή». Όπως προειδοποίησε ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Μοχαμάντ Μπαγκέρ Καλιμπάφ, οι συνομιλίες δεν μπορούν να μετατραπούν σε «τραπέζι παράδοσης».
Από την πλευρά της Ουάσινγκτον, η πίεση είναι έντονη: οι κυρώσεις, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και η ενεργειακή αστάθεια δημιουργούν ένα περιβάλλον που —σύμφωνα με την κυβέρνηση Τραμπ— μπορεί να οδηγήσει το Ιράν σε υποχωρήσεις.
Όμως, υπάρχει και το αντίστροφο σενάριο. Αναλυτές προειδοποιούν ότι η Τεχεράνη μπορεί να επιλέξει να επιταχύνει το πυρηνικό της πρόγραμμα ως μέσο αποτροπής, αντί να κάνει παραχωρήσεις.
Το ερώτημα παραμένει ανοιχτό: μπορεί ο Τραμπ να πετύχει μια καλύτερη συμφωνία από τον Ομπάμα — ή απλώς να παρουσιάσει μια διαφορετική εκδοχή της ίδιας πραγματικότητας;
Με τις ενδιάμεσες εκλογές να πλησιάζουν και την ένταση να κλιμακώνεται, η απάντηση δεν θα αργήσει να δοθεί.
Πηγή: The Hill
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακολουθώντας ομοσπονδίες από την Αγγλία, την Ουαλία, τη Γαλλία και τη Σερβία
Αυξάνονται οι επιθέσεις από τους Χούθι της Υεμένης
Η γιαγιά τους τα βρήκε αιμόφυρτα στο σπίτι
Η στιγμή που το αεροσκάφος έχασε 14.000 πόδια και όλα άλλαξαν
Προειδοποίηση από τη Μόσχα σχετικά με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ
Ο αδελφός της πριγκίπισσας προχωρά σε μεγάλες αποκαλύψεις
Η υπόθεση έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από Δημοκρατικούς όσο και από ορισμένους Ρεπουμπλικανούς
Από τις 12 Σεπτεμβρίου έχει ξεκινήσει σε όλη τη χώρα επιχείρηση καταστολής της κοινότητας
Ο πίνακας χαρακτηρίστηκε «woke»
Ο Νετανιάχου έκανε λόγο νωρίτερα για «ήρωες»
Στο στόχαστρο του Κρεμλίνου όσοι υποστηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία
Η κλιματική αλλαγή και το Ελ Νίνιο φέρνουν πλημμύρες, ανατιμήσεις και κατάθλιψη
H επιλογή του μάλιστα είχε προκαλέσει αντιδράσεις στο κόμμα
Οι καταγγελίες κακοποίησης «πάγωσαν» την θανάτωση της Κρίστα Πάικ
Η νομική διαμάχη έχει αποκτήσει ακόμη πιο ασυνήθιστες διαστάσεις
ISIS και πολιτοφυλακές οι δύο αστερίσκοι
«Πιστεύουμε ότι επιχείρησε να ρίξει το αεροσκάφος», δηλώνει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ
«Θα τους υποδεχθούμε με ανοιχτές αγκάλες», το μήνυμα Γαλλίας και Ισπανίας
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανοίγει τη συζήτηση - Όλα τα πιθανά μοντέλα συνεργασίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.