Κοσμος

Διχασμένη η Νέα Υόρκη - Διαδηλώσεις υπέρ του Ισραήλ αλλά και υπέρ της Παλαιστίνης

Χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν στους δρόμους για τον πόλεμο

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης στη Νέα Υόρκη
Διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης στη Νέα Υόρκη © EPA/SARAH YENESEL

Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις υπέρ του Ισραήλ και υπέρ της Παλαιστίνης - Χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν στους δρόμους για τον πόλεμο 

Βαριά ήταν η ατμόσφαιρα χθες, Δευτέρα, στη Νέα Υόρκη, όπου πραγματοποιήθηκε διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων και κατά του Ισραήλ και μία εβραϊκή προσευχή στη μνήμη των εκατοντάδων αμάχων που έχουν χάσει τη ζωή τους από το Σάββατο, όταν η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ.

Στη Νέα Υόρκη – όπου ζουν περίπου δύο εκατομμύρια εβραίοι και εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι -- πραγματοποιήθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα διαδηλώσεις: από τη μία πλευρά υπέρμαχοι της παλαιστινιακής υπόθεσης και από την άλλη συγκεντρώσεις υπέρ των εβραίων και του Ισραήλ.

Από την Κυριακή η αστυνομία φροντίζει να πλαισιώνει τις συγκεντρώσεις αυτές προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια.

Protests supporting both Israel and Palestinians face off in NYC

«Η Νέα Υόρκη στο πλευρό της Γάζας»

Στην καρδιά του Μανχάταν μερικές εκατοντάδες φιλοπαλαιστίνιοι Αμερικανοί και ξένοι συγκεντρώθηκαν υπό τα συνθήματα «η Νέα Υόρκη στο πλευρό της Γάζας» και «Ισραήλ πήγαινε στον διάβολο», ζητώντας παράλληλα από τις ΗΠΑ να σταματήσουν να βοηθούν στρατιωτικά τον σύμμαχό τους στη Μέση Ανατολή.

Κυρίως νέοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το γενικό προξενείο του Ισραήλ, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και πανό με συνθήματα κατά των εβραίων «εποίκων» και του «ρατσιστικού σιωνιστικού» καθεστώτος.

Διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης στη Νέα Υόρκη
Διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης στη Νέα Υόρκη © EPA/SARAH YENESEL

Συγκεντρωμένοι πίσω από κάγκελα και περιστοιχισμένοι από αστυνομικούς, οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια ιδιαίτερα επιθετική φιλοϊσραηλινή ομάδα, η οποία τους φώναζε υβριστικά συνθήματα.

Νεαροί φορώντας παλαιστινιακές μαντίλες ζητούσαν από τα μεγάφωνα την «απελευθέρωση της Παλαιστίνης» και «το τέλος του εποικισμού και της κατοχής των αραβικών περιοχών».

Pro-Palestinian, pro-Israeli protestors clash in Times Square

«Γάζα, το νέο γκέτο της Βαρσοβίας»

«Καμία δικαιοσύνη χωρίς ειρήνη» και «καμία δικαιοσύνη σε κλεμμένη γη», φώναζαν οι διαδηλωτές, ενώ στα πανό που κρατούσαν έγραφαν συνθήματα με τα οποία συνέκριναν τη Λωρίδα της Γάζας με το γκέτο της Βαρσοβίας.

Η Λίνα Αμπουκουγάικ, μια 45χρονη Αμερικανοπαλαιστίνια, δήλωσε ότι έχει «έναν αδελφό, δύο αδελφές και πολλά ξαδέρφια» στη Γάζα, από τους οποίους δεν έχει νέα: «Δεν γνωρίζω αν έχουν βομβαρδιστεί, αν ζούνε, αν έχουν τραυματιστεί, αν είναι καλά», τόνισε με δάκρια στα μάτια.

Ο Ρέι Γκόρντον, ένας 81χρονος λευκός συνταξιούχος, δήλωσε «εξοργισμένος που οι φόροι μου εξοπλίζουν, χρηματοδοτούν και βοηθούν διπλωματικά το Ισραήλ».

Η Μαριάμ Αλανίζ, μια 27χρονη διδάκτορας, επέκρινε «τις μεθόδους και τις τακτικές της Χαμάς» και δήλωσε ότι θα ήθελε «η μάχη των Παλαιστινίων να οργανωθεί από τη βάση, από τον λαό, με δημοκρατικό τρόπο».

Israeli, Palestinian supporters rally and clash for a second day in NYC

«Ο λαός του Ισραήλ, λαός μας»

Σε μια πιο βαριά ατμόσφαιρα, στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης πραγματοποιήθηκε στη συναγωγή Emanu-El προσευχή για τους νεκρούς.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών και διαφόρων θρησκειών προσευχήθηκαν, κρατούσαν κεριά και κουνούσαν σημαίες στα χρώματα του Ισραήλ, ενώ κάποιοι έκλαιγαν.

Ο Αμερικανός ραβίνος του ναού Τζόσουα Ντέιβιντσον διαβεβαίωσε ότι «βρισκόμαστε σθεναρά στο πλευρό του Ισραήλ, του λαού μας».

Διαδηλώσεις υπέρ του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη
Διαδηλώσεις υπέρ του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη © EPA/SARAH YENESEL

Η συνάδελφός του ραβίνος Μελίσα Μπάιερ- Γουίτμαν δήλωσε ότι «η εβραϊκή κοινότητα της Νέας Υόρκης και η ευρύτερη κοινότητα των φίλων μας, την οποία είδαμε σήμερα εδώ, (…) θα στέκεται πλάι-πλάι, αλληλέγγυα επί ημέρες και μήνες».

Στις ΗΠΑ, μια χώρα με 335 εκατομμύρια κατοίκους, ζει η μεγαλύτερη κοινότητα εβραίων παγκοσμίως μετά το Ισραήλ. Το 2020, σύμφωνα με το Pew Research Institute, στη χώρα ζούσαν 5,8 εκατομμύρια ενήλικες εβραίοι και άλλοι 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι που είχαν τουλάχιστον έναν γονιό εβραίο.

Εξάλλου η χώρα μετρά περίπου 4,5 εκατομμύρια μουσουλμάνους, οι 600.000 με 750.000 από τους οποίους ζουν στη Νέα Υόρκη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ