- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Περισσότεροι από 2.500 μετανάστες νεκροί ή αγνοούμενοι στη Μεσόγειο το 2023
Συνολικά 186.000 μετανάστες έφτασαν στη νότια Ευρώπη
ΟΗΕ: Τα στοιχεία για νεκρούς ή αγνοούμενους μετανάστες στη Μεσόγειο το 2023
Περισσότεροι από 2.500 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή φέρονται ως αγνοούμενοι όταν επιχείρησαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο με προορισμό την Ευρώπη από την αρχή του έτους, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
«Την 24η Σεπτεμβρίου, περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι καταμετρήθηκαν ως νεκροί ή αγνοούμενοι το 2023. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει αύξηση δύο τρίτων, σε σύγκριση με 1.680 ανθρώπους την ίδια περίοδο το 2022», δήλωσε η Ρούβεν Μενικντιουέλα, η διευθύντρια του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο.
«Χάνονται και ζωές στην ξηρά, μακριά από την προσοχή του κόσμου», επέμεινε. «Το ταξίδι από τη δυτική ή την ανατολική Αφρική και το Κέρας της Αφρικής προς τη Λιβύη και τα σημεία αναχώρησης στην ακτή παραμένει ένα από τα πιο επικίνδυνα στον κόσμο», ανέφερε. «Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που ταξιδεύουν από τις χερσαίες οδούς της υποσαχάριας Αφρικής κινδυνεύουν με θάνατο και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε στάδιο».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της, από την 1η Ιανουαρίου έως την 24η Σεπτεμβρίου 2023, συνολικά 186.000 μετανάστες έφτασαν στη νότια Ευρώπη (Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα), εκ των οποίων οι 130.000 στην Ιταλία, «μια αύξηση 83% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022».
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όσον αφορά τις χώρες αναχώρησης, από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο του 2023, περισσότεροι από 102.000 μετανάστες προσπάθησαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο από την Τυνησία και 45.000 από τη Λιβύη. Από αυτούς, 31.000 διασώθηκαν στη θάλασσα ή το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν αναχαιτίστηκε και αποβιβάστηκαν στην Τυνησία και 10.600 στη Λιβύη, πρόσθεσε.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.