- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λαμπεντούζα: Ρεκόρ αφίξεων μεταναστών σε 24 ώρες
6.800 άνθρωποι έχουν φτάσει στο νησί - Ζητείται παρέμβαση από την Ε.Ε.
Ιταλία: Αφίξεις ρεκόρ μεταναστών και προσφύγων στη Λαμπεντουζα
Αφίξεις-ρεκόρ μεταναστών και προσφύγων καταγράφονται στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας, καθώς 6.800 άνθρωποι έχουν φτάσει στο νησί το τελευταίο 24ωρο.
Σημειώνεται ότι το νέο κύμα αφίξεων δεν συνδέεται με τις δραματικές πλημμύρες που έπληξαν τη Λιβύη ή το σεισμό στο Μαρόκο. Αντίθετα, οφείλεται στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, αλλά και στο ότι η ακτοφυλακή της Τυνησίας δεν ασκεί ουσιαστικά κανενός είδους έλεγχο.
Apocalypse in Lampedusa. The Italian police try to contain the African hordes https://t.co/drJGG33zBu https://t.co/DfwFyF78A9 pic.twitter.com/8E557b9y9z
— RadioGenoa (@RadioGenoa) September 13, 2023
Ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα Φιλίπο Μανίνο ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την κυβέρνηση της Ρώμης να παρέμβουν άμεσα για να μειωθεί ο αριθμός μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στο νησί.
«Δείξαμε πάντα μεγάλη αλληλεγγύη και ανθρωπιά, αλλά είμαστε μια μικρή περιοχή, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, μόνη της, το βάρος μιας τέτοιας κατάστασης», τόνισε ο Μανίνο, ο οποίος κήρυξε το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Μέχρι σήμερα το βράδυ, αναμένεται να μεταφερθούν στην Σικελία περίπου 1.500 άνθρωποι, ενώ η διαδικασία αποσυμφόρησης της νησιού πρόκειται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.
Συνολικά, περίπου 118.500 σκάφη με μετανάστες έχουν φθάσει στην Ιταλία από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών που επικαιροποιήθηκαν σήμερα το πρωί.
Ο αριθμός είναι σχεδόν διπλάσιος αυτού που καταγράφηκε την ίδια περίοδο του 2022.
Μελόνι: «Πρέπει να σταματήσουν οι αφίξεις μεταναστών»
Αυτό που υπογραμμίζουν, όμως, μέλη της κυβέρνησης της Ρώμης και η ίδια η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είναι ότι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να δέχεται μια τόσο μεγάλη πίεση και ότι χρειάζονται νέα μέτρα στήριξης από την Ευρώπη.
«Το θέμα των μετεγκαταστάσεων είναι δευτερεύουσας σημασίας, τους τελευταίους μήνες ήταν ελάχιστες. Το πρόβλημα είναι να σταματήσουν οι αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία, αλλά ακόμη δεν βλέπω να φτάνουν συγκεκριμένες απαντήσεις», τόνισε η Μελόνι.
Eπιβεβαίωσε ότι «πριν από λίγο καιρό η Ιταλία πληροφόρησε τους εταίρους της ότι δεν μπορεί να πάρει αυτόματα πίσω όσους ζήτησαν άσυλο σε άλλες χώρες και, αρχικά, είχαν εισέλθει στην Ευρώπη από την Ιταλία». «Τα hotspot μας είναι γεμάτα και η Ευρώπη πρέπει να μας βοηθήσει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας», είπε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.
Αναφερόμενη στο οργανωμένο έγκλημα, τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψει να την εκφοβίσουν» και πως «η κυβέρνηση και το ιταλικό κράτος θα απαντήσουν σε κάθε επιθετική πράξη του οργανωμένου εγκλήματος».
Το μεταναστευτικό θα είναι κύριο θέμα συζήτησης στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, στο μέγαρο Παλάτσο Κίτζι την Δευτέρα, ενώ η Μελόνι αναμένεται να το θέσει εκ νέου και στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου.
Ο υπουργός Μεταφορών και γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι αποκάλυψε σε δηλώσεις του ότι «με το όλο αυτό φαινόμενο ασχολούνται τις τελευταίες ημέρες και οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, για να εξακριβώσουν σειρά στοιχείων», ενώ πρόσθεσε ότι: «αν οι αφίξεις συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό, η Ιταλία μπορεί να υιοθετήσει κάθε δυνατό μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος».
Ιστορίες αλληλεγγύης, αλλά και απόλυτης δυστυχίας
Παρά τις δυσκολίες, τέλος, προκαλούν συγκίνηση κάποιες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης κατοίκων του νησιού: ένας νεαρός πυροσβέστης συνάντησε χθες βράδυ έξω από το σπίτι του γύρω στους 10 μετανάστες από τη Μπουρκίνα Φάσο οι οποίοι, έπειτα από ταξίδι τεσσάρων ημέρων, τον ικέτευσαν να τους δώσει λίγο φαγητό. Ακύρωσε το πρόγραμμά του -μια συνάντηση με παρέα φίλων- και τους έφτιαξε μακαρονάδα, μαζί με τη μητέρα του.
Μια κοπέλα 31 ετών, τέλος, κάτοικος του νησιού, είχε πάει εκδρομή με βάρκα στα ανοικτά της Λαμπεντούζα και, όταν αντίκρυσε στη θάλασσα μετανάστες που ζητούσαν βοήθεια και κινδύνευαν να πνιγούν, βούτηξε αμέσως και κατάφερε να σώσει τέσσερις ζωές.
Ωστόσο, προχθές το βράδυ, ένα αγοράκι πέντε μηνών πνίγηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης μεταναστών στα ανοικτά της Λαμπεντούζα.
Το βρέφος έπεσε στο νερό, ενώ το λιμενικό προσπαθούσε να μεταφέρει στην ακτή 46 μετανάστες από σκάφος, με τις σκηνές που εκτυλίχτηκαν να είναι χαοτικές, σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA. Και άλλοι άνθρωποι έπεσαν στο νερό αλλά κατάφεραν να επιζήσουν, ενώ η βοήθεια ήρθε πολύ αργά για το παιδί.
Το μωρό προερχόταν από μια οικογένεια από τη Γουινέα και η μητέρα του ήταν ανήλικη, σύμφωνα με τις αρχές. Η κοπέλα, η οποία δέχεται ψυχολογική στήριξη, επέβαινε σε σκάφος από την πόλη Σφαξ της Τυνησίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι λένε πηγές κοντά στη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας
Τα παιδιά βγήκαν από το μάθημά του με κλάματα
«Σκότωσα την κόρη μου... την έδειρα πάρα πολύ»
Διαδηλώσεις στη χώρα - Τι δείχνουν δημοσκοπήσεις
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε μηνύσει τον δημοσιογράφο Τζορτζ Στεφανόπουλο
«Έρχονται μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στη χώρα», δήλωσε ο ηγέτης του HTS
«Η Μόσχα έχει πάει τον πόλεμο σε άλλο στάδιο», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας
Συνελήφθη ο δράστης αφού πρώτα παραδόθηκε
Βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ανέφερε σε ανακοίνωση εκπρόσωπός της
Πέθανε μετά από πτώση κατά τη διάρκεια πεζοπορίας
Εισαγγελέας, παρουσιάστρια, μοντέλο και ηθοποιός η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στη χώρα μας
Τι ζήτησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη Σύνοδο Κορυφής στην Ιορδανία
Μέρος του εξοπλισμού μεταφέρεται πίσω στη Μόσχα
Ο ράπερ αποτελεί κίνδυνο για την κοινότητα, τόνισε το δικαστήριο
Οι δράστες πέταξαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό μπροστά στη σκηνή
Ήρθαν ξανά κοντά με έναν απροσδόκητο τρόπο
Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
«Η ερμηνεία της Κλαρίσα Γουόρντ αξίζει Όσκαρ» γράφουν χρήστες στο Χ
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έξω από την Εθνοσυνέλευση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.