Κοσμος

Η Αυστραλία ξεκινά έρευνα για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού

Η χώρα είχε κλείσει τα σύνορά της για δύο χρόνια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτες με μάσκα προστασίας και αθλητικά ρούχα απολαμβάνουν τις βόλτες τους σε πάρκο στην Αυστραλία
© EPA / JOEL CARRETT

Αυστραλία - Κορωνοϊός: Έρευνα για τη διαχείριση της πανδημίας, τους εμβολιασμούς και τους αυστηρούς περιορισμούς

Η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή έρευνας για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία του κορωνοϊού και κυρίως τους δραστικούς περιορισμούς που επέβαλε στα ταξίδια ή την αργή υλοποίηση της εκστρατείας εμβολιασμού.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επέβαλε η χώρα στη διάρκεια της πανδημίας ήταν από τους πιο αυστηρούς στον κόσμο. Έκλεισε τα σύνορά της με το εξωτερικό για δύο χρόνια και απομόνωσε τις περισσότερες μεγάλες πόλεις της για μήνες. «Ήταν μια πολύ ταραγμένη περίοδος στη ζωή μας. Όμως την ξεπεράσαμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι σε δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «οφείλουμε να εξετάσουμε τι λειτούργησε καλά και τι θα μπορούσε να βελτιωθεί, εστιάζοντας στο μέλλον». 

Κατά τη διάρκεια μεγάλου μέρους της πανδημίας, η στρατηγική της Αυστραλίας λειτούργησε, αλλά η χαλάρωση των κανονισμών οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων. Το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού περιόρισε ωστόσο τον αριθμό των θανάτων.

Ανεξάρτητη έρευνα 12 μηνών 

Η ανεξάρτητη αυτή έρευνα διάρκειας 12 μηνών θα εξετάσει την πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, διευκρίνισε η αυστραλιανή κυβέρνηση. Θα εξετάσει την παροχή εμβολίων, θεραπειών και βασικού ιατρικού υλικού, τις οικονομικές βοήθειες στους ιδιώτες και στις επιχειρήσεις, τη βοήθεια για την ψυχική υγεία ή ακόμη τη βοήθεια στους Αυστραλούς του εξωτερικού.

Ορισμένες πολιτείες της Αυστραλίας έχουν ήδη δημοσιεύσει τις δικές τους έρευνες. Αυτή που έγινε στη Νέα Νότια Ουαλία αποκάλυψε ότι έγιναν «σοβαρά"»λάθη όταν χιλιάδες επιβάτες έλαβαν άδεια να αποβιβαστούν από το κρουαζιερόπλοιο Ruby Princess στο Σίδνεϊ στις 19 Μαρτίου του 2020, προτού να είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα των τεστ για τον νέο κορωνοϊό στα οποία είχαν υποβληθεί, προκαλώντας επιδημικό κύμα.

Από τον Ιανουάριο του 2020, η χώρα των 26 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε πάνω από 11 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορονοϊού και 22.800 θανάτους από την COVID-19, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ