- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Στους δρόμους της Νέας Υόρκης χιλιάδες άνθρωποι - Διαδήλωσαν για την κλιματική αλλαγή
Ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ζήτησαν μέτρα για την αντιμετώπισή της
Μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ζήτησαν από τον ΟΗΕ χιλιάδες διαδηλωτές στη Νέα Υόρκη
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες, Κυριακή, στους δρόμους της Νέας Υόρκης, ζητώντας περισσότερες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δύο ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Διαδηλωτές από περίπου 700 οργανώσεις και ομάδες ακτιβιστών συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη, κρατώντας πλακάτ τα οποία έγραφαν μεταξύ άλλων «Μπάιντεν, βάλε τέλος στα ορυκτά καύσιμα», «Τα ορυκτά καύσιμα μας σκοτώνουν» και «Δεν ψήφισα για πυρκαγιές και πλημμύρες».
BREAKING: 10K + people are taking to the streets in NYC in a massive show of of force to demand that @POTUS end new fossil fuels.
— New York Communities for Change (@nychange) September 17, 2023
Biden, declare a climate emergency and phase out fossil fuels so we can all live!#ClimateEmergency #EndFossilFuels pic.twitter.com/zYWDlvDHQz
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είναι μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα λάβουν μέρος στην 78η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
«Βρισκόμαστε εδώ για να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα», είπε η Αναλίλια Μεχία, επικεφαλής της οργάνωσης «Κέντρο για τη Λαϊκή Δημοκρατία».
«Διακυβεύονται ζωές»
Σε πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα, ειδικοί υπογράμμισαν ότι οι εκπομπές αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου αναμένεται να κορυφωθούν το 2025 - προτού καταγράψουν σημαντική υποχώρηση - εφόσον η διεθνής κοινότητα θέσει ως στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη Συμφωνία του Παρισιού.
Η Συμφωνία του Παρισιού, η οποία επικυρώθηκε το 2015, περιλαμβάνει σχέδιο δράσης, αλλά «απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν σε όλα τα μέτωπα», επισημαίνεται στην έκθεση ενόψει της 28ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) που θα φιλοξενηθεί στο Ντουμπάι στα τέλη του έτους.
Η Ναλέλι Κόμπο προσκαλεί τους ηγέτες στο σπίτι της, στην Καλιφόρνια, για «να περάσουν μια νύχτα δίπλα σε γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου». Η 22χρονη ακτιβίστρια, η οποία συνεργάστηκε με τη Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ σε εκστρατείες για το κλίμα, διαγνώστηκε σε ηλικία 19 ετών με καρκίνο των ωοθηκών. Τον αποδίδει στις τοξικές ουσίες στον αέρα της περιοχής όπου μεγάλωσε. «Διακυβεύονται οι ζωές μας», τονίζει.
Οι αρχές της Καλιφόρνιας κατέθεσαν την Παρασκευή αγωγή κατά πέντε πετρελαϊκών κολοσσών για τον ρόλο τους στην υπερθέρμανση του πλανήτη, κατηγορώντας τους ότι προκάλεσαν ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων και ότι παραπλάνησαν την κοινή γνώμη σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει η χρήση ορυκτών καυσίμων.
Την Τετάρτη, με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, έχει προγραμματιστεί σύνοδος κορυφής για την κλιματική φιλοδοξία.
«Η Ιστορία θα θυμάται την ανάληψη δράσης ή την αδράνειά τους», λέει η Μεχία και συμπληρώνει: «Αν είμαστε τυχεροί, θα υπάρχουν άνθρωποι που θα θυμούνται τι έκαναν (οι ηγέτες του κόσμου) σε αυτήν τη σύνοδο κορυφής».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για «τρομοκρατική ενέργεια» κάνει λόγο η κυβέρνηση, ακροδεξιών πεποιθήσεων ο 24χρονος
Σκληραίνει τη στάση του μετά την εκλογική ήττα – Αναβαθμίζει τον Στίβεν Μίλερ
Από τη στιγμή που θα λάβει την εντολή, θα έχει στη διάθεσή του 28 ημέρες για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση
Οι 6 μαχητές που θέλει στο πλευρό του
Σουβλάκι, τζατζίκι και ελιές στο βάθρο της παγκόσμιας γαστρονομίας
Για «υποστηρικτές της τρομοκρατίας», κάνει λόγο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
Δύο αστυνομικοί μεταξύ των τραυματιών, ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση
Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο πρόεδρος των ΗΠΑ την επέπληξε για την απώλεια και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου
Νέος γύρος κινητοποιήσεων ενόψει της συνάντησης συνδικάτων – κυβέρνησης
Φόβοι πως ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανό να αυξηθεί
Ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση της παραγωγής του Cybercab
Ο ύποπτος είχε εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ το 2024
«Θα μπορούσε να είχε σωθεί»: Αγανάκτηση από την οικογένειά του
Οι αντιδράσεις από τους Δημοκρατικούς και το πρώτο μήνυμα
Πώς σχολιάζουν τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών διπλωματικές πηγές
Σε ποιες χώρες οι εργαζόμενοι μπορούν να αγνοούν τους εργοδότες τους μετά το ωράριο εργασίας;
«Θέλετε να το παίζετε σκληροί; Τώρα θα αντιμετωπιστείτε ως τέτοιοι» είπε ο σερίφης σε συνέντευξη Τύπου
Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση μετά την απαγγελία κατηγοριών
Ο δημοσιογράφος Βασίλης Κωστούλας και ο αρθρογράφος Νικόλας Μολφέτας μιλούν για την εκλογική ήττα του Τραμπ, την επόμενη μέρα στις ΗΠΑ και τις διεθνείς επιπτώσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.