Κοσμος

Νέοι κανόνες βάζουν «φρένο» στα Airbnb στη Νέα Υόρκη

Τι άλλαξε στην πολιτική ενοικιάσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέα Υόρκη
© Kevin Ku

Airbnb: Νέοι κανόνες βάζουν «φρένο» στη Νέα Υόρκη - Τι άλλαξε στην πολιτική ενοικιάσεων

Η Airbnb δήλωσε ότι αναγκάστηκε να σταματήσει να δέχεται ορισμένες κρατήσεις στη Νέα Υόρκη μετά την έναρξη ισχύος των νέων κανονισμών για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Οι νέοι κανόνες έχουν ως στόχο να βάλουν ουσιαστικά τέλος στην ελεύθερη αγορά, κατά την οποία ιδιοκτήτες και κάτοικοι νοίκιαζαν τα διαμερίσματά τους με την εβδομάδα ή τη νύχτα σε τουρίστες ή άλλους που βρίσκονταν στην πόλη για σύντομες διαμονές. Οι συνήγοροι λένε ότι η πρακτική αυτή έχει οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για κατοικίες στις ήδη περιορισμένες γειτονιές της πόλης.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι μισθώσεις διάρκειας μικρότερης των 30 ημερών επιτρέπονται μόνο εάν οι «σπιτονοικοκύρηδες» είναι κάτοικοι της πόλης. Οι οικοδεσπότες πρέπει επίσης να δεσμευτούν ότι θα είναι φυσικά παρόντες στο σπίτι κατά τη διάρκεια της ενοικίασης, μοιραζόμενοι τους χώρους διαβίωσης με τον φιλοξενούμενό τους. Επίσης, δεν επιτρέπονται περισσότεροι από δύο φιλοξενούμενοι κάθε φορά, πράγμα που σημαίνει ότι οι οικογένειες αποκλείονται.

Πλατφόρμες όπως η Airbnb, η VRBO και άλλες δεν επιτρέπεται να επεξεργάζονται ενοικιάσεις για μη εγγεγραμμένους χρήστες. Η πόλη λέει ότι έχει εγκρίνει μόλις 300 από τις περισσότερες από 3.800 αιτήσεις που έλαβε.

«Τα σπίτια είναι σπίτια όχι ξενοδοχεία»

Εκείνοι που είχαν πιέσει για τους περιορισμούς λένε ότι είναι απαραίτητοι για να σταματήσουν τα διαμερίσματα να γίνονται de facto ξενοδοχεία. «Στη Νέα Υόρκη, τα οικιστικά διαμερίσματα πρέπει να προορίζονται για οικιστική χρήση όχι ξενοδοχειακή», δήλωσε ο Murray Cox της Inside Airbnb, μιας ομάδας κατά των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Η Airbnb κατήγγειλε τους κανόνες στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι ουσιαστικά αποτελούν ανούσιες απαγορεύσεις και ότι θα πλήξουν τους επισκέπτες που αναζητούν οικονομικά προσιτή διαμονή.

Ο διευθυντής πολιτικής της εταιρείας, Theo Yedinsky, χαρακτήρισε τις αλλαγές των κανόνων πλήγμα για «τους χιλιάδες κατοίκους της Νέας Υόρκης και τις μικρές επιχειρήσεις στις εξωτερικές συνοικίες που βασίζονται στην κοινή χρήση σπιτιών και στα χρήματα του τουρισμού για να τα βγάλουν πέρα».

Η εταιρεία αναγκάστηκε, ωστόσο, να ακολουθήσει τους νέους κανόνες και δήλωσε ότι από τις 21 Αυγούστου σταμάτησε να δέχεται νέες βραχυπρόθεσμες κρατήσεις από κάθε οικοδεσπότη που δεν είχε παράσχει τα απαραίτητα στοιχεία.

Η AirBnb είχε 38.500 ενεργές καταχωρήσεις μη ξενοδοχειακών καταλυμάτων στη Νέα Υόρκη μόλις τον Ιανουάριο και ορισμένοι οικοδεσπότες μικρότερων σπιτιών δήλωσαν ότι στοχοποιούνται άδικα και τους βάζουν στο ίδιο τσουβάλι με τις μεγαλύτερες πολυκατοικίες. Οι κανονισμοί υιοθετήθηκαν από την πόλη τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, αλλά καθυστερούσαν λόγω νομικών προσφυγών μέχρι τον περασμένο μήνα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ