Κοσμος

Γαλλία: Οι Παριζιάνοι βάζουν τέλος στα ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά πατίνια

Από 1η Σεπτεβρίου - Η δήμαρχος είχε θέσει το ζήτημα στην κρίση των πολιτών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γαλλία: Οι Παριζιάνοι έβαλαν «τέλος» στα ηλεκτρικά πατίνια
Οι Παριζιάνοι έβαλαν «τέλος» στα ηλεκτρικά πατίνια © Unsplash

Παρίσι: Απαγορεύει τα ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά πατίνια από 1η Σεπτεμβρίου - Η δήμαρχος είχε θέσει το ζήτημα στην κρίση των πολιτών

Το Παρίσι θα γίνει την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που θα απαγορεύσει τη χρήση των ενοικιαζόμενων ηλεκτρικών πατινιών στους δρόμους του.

Το ερώτημα που έθεσε το δημαρχείο στο δημοψήφισμα που είχε προηγηθεί τον Απρίλιο ήταν: «Υπέρ ή κατά των σκούτερ εξυπηρέτησης στο Παρίσι;»

Το δημαρχείο δήλωσε ότι ψήφισαν λίγοι περισσότεροι από 103.000 άνθρωποι, με το 89% να απορρίπτει τα ηλεκτρονικά πατίνια και μόλις το 11% να τα υποστηρίζει.

Η απαγόρευση ισχύει για την ενοικίαση των πατινιών που προσφέρονται από πολλές εταιρείες από το 2018, ωστόσο οι πολίτες θα εξακολουθούν να μπορούν να χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά τους πατίνια.

Τα 15.000 ηλεκτρικά πατίνια της πόλης από τους παρόχους Tier, Lime και Dott είχαν γίνει πολύ «ενοχλητικά» για πολλούς Παριζιάνους, με τα παράπονα των πεζών να γιγαντώνονται.

Από την άλλη πλευρά «τόσοι πολλοί άνθρωποι ήταν λυπημένοι» για την απόφαση, είπε η Αμερικανίδα influencer Amanda Rollins, 33 ετών, που διαμένει στο Παρίσι και κυκλοφορεί συχνά με σκούτερ. Είναι μία από τους 400.000 ανθρώπους που το χρησιμοποιούσαν για το έτος 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία από τους παρόχους.

Το Παρίσι γυρίζει σελίδα

Το Παρίσι «είναι μια μοναδική περίπτωση», δήλωσε ο Clement Pette, επικεφαλής των επιχειρήσεων της Tier στη Γαλλία. «Είναι μια σημαντική αλλαγή σελίδας» τόνισε.

Μέχρι την Παρασκευή (25.08), η εταιρεία με έδρα το Βερολίνο είχε συλλέξει 3.000 από τα 5.000 πατίνια της, με τις περιοχές στον χάρτη της εφαρμογής της που δείχνουν απαγορευμένη στάθμευση για τα πατίνια να είναι όλο και περισσότερες. 

Μόνο μια μικρή ζώνη στο κέντρο του Παρισιού θα έχει διαθέσιμα για λίγο ακόμα μερικά ενοικιαζόμενα πατίνια.

Ορισμένα μηχανήματα της εταιρείας Tier θα παραμείνουν στα προάστια του Παρισιού, με τα περισσότερα να επιστρέφουν στη Γερμανία ή τη Βαρσοβία, ενώ η Lime τα στέλνει στη Λιλ, το Λονδίνο, την Κοπεγχάγη και τις γερμανικές πόλεις την ώρα που η Dott πρόκειται να στείλει μερικά μέχρι το Τελ Αβίβ.

«Γυρίσαμε σελίδα στα πατίνια» για ολόκληρη την περιοχή του Παρισιού, δήλωσε ο Xavier Mirailles, διευθυντής δημοσίων υποθέσεων της Lime.

Παρίσι: Ο αντίκτυπος της απαγόρευσης των πατινιών 

Η απομάκρυνση των ενοικιαζόμενων πατινιών από το Παρίσι δεν σημαίνει ότι εξαφανίζονται εντελώς από τους δρόμους της πρωτεύουσας, καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν αγοράσει ήδη τα δικά τους, τα οποία μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν.

Αν και τα πατίνια έχουν πολύ μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, έχουν επίσης προκαλέσει πολλά προβλήματα στους δρόμους, καθώς μόνο τον Ιούλιο 10 πολίτες που τα χρησιμοποιούσαν σκοτώθηκαν στη Γαλλία, σύμφωνα με τα επίσημα κρατικά στοιχεία. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο απολογισμό στη χώρα.

Η επικεφαλής οδικής ασφάλειας Florence Guillaume «ενθάρρυνε έντονα» τους χρήστες των πατινιών να φορούν κράνη, μέτρο που έχει καταστεί υποχρεωτικό σε ορισμένες πόλεις της Ιταλίας αλλά και στην πρωτεύουσα της Δανίας, την Κοπεγχάγη.

Με πληροφορίες από AFP

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ