Κοσμος

Τζένιφερ Όντομ: Η άγρια δολοφονία της 12χρονης στη Φλόριντα εξιχνιάστηκε μετά από 30 χρόνια

Η αστυνομία οδηγήθηκε στον βιαστή και δολοφόνο της με βάση το οικογενειακό DNA του

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπόθεση Τζένιφερ Όντομ: Μετά από 30 χρόνια, τον φετινό Ιούλιο, η αστυνομία οδηγήθηκε στον βιαστή και δολοφόνο της Τζένιφερ Όντομ με βάση το οικογενειακό DNA του.
© HERNANDO COUNTY SHERIFF'S OFFICE

Υπόθεση Τζένιφερ Όντομ: Μετά από 30 χρόνια, τον φετινό Ιούλιο, η αστυνομία οδηγήθηκε στον βιαστή και δολοφόνο της Τζένιφερ Όντομ με βάση το οικογενειακό DNA του.

Στις 19 Φεβρουαρίου 1993 η 12χρονη Τζένιφερ Όντομ κατέβηκε από το σχολικό της λεωφορείο, σε μια επαρχιακή πόλη κοντά στην Τάμπα της Φλόριντα. Η στάση του λεωφορείου ήταν 200 μέτρα από το σπίτι της, αλλά δεν έφτασε ποτέ ως εκεί επειδή κάποιος της απήγαγε. Συμμαθητές της που επέβαιναν στο σχολικό λεωφορείο ανέφεραν ότι είδαν είδαν ένα μπλε αγροτικό φορτηγάκι, παλιό μοντέλο, να κινείται  προς την κατεύθυνση της καθώς απομακρυνόταν. Φαινόταν να την ακολουθεί αργά. Ο οδηγός ήταν ένας λευκός άνδρας γύρω στα σαράντα με καστανά μαλλιά μέχρι τους ώμους. Το φορτηγό και ο οδηγός του δεν εντοπίστηκαν.

Εκατοντάδες φίλοι, γείτονες και εθελοντές αναζητούσαν τη Τζένιφερ μέχρι που βρέθηκε άγρια δολοφονημένη έξι μέρες αργότερα. Το γυμνό της πτώμα κείτονταν σε ένα μονοπάτι, μέσα σε ένα δάσος, δέκα μίλια από τη στάση του λεωφορείου της. Είχε βιασθεί και έφερε τραύμα στο κεφάλι από αμβλύ αντικείμενο. Οι ντετέκτιβ είπαν ότι μάλλον είχε πεθάνει εκεί στο δάσος, λίγο μετά την απαγωγή της. Μετά από τα αδιέξοδα που έβρισκε μπροστά της η αστυνομία επί 16 μήνες στην προσπάθειά της να βρει τον δολοφόνο της Τζένιφερ, απευθύνθηκε σε μια διάσημη μέντιουμ, η οποία πίστευε ότι ο δολοφόνος της ζήτησε πληροφορίες για κάποιον δρόμο και μετά την απήγαγε. Δεν πίστευε ότι η κοπέλα σκοτώθηκε εκεί που βρέθηκε το πτώμα της και περιέγραψε με ακρίβεια μερικά από τα υπάρχοντά της που βρέθηκαν εκεί κοντά. Τόνισε επίσης ότι υπήρχαν περισσότερα πράγματά της σε κοντινή περιοχή, που δεν είχαν ακόμη ανακαλυφθεί. (Πράγματι, τον Ιανουάριο του 1995, η τσάντα με το βιβλίο της Τζένιφερ και η θήκη με το κλαρινέτο της ανακαλύφθηκαν σε κοντινή περιοχή από ένα ζευγάρι που έψαχνε για παλιοσίδερα. Τα δακτυλικά αποτυπώματα δεν είχαν ταυτοποιήσει κάποιον ύποπτο.)

Με τα χρόνια η υπόθεση απέκτησε εθνικό ενδιαφέρον και στοίχειωσε την περιοχή Τάμπα της Φλόριντα. Στήθηκαν τεράστιες πινακίδες με τη φωτογραφία της Τζένιφερ και ανακοίνωση αμοιβής 20.000 δολαρίων για πληροφορίες γύρω από τη δολοφονία της και αστυνομικοί ντετέκτιβ εμφανίστηκαν το 1994 στο τηλεοπτικό πρόγραμμα «Unsolved Mysteries» του NBC. Δυστυχώς, χιλιάδες δολάρια αμοιβής για σχετικές πληροφορίες έμειναν αδιάθετα, καθώς καμιά πληροφορία από τον κόσμο δεν οδήγησε στη σύλληψη του δράστη, αν και οι ντετέκτιβ κατέγραψαν χιλιάδες ώρες δουλειάς αναζητώντας πιθανούς υπόπτους. Το γενετικό υλικό που είχε συλλεχθεί από το θύμα στον τόπο του εγκλήματος δε μπορούσε να ταυτοποιηθεί, επειδή το DNA του δράστη δεν υπήρχε στη βάση DNA της αστυνομίας.

Περίπου 13 μήνες πριν βρεθεί νεκρή η Τζένιφερ, τον Ιανουάριο του 1992, μια 17χρονη κοπέλα είχε δεχτεί σεξουαλική επίθεση και ξυλοδαρμό, αφού κατέβηκε από το σχολικό της λεωφορείο κι ο δράστης, θεωρώντας της νεκρή, την είχε εγκαταλείψει σε ένα χωράφι πίσω από ένα έρημο σπίτι. Η κοπέλα επέζησε, αλλά έμεινε παράλυτη στην αριστερή της πλευρά. Η υπόθεση παρέμενε άλυτη για χρόνια. Αλλά το 2015, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια διαδικασία DNA γνωστή ως οικογενειακή αναζήτηση, που επιτρέπει στις αρχές επιβολής του νόμου να βρουν έναν ύποπτο συγκρίνοντας το DNA που έμεινε στη σκηνή του εγκλήματος με αυτό των μελών της οικογένειάς του. Η διαφορά από μια τυπική αναζήτηση DNA είναι ότι το γενετικό αποτύπωμα ενός υπόπτου δε χρειάζεται να βρίσκεται στη βάση δεδομένων των δραστών προκειμένου οι αρχές επιβολής του νόμου να κάνουν την αντιστοιχία. Το γενετικό αποτύπωμα του ύποπτου, που ήταν ο Τζέφρι Κραμ, δεν βρισκόταν στη βάση δεδομένων της αστυνομίας, αλλά βρισκόταν το DNA του γιου του, επειδή ήταν στη φυλακή για κλοπή.

Μπορεί το DNA του Τζέφρι Κραμ δεν ήταν στη βάση δεδομένων, αλλά όταν οι ειδικοί του Τμήματος Επιβολής του Νόμου της Φλόριντα σύγκριναν το DNA από το σπέρμα που βρέθηκε στο θύμα, οδηγήθηκαν στον γιο του Κραμ, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή. Στη συνέχεια, οι ερευνητές έλαβαν δείγματα DNA από τον αδερφό, τον πατέρα και τον παππού του νεότερου Κραμ. Μια άμεση σύγκριση μεταξύ του DNA που βρέθηκε στο θύμα και αυτού του Τζέφρι Κραμ έδειξε ότι ταυτίζονται. Οι πιθανότητες ταύτισης με άλλο άτομο είναι μία στα 7,7 δισεκατομμύρια.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Τζέφρι Κραμ πήρε την κοπέλα, την οδήγησε πίσω από το εγκαταλελειμμένο σπίτι, όπου τη βίασε και τη χτύπησε στο κεφάλι με ένα αμβλύ αντικείμενο, τόσο δυνατά που συνέθλιψε μέρος του κρανίου της και την έκανε να χάσει μέρος του εγκεφάλου της. Τον Απρίλιο του 2019, ο Κραμ δικάστηκε κατηγορούμενος για βιασμό και απόπειρα δολοφονίας στην υπόθεση του 1992 και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Όταν ο Κραμ ενεπλάκη στην υπόθεση του 1992, αμέσως έγινε ο Νο 1 ύποπτος στην υπόθεση της Τζένιφερ Όντομ, λόγω των ομοιοτήτων.

Jennifer Odom's murderer arrested 30 years later, authorities say

Στις 27 Ιουλίου 2023 (ένα μήνα πριν τα 43α γενέθλια της Τζένιφερ) οι αρχές της Φλόριντα ανακοίνωσαν ότι είχαν συλλάβει έναν άνδρα που κατηγορείται για την απαγωγή, τον βιασμό και τη δολοφονία της Τζένιφερ και ότι οι εισαγγελείς θα ζητήσουν να επιβληθεί η θανατική ποινή. Λίγες ώρες αργότερα, ο 61χρονος τώρα Τζέφρι Κραμ έκανε την πρώτη του εμφάνιση μπροστά σε δικαστή -βρίσκεται στη φυλακή και έκανε την πρώτη του εμφάνιση μέσω βίντεο. Ο δικαστής διέταξε να κρατηθεί χωρίς εγγύηση και όρισε δημόσιο συνήγορο για να τον εκπροσωπήσει.

Τα αρχεία δείχνουν ότι ο Τζέφρι Κραμ έχει ένα σημαντικό ιστορικό καταδικών για βίαια εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης ληστείας το 1981 και σεξουαλικής επίθεσης και ενδοοικογενειακής βίας το 1985. Παλαιότερα είχε ένα μπλε φορτηγάκι και γνώριζε την περιοχή όπου απήχθη η Τζένιφερ - εργαζόταν ως κατασκευαστής γυψοσανίδων. Οι αρχές σημείωσαν ομοιότητες μεταξύ της υπόθεσης του 1992 και της δολοφονίας της Τζένιφερ. Και τα δύο θύματα ήταν έφηβες που απήχθησαν όταν κατέβηκαν από το σχολικό λεωφορείο στην περιοχή της Τάμπα, μεταφέρθηκαν σε απομακρυσμένο χωράφι, βιάστηκαν, χτυπήθηκαν και εγκαταλείφθηκαν. Το άλλο θύμα έμενε λίγα μίλια από το σημείο όπου βρέθηκε το πτώμα της Τζένιφερ. 

Jennifer Odom's suspected killer arrested: Full Press Conference

Καθώς περνούσαν τα χρόνια, η μητέρα της Τζένιφερ και άλλα μέλη της οικογένειας αγωνίζονταν να διατηρήσουν την πίστη ότι η δολοφονία της θα εξιχνιαζόταν τελικά. Ο ντετέκτιβ που ανακοίνωσε στη συνέντευξη Τύπου στις 27 Ιουλίου 2023 τη διαλεύκανση της δολοφονίας της Τζένιφερ Όντομ, είχε γίνει επικεφαλής του τμήματος «παγωμένων» υποθέσεων το 2014 και έχει περάσει χρόνια ερευνώντας τη δολοφονία της. Είπε ότι «σοκ» είναι ίσως η καλύτερη λέξη για να περιγράψει την αντίδραση της οικογένειας της Τζένιφερ, όταν τους είπε για τη σύλληψη του δράστη. Τους ενημέρωσε γρήγορα, «επειδή δεν ήθελα να συγκινηθώ», όπως είπε. Στις μικρές κοινότητες των ΗΠΑ, όπου πολίτες και αστυνομικοί γνωρίζονται μεταξύ τους, μια τραγική υπόθεση δολοφονίας σαν αυτή της Τζένιφερ Όντομ φαίνεται ότι σημαδεύει τις ζωές πολλών ανθρώπων. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ