Κοσμος

Ροξάν Γουντ: Μια άγρια δολοφονία που η διαλεύκανσή της φαινόταν αδύνατη

Μια υπόθεση ορόσημο στη χρήση της εγκληματολογικής γενετικής γενεαλογίας

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ροξάν Γουντ: Μια άγρια δολοφονία που η διαλεύκανσή της φαινόταν αδύνατη.

Ροξάν Γουντ: Η δολοφονία της από τον Πάτρικ Γκίλαμ και η εξεχνίαση του εγκλήματος 35 χρόνια αργότερα.

Μετά τη δουλειά, στις 19 Φεβρουαρίου 1987, ο Τέρι και η Ροξάν Γουντ πήγαν για δείπνο στο Νάιλς του Μίτσιγκαν και μετά σε μια αίθουσα μπόουλινγκ, όπου συνάντησαν μερικούς φίλους. Επειδή και οι δύο είχαν πάει κατευθείαν από τη δουλειά, έφτασαν με χωριστά αυτοκίνητα. Μετά από μια διασκεδαστική βραδιά, η Ροξάν που δούλευε το πρωί, όταν κουράστηκε επέστρεψε στο σπίτι μόνη της και ο Τέρι έμεινε παραπάνω για να συνεχίσει το μπόουλινγκ. Επιστρέφοντας στο σπίτι μετά από 45 λεπτά, είδε κηλίδες αίματος που οδηγούσαν από το γκαράζ στην κουζίνα. Βρήκε τη Ροξάν στο πάτωμα της κουζίνας μέσα στα αίματα, με τον λαιμό κομμένο, το νυχτικό της ανασηκωμένο και το εσώρουχό της γύρω από τα γόνατα. Αμέσως κάλεσε την αστυνομία. «Η γυναίκα μου δολοφονήθηκε», είπε στους αστυνομικούς, πριν τηλεφωνήσει στην κουνιάδα του και της ανακοινώσει τα τραγικά νέα. Η κλήση του στην Άμεση Δράση έχει καταγραφεί και φανερώνει το σοκ και τη φρίκη που βίωνε ενώ τηλεφωνούσε για βοήθεια. Η αδερφή της Ροξάν είχε παντρευτεί τον αδερφό του Τέρι, ήταν πολύ δεμένοι και ζούσαν όλοι στη γενέτειρά τους, τη μικρή κοινότητα Νάιλς του Μίσιγκαν όπου είχαν μεγαλώσει. Δυστυχώς, όπως γίνεται συνήθως σε παρόμοιες περιπτώσεις, οι κάτοικοι της μικρής κοινότητας έριξαν αμέσως την ευθύνη στον σύζυγο, παρόλο που πολλοί μάρτυρες κατέθεσαν ότι εκείνος βρισκόταν στην αίθουσα μπόουλινγκ.

Όπως φάνηκε από τη νεκροψία / νεκροτομή, η Ροξάν είχε αιφνιδιαστεί. Χτυπήθηκε με τηγάνι στο κεφάλι, δέχτηκε σεξουαλική επίθεση και μαχαιρώθηκε με ένα δικό της κουζινομάχαιρο. Ο δράστης είχε αφήσει ελάχιστα στοιχεία DNA στον τόπο του εγκλήματος, αλλά το δείγμα ήταν πολύ μικρό ώστε να βγουν συμπεράσματα. Επίσης δεν υπήρχαν ίχνη διάρρηξης στο σπίτι. Εξαιτίας αυτού, και παρά το ότι ο Τέρι Γουντ εξήγησε ότι είχε χαλάσει ο μηχανισμός της γκαραζόπορτας και μπαινόβγαιναν στο γκαράζ ανασηκώνοντας την πόρτα με μια μεταλλική ράβδο, ο ίδιος παρέμενε ψηλά στη λίστα των υπόπτων για τη δολοφονία της γυναίκας του. Ακόμη κι αν το σπέρμα που είχε βρεθεί στο θύμα δεν μπορούσε να ταυτοποιηθεί ως δικό του, αυτό δεν σήμαινε ότι δεν ήταν ο δολοφόνος της Ροξάν.

Πάνω από μια δεκαετία αργότερα, το δείγμα ανέβηκε στην εθνική βάση γενετικών πληροφοριών με το DNA καταδικασμένων εγκληματιών -το γνωστό CODIS που συνδυάζει εισαγωγές στο σύστημα από τοπικές, πολιτειακές και εθνικές βάσεις δεδομένων- αλλά δεν βρέθηκαν αντιστοιχίες. Ωστόσο, τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι ο Τέρι δεν ήταν ένοχος για τη δολοφονία της γυναίκας του.

The "Unsolvable" Murder of Roxanne Wood | Sneak peek

Η υπόθεση «πάγωσε» και πάλι μέχρι το 2020, όταν οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη βοήθεια μιας ομάδας φοιτητών από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Μίσιγκαν για να ψηφιοποιήσουν τους φακέλους της υπόθεσης. Οι φοιτητές κοσκίνισαν 3.500 σελίδες εγγράφων και πρόσθεσαν όλες τις πληροφορίες σε μια βάση δεδομένων που η αστυνομία μπορούσε να ψάξει γρήγορα. Την ίδια περίοδο, οι ερευνητές εξέτασαν ξανά το DNA με νέες τεχνολογίες. Επικοινώνησαν με μια εταιρία που ειδικεύεται στην ανίχνευση γενετικής γενεαλογίας. Είχαν στη διάθεσή τους μια ελάχιστη ποσότητα DNA που είχε μείνει στον τόπο του εγκλήματος - περίπου το 3% της ποσότητας που χρησιμοποιείται συνήθως. Ήταν η μικρότερη ποσότητα DNA με την οποία χρειάστηκε να δουλέψει ποτέ η αστυνομία για να διαλευκάνει μια υπόθεση και πραγματικά το εγχείρημα φαινόταν αδύνατο. Μετά από 10 μήνες χωρίς δυνητικούς δότες του DNA, η εταιρία αποφάσισε να απευθυνθεί στην Γκαμπριέλα Βάργκας στην Καλιφόρνια, μια από τις πιο εξειδικευμένες ερευνήτριες γενεαλόγους στη χώρα που εργαζόταν ως σύμβουλος στην εταιρία.

Η Βάργκας ζήτησε να δει το υλικό και αντίθετα με τους υπόλοιπους πίστεψε ότι αυτή η υπόθεση μπορούσε να διαλευκανθεί. Χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα GEDmatch, που εντοπίζει το σημείο που συνδέονται δυο DNA και οδηγούν σε ένα ζευγάρι ενώσεων, κατάφερε να εντοπίσει το οικογενειακό δέντρο του δολοφόνου της Ροξάν από το 1797. Διαπίστωσε ότι αυτό το ζευγάρι, που γεννήθηκε τη δεκαετία του 1920, είχε τρεις γιους, οι δύο από τους οποίους απορρίφθηκαν ως πιθανοί ύποπτοι, ενώ ο τρίτος διαπιστώθηκε ότι είχε βαρύ ποινικό παρελθόν. Είχε μάλιστα εκτίσει ποινή για παράνομη παρεκκλίνουσα συμπεριφορά και είχε αποφυλακιστεί λίγο πριν τη δολοφονία της Ροξάν.

Έτσι, μετά από 35 χρόνια βρέθηκε ο δολοφόνος της Ροξάν Γουντ. Ήταν ο Πάτρικ Γκίλαμ, 67 ετών, από την Ιντιάνα, που είχε αποφύγει τις αρχές για πάνω από τρεις δεκαετίες. Η μυστηριώδης υπόθεση δολοφονίας που στην εποχή της θεωρούταν άλυτη, εξιχνιάστηκε μετά από την εξέταση των αποδεικτικών στοιχείων DNA που έκανε η κορυφαία ερευνήτρια γενετικής γενεαλογίας Βάργκας. Για να ελέγξουν το γενετικό του προφίλ και να τον συλλάβουν, μυστικοί αστυνομικοί παρακολουθούσαν τον Γκίλαμ και κατάφεραν να συλλέξουν ένα αποτσίγαρο που πέταξε έξω από το αμάξι του, ενώ οδηγούσε. Δυστυχώς, αυτό που συνέλεξαν ανάμεσα σε άλλα πεταμένα, δεν ήταν δικό του, γιατί η πρώτη εξέταση DNA από το σάλιο στο τσιγάρο δεν τον ταυτοποίησε ως δολοφόνο της Ροξάν. Οι αστυνομικοί απόρησαν και απογοητεύτηκαν, αλλά ευτυχώς υπέθεσαν το λάθος που μπορεί να είχε γίνει και εξακολούθησαν να τον παρακολουθούν. Ένας μυστικός αστυνομικός, παριστάνοντας τον καπνιστή, κάπνιζε μπροστά από το πλυντήριο που είχε πάει ο Γκίλαμ. Όταν εκείνος βγήκε να καπνίσει, όσο περίμενε να πλυθούν τα ρούχα του, του έπιασε ψιλοκουβέντα και μόλις πέταξε τη γόπα του και ξαναμπήκε στο πλυντήριο, ο αστυνομικός την πήρε αμέσως και την προώθησε για εξέταση. Το DNA ήταν το DNA του δολοφόνου. Ο Πάτρικ Γκίλαμ αρχικά ισχυρίστηκε ότι δεν θυμόταν να έχει δολοφονήσει τη Ροξάν και ότι «μόνο ένα τέρας θα μπορούσε να διαπράξει ένα τόσο αποτρόπαιο έγκλημα». Ωστόσο, έχοντας το DNA του, οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν τον Φεβρουάριο του 2022.

Η υπόθεση ήταν ορόσημο στη χρήση της εγκληματολογικής γενετικής γενεαλογίας, καθώς το δείγμα DNA δεκαετιών που χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό του δολοφόνου της Ροξάν Γουντ ήταν ελάχιστο και υποβαθμισμένο, αντιπροσωπεύοντας το περιεχόμενο μόνο λίγων κυττάρων του σώματός του. Η Βάργκας, η οποία διαλεύκανε την «παγωμένη» υπόθεση μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες, είπε ότι αυτό την ωθεί να συνεχίσει το πρωτοποριακό της έργο. Θεωρεί τιμή που η δουλειά της οδήγησε στην ανεύρεση του ενόχου και στην απόδοση δικαιοσύνης για το θύμα και τους συγγενείς. «Και δεν θα σταματήσω ποτέ. Αν μη τι άλλο, είμαι πιο αποφασισμένη τώρα να λύσω όσες περισσότερες υποθέσεις μπορώ», είπε.

Πριν τη σύλληψη και φυλάκισή του, ο δολοφόνος Πάτρικ Γκίλαμ κυκλοφορούσε ελεύθερος για περισσότερα από 30 χρόνια, κρύβοντας το φρικτό μυστικό του και αποφεύγοντας την αστυνομία.

Στα τέλη Μαρτίου 2022, ο Γκίλαμ οδηγήθηκε στο δικαστήριο για τη δολοφονία της Ροξάν Γουντ. Η κατηγορία ήταν δολοφονία δεύτερου βαθμού, με ελάχιστη ποινή φυλάκισης 23 χρόνια. Στην ακρόαση για την επιβολή της ποινής του, ο Γκίλαμ ήταν εμφανώς ταραγμένος και είχε φορέσει ακουστικά για να ακούει καλύτερα (όπως φαίνεται σε βίντεο από τη δίκη) όταν μιλούσε η αδερφή της Ροξάν, λόγω της ομοιότητας των δύο αδερφών.

Εκτός από εκπομπές ειδήσεων σε όλα τα εθνικά δίκτυα των ΗΠΑ, η δημοσιογραφική εκπομπή «48 Hours» του CBS έχει ασχοληθεί με την υπόθεση δολοφονίας της Ροξάν Γουντ και τη διαλεύκανσή της.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ