- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Bloomberg για Μητσοτάκη: Οι μεταρρυθμίσεις του κλείνουν το κεφάλαιο της κρίσης
Τι αναφέρει το δημοσίευμα του Μέσου
Bloomberg: Οι μεταρρυθμίσεις Μητσοτάκη που κλείνουν το κεφάλαιο της κρίσης - Τι αναφέρει το δημοσίευμα του Μέσου
O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιταχύνει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων στην αρχή της δεύτερης θητείας του καθώς επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει την πλειοψηφία στη Βουλή για να αφήσει τα χρόνια της κρίσης στην ιστορία, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.
Με ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους επενδυτές, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να αποπληρώσει πρόωρα την προσεχή διετία διμερή δάνεια ύψους 5,3 δισ. ευρώ που είχε πάρει η Ελλάδα από ευρωπαϊκές χώρες την περίοδο της κρίσης καθώς σχεδιάζει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα για το ελληνικό αξιόχρεο έως το τέλος του έτους. Αυτό σημειώνει το Bloomberg, θα αποτελούσε μία συμβολική στιγμή για την Ελλάδα, 13 χρόνια μετά την απώλεια της επενδυτικής βαθμίδας, με τα πρώτα κύματα της κρίσης χρέους.
Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο πρωθυπουργός παρουσίασε μία σειρά από σχέδια και στόχους για την επόμενη τετραετία που στοχεύουν στην εμπέδωση της θέσης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από πολλά χρόνια οικονομικών δυσκολιών. Δεσμεύτηκε να αυξήσει τα εισοδήματα των Ελλήνων πιο κοντά σε αυτά των άλλων Ευρωπαίων και να επιταχύνει τον ρυθμό μείωσης του χρέους, ενισχύοντας παράλληλα τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αυξάνοντας τις εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ από το 50%.
«Είναι δέσμευση στους επενδυτές», σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Αυτό δεν είναι απλά θέμα διαχείρισης. Δεν είναι απλά να παίζεις άμυνα. Αφορά πραγματικά στην αλλαγή της χώρας».
«Θέλω να συνεχίσω να κάνουμε την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», είπε.
Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's Investors Service και Scope Ratings σημείωσαν ότι η εκλογική νίκη του Μητσοτάκη είναι θετική για το αξιόχρεο της Ελλάδας.
Οι επενδυτές, αναφέρει το δημοσίευμα, συνωθήθηκαν στα ελληνικά ομόλογα εφέτος με την προσδοκία ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, με αποτέλεσμα να έχουν αυτά τις καλύτερες αποδόσεις στον αναπτυγμένο κόσμο. Αυτό μείωσε το κόστος δανεισμού της Ελλάδα σε βαθμό που να είναι χαμηλότερο από της Ιταλίας, αν και το τελευταίο θεωρείται ασφαλέστερο από πιστοληπτικούς οίκους.
«Τα ομόλογά μας διαπραγματεύονται ήδη σαν να ήμασταν χώρα με επενδυτική βαθμίδα, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη σφραγίδα από τους οίκους αξιολόγησης», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι στις αρχές του 2024 θα προχωρήσει η δημόσια εγγραφή για το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, με το σχέδιο να προβλέπει την προσφορά του 30% των μετοχών του και τον μεγαλύτερο μέτοχο να είναι έτοιμος να αγοράσει το 10% των μετοχών αυτών.
«Επιδιώκουμε επίσης να πωλήσουμε τα μερίδια στις τράπεζες», είπε ο πρωθυπουργός. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει αρχίσει ήδη τη διαδικασία πώλησης μετοχών του στις ελληνικές τράπεζες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ενισχύονται οι δεσμοί Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ - Ανησυχίες για πιθανή στρατιωτική χρήση
Τέσσερα χρόνια μετά το περιστατικό στη Βραζιλία
Η συγκομιδή ξεκίνησε ασυνήθιστα νωρίς στις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές
Το ακροδεξιό κόμμα βλέπει τη νίκη ως πρώτο βήμα προς την επικράτηση στις ομοσπονδιακές εκλογές
Η προγραμματίστρια πίσω από ένα από τα σημαντικότερα πειράματα του 20ού αιώνα
Ο Μερτς χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «τη χειρότερη ήττα του CDU εδώ και δεκαετίες»
Διάγνωση με σπάνια πάθηση του αίματος - Συνεχίζει τη δουλειά παρά την εξάντληση
Επίθεση σε επιβάτες και πλήρωμα σε πτήση της American Airlines - Αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη
Παρέμβαση Φόλκερ Τουρκ στη Γενεύη - Ανησυχία για τις μαζικές απελάσεις της ICE
Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας
Από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο σήμερα, η ιστορία ενός οράματος που δεν κατάφερε να ενώσει τον αραβικό κόσμο
Γιατί κάποιοι κάνουν λόγο για «τεράστιο χτύπημα για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ»
«Προσπαθεί να εκτρέψει την προσοχή των Αμερικανών από τα προβλήματα»
Πώς διαβάζει η Ευρώπη τα αποτελέσματα
«Οι Αμερικανοί πρέπει να καταλάβουν ότι η εποχή των αναλογικών αντιποίνων παρήλθε», προειδοποίησε ο Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ
Αεροσκάφος cargo της Amazon βγήκε εκτός διαδρόμου και συγκρούστηκε με οχήματα
Από τη ματωμένη Ουκρανία πηγαίνουμε στην αμήχανη Γερμανία, από ένα οργισμένο ηφαίστειο στη Βενετία, και από το πρώτο foldable iPhone στο GPT-6 Astra και σε μια σημαντική καρδιολογική χρήση τής ΑΙ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.