- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Μακρόν για τις ταραχές στη Γαλλία
Σε σοκ η χώρα μετά την επίθεση στο σπίτι δημάρχου
Γαλλία: Η χώρα σε σοκ μετά την επίθεση στην κατοικία δημάρχου κατά την πέμπτη διαδοχική νύκτα βίας
Η Γαλλία βρίσκεται σήμερα σε σοκ μετά την επίθεση με όχημα που χρησιμοποιήθηκε σαν πολιορκητικός κριός εναντίον της κατοικίας ενός δημάρχου, κατά την πέμπτη νύκτα βίαιων επεισοδίων, η ένταση των οποίων ήταν ωστόσο μειωμένη με σχέση με τις προηγούμενες βραδιές.
Ενδεικτική της σοβαρότητας της κρίσης που βιώνει από την Τρίτη η Γαλλία είναι η ανακοίνωση από τη γαλλική προεδρία ότι θα πραγματοποιηθεί απόψε έκτακτη σύσκεψη για την κατάσταση υπό τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Στη διάρκεια αυτής της πέμπτης νύκτας βιαιοτήτων που ξέσπασαν μετά τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ, ο οποίος σκοτώθηκε την Τρίτη από την αστυνομία, ταραχοποιοί έριξαν την πόρτα της κατοικίας του Βενσάν Ζανμπρέν, δημάρχου της πόλης Λ' Άι λε Ροζ, στη νότια περιφέρεια του Παρισιού, με τη βοήθεια ενός οχήματος το οποίο είχαν προηγουμένως πυρπολήσει, σύμφωνα με τον εισαγγελέα που άρχισε έρευνα για «απόπειρα δολοφονίας».
#BREAKING: Rioters in France rammed a car into the home of the mayor of a town south of Paris, injuring his wife and one of his children - later set the house on fire pic.twitter.com/xE5Vqw0PBc
— Amichai Stein (@AmichaiStein1) July 2, 2023
Η σύζυγος του δημάρχου και ένα από τα δύο μικρά παιδιά τους τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από τους επιτιθέμενους, ανέφερε ο ίδιος ο δήμαρχος, ο οποίος ανήκει στο δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων και απουσίαζε την ώρα της επίθεσης
Η επίθεση καταδικάσθηκε από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν έκανε λόγο για «απαράδεκτες ενέργειες». Νωρίς σήμερα το απόγευμα, η πρωθυπουργός βρέθηκε επιτόπου και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση «δεν θα αφήσει αναπάντηση καμιά βιαιότητα» και πως στην επιβολή των κυρώσεων θα επιδειχθεί «η μεγαλύτερη αυστηρότητα».
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως την περασμένη νύκτα έγιναν στόχοι συνολικά δέκα αστυνομικά τμήματα, δέκα στρατόπεδα της Χωροφυλακής και έξι τμήματα της δημοτικής αστυνομίας. Συνελήφθησαν 719 άτομα, κυρίως επειδή έφεραν αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα ή βλήματα.
Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης μπροστά σε δημαρχεία τη Δευτέρα
Δήμαρχοι και πολίτες καλούνται να συγκεντρωθούν αύριο, Δευτέρα, μπροστά από τα δημαρχεία των πόλεων σε όλη τη Γαλλία, οι σειρήνες των οποίων θα ηχήσουν, μετά την επίθεση με όχημα εναντίον της κατοικίας δημάρχου πόλης κοντά στο Παρίσι, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Γαλλίας (AMF).
«Η AMF αποφάσισε να καλέσει τους αιρετούς και τον πληθυσμό σε κινητοποίηση, δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια (...) και στο πλαίσιο αυτό αύριο στις 12:00 (13:00 ώρα Ελλάδας) αποφασίσαμε με (...) όλους τους δημάρχους της Γαλλίας να καλέσουμε σε συγκεντρώσεις στα προαύλια των δημαρχείων, θα ηχήσουν οι σειρήνες (...) και συνεχίζουμε καθημερινά τη δουλειά μας για να επανέλθει η τάξη», δήλωσε ο Νταβίντ Λινάρ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TF1.
Ο επικεφαλής της AMF, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, έκανε λόγο για «150 δημαρχεία ή δημοτικά κτίρια που έχουν δεχθεί επιθέσεις από την Τρίτη».
Πυροβολισμός εναντίον αστυνομικού
Ένας αστυνομικός έγινε στόχος πυροβολισμού και σώθηκε χάρη στο αλεξίσφαιρο γιλέκο του στη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στη Νιμ (νοτιοανατολική Γαλλία) τη νύκτα της Παρασκευής προς το Σάββατο.
#FranceRiots #FranceProtest #Paris
— 𝐀𝐧𝐧𝐚 𝐊𝐎𝐌𝐒𝐀 | 🇪🇺🇫🇷🇵🇱🇺🇦 (@tweetforAnna) July 2, 2023
⚠️ 🔴 #FRANCE 🇫🇷 Rioters fire live ammunition during new riots this night. A policeman was hit by a 9mm bullet in #Nîmes. He was saved by his bulletproof & he only has a bruise. #franceViolence #emeutes #Emeute#JusticePourNael #JusticeForNahel pic.twitter.com/s6Mew0iYRV
Η γαλλική δικαιοσύνη έχει αρχίσει να δυσκολεύεται να διαχειριστεί τον καταιγισμό των ποινικών διώξεων με στόχο υπόπτους ως ταραχοποιούς, καθώς μόνο από το βράδυ της Παρασκευής έως το πρωί του Σαββάτου έγινε αριθμός-ρεκόρ 1.300 συλλήψεων.
«Πιο ήρεμη νύκτα χάρη στην αποφασιστική δράση των δυνάμεων της τάξης», δήλωσε εντούτοις νωρίς σήμερα το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, αν και το υπουργείο του ανακοίνωσε πως τραυματίσθηκαν 45 αστυνομικοί και χωροφύλακες και πυρπολήθηκαν 577 οχήματα και 74 κτίρια.
Στην Κανεμπιέρ της Μασσαλίας, την κεντρική αρτηρία της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Γαλλίας, σημαντικές αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να διαλύσουν ομάδες νέων που είχαν προκαλέσει χάος την προηγουμένη, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
⚡️Police arresting looters in Marseille moments ago pic.twitter.com/uRWZ4RQAvv
— War Monitor (@WarMonitors) July 1, 2023
Το προξενείο της Κίνας στη Μασσαλία κάλεσε χθες, Σάββατο, τους Κινέζους πολίτες «να αποφεύγουν τις ζώνες όπου διεξάγονται διαδηλώσεις και συγκρούσεις». Κινεζικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει πως ένα λεωφορείο, που μετέφερε Κινέζους τουρίστες, έγινε την Πέμπτη στόχος λιθοβολισμού. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή στη Μασσαλία, δεν υπήρξαν τραυματίες ούτε σημαντικές ζημιές κατά το επεισόδιο.
Νεαροί ντυμένοι στα μαύρα
Στο Παρίσι, σημαντικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος της λεωφόρου των Ηλυσίων, καθώς μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλούσαν από την Παρασκευή σε συγκεντρώσεις εκεί.
Κατά μήκος της λεωφόρου, μικρές ομάδες νεαρών ντυμένων στα μαύρα περιφέρονταν, παρακολουθούμενοι από τα CRS, τις ειδικές μονάδες της αστυνομίας για την αποκατάσταση της τάξης, μπροστά από τα καταστήματα, οι βιτρίνες των οποίων είναι καλυμμένες για προστασία με σανίδες.
VIDEO: 🇫🇷 France riots: police checks, partial evacuation of Champs-Elysees
— AFP News Agency (@AFP) July 2, 2023
Officers carry out checks and a partial evacuation of the famed Paris avenue, as part of a large presence deployed during a fifth straight night of riots following the police killing of a 17-year-old pic.twitter.com/eWVV7pqQVE
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το 17,5% των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται να απεργήσει
«Αν έμαθα ένα πράγμα από τον Βίτο, είναι να μην αφήνεις ποτέ την ηλικία σου να σε περιορίζει»
Νέα προειδοποίηση από τον επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της χώρας
Το περιστατικό λίγους μήνες πριν με «πρωταγωνιστή» τον ίδιο γιατρό
«Πονοκέφαλος» για εταιρίες όπως Meta, Google, Microsoft και Amazon
Η εκλογική παράδοση δεν αρκεί όταν πονάει η τσέπη των πολιτών
Για «πολιτική καταστροφή», έκανε λόγο ο κυβερνήτης της Φλόριντα
«Όλοι γνωρίζουν γιατί χάσαμε» - Πληθαίνουν τα ερωτήματα για το πολιτικό μέλλον του Αμερικανού προέδρου
Τα όπλα που έχει στα χέρια του
Πού κρίθηκε η Γερουσία, η ψήφος αποδοκιμασίας και τι αλλάζει στο Κογκρέσο
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Απαρχαιωμένες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, επανειλημμένες διαρροές και υψηλά επίπεδα αμίαντου
Πρόστιμα από 1.000 έως 5.000 δολάρια
Τι μπορούν να κάνουν οι Δημοκρατικοί
Οι επενδυτές προσδοκούν λιγότερες πολιτικές ανατροπές, αλλά βλέπουν αυστηρότερο έλεγχο στην τεχνητή νοημοσύνη
Ο Πάπας έχει ήδη παραθέσει στίχους του σε πρόλογο βιβλίου
Ο 67χρονος άνδρας αρνήθηκε αρχικά να παραδώσει τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.