- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Eκλογικό θρίλερ στην Τουρκία - Όλα δείχνουν β' γύρο στις 28 Μαΐου
Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου σε αντιπαράθεση για την καταμέτρηση των ψήφων
Εκλογές Τουρκία: Μάχη στήθος με στήθος μεταξύ Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου και αιχμηρές δηλώσεις από τις δύο πλευρές
Σε θρίλερ εξελίσσεται η εκλογική βραδιά στην Τουρκία, καθώς το αρχικό προβάδισμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συνεχώς μειώνεται και οι δύο αντίπαλοι αυξάνουν την ένταση με υπονοούμενα για «ανάγκη προστασίας των καλπών» μέχρι να ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με στοιχεία του κρατικού πρακτορείου Anadolu, με το 89,24% των ψήφων καταμετρημένο, ο Ερντογάν έπεσε κάτω από το 50% που του εξασφαλίζει τη νίκη από την πρώτη Κυριακή, ενώ ο μεγάλος του αντίπαλος συγκεντρώνει 44,30%. Mε αυτά τα δεδομένα, τα σενάρια για δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου γίνεται όλο και πιο πιθανό.
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το αντιπολιτευόμενο ιδωτικό πρακτορείο AΝKA εμφάνιζε νωρίτερα μπροστά τον Κιλιτσντάρογλου με διαφορά μισής μονάδας και ποσοστό 47,39%, με τον Ερντογάν να βρίσκεται πίσω του στο 46,85%.
Δηλώσεις με αιχμές από τους δύο υποψήφιους
Στην πρώτη του επίσημη δήλωση μετά το κλείσιμο των καλπών, ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε μήνυμα νίκης, αλλά και αυστηρή προειδοποίηση σε «όσους βιάζονται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα όσο συνεχίζεται η καταμέτρηση», ενώ καλεί τους ψηφοφόρους να μείνουν κοντά στις κάλπες.
Μάλιστα, έχει γίνει γνωστό ότι ο Ερντογάν έχει μεταβεί στην Άγκυρα - και όχι στην Κωνσταντινούπολη, όπως στις προηγούμενες εκλογές - και ήδη γίνονται ετοιμασίες για να βγάλει νικητήριο λόγο από το προεδρικό μπαλκόνι.
«Το γεγονός ότι οι εκλογές της 14ης Μαΐου διεξήχθησαν με ειρήνη και ηρεμία αποτελεί έκφραση της δημοκρατικής ωριμότητας της Τουρκίας», γράφει ο Ερντογάν στο Twitter.
Kαι συνεχίζει: «Ενώ οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε μια τόσο θετική και δημοκρατική ατμόσφαιρα και ενώ η καταμέτρηση των ψήφων βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, η βιαστική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα αποτελούσε σφετερισμό της εθνικής βούλησης. Χαιρόμαστε που η εμπιστοσύνη του έθνους μας αντανακλάται στη συνεχιζόμενη καταμέτρηση των ψήφων. Θα ήθελα να ζητήσω από όλους τους συναδέλφους και τους φίλους μου να μην εγκαταλείψουν σε καμία περίπτωση τις κάλπες μέχρι να οριστικοποιηθούν επίσημα τα αποτελέσματα. Συγχαίρω όλους τους συμπολίτες μου που ψήφισαν στο όνομα της δημοκρατίας και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου σε κάθε έναν από αυτούς».
14 Mayıs seçimlerinin uhulet ve suhulet ile büyük bir demokrasi şöleni şeklinde gerçekleşmesi, Türkiye’mizin sahip olduğu demokratik olgunluğun ifadesidir.…
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) May 14, 2023
Από τη μεριά του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λέει ότι «δεν θα κοιμηθούμε απόψε», ενώ προειδοποιεί και αυτός ότι πρέπει να καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι
Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έγραψε ότι «η μυθοπλασία, η οποία ξεκίνησε με 60 τοις εκατό, έχει πλέον πέσει κάτω από το 50», αναφερόμενος στα πρώτα στοιχεία που είχαν δημοσιεύσει τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
«Οι παρατηρητές των ψηφοδελτίων και οι αξιωματούχοι των εκλογικών επιτροπών δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Δεν θα κοιμηθούμε απόψε, λαέ μου», καταλήγει.
Yüzde 60'lar ile başlayan kurgu şu anda 50'nin altına düştü. Sandık müşahitleri ve seçim kurullarındaki görevlilerimiz bulundukları yerden asla ayrılmasın. Bu gece uyumayacağız Halkım. YSK'yı uyarıyorum, illerdeki veri girişini sağlamak zorundasınız.
— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) May 14, 2023
Σημειώνεται ότι η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για υποβολή ενστάσεων στα εκλογικά κέντρα όπου προηγείται ο Κιλιτσντάρογλου.
Και οι δύο πλευρές ισχυρίζονται ότι προηγούνται
Διαφορετική εικόνα δίνουν τα στρατόπεδα των δύο βασικών υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές αναφορικά με το ποιός προηγείται με βάση τα έως τώρα αποτελέσματα των εκλογών.
Ο Ομέρ Τσελίκ, ο εκπρόσωπος του AKP δήλωσε πως με βάση τα αρχικά αποτελέσματα, ο Ερντογάν προηγείται.
Από τη μεριά της, παρά το γεγονός ότι στην καταμέτρηση είναι πίσω, η πλευρά της αντιπολίτευσης δηλώνει βέβαιη για τη νίκη της. «Προηγούμαστε», έγραψε νωρίτερα στο Twitter ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Öndeyiz.
— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) May 14, 2023
Οι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, που προέρχονται από το κόμμα του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κιλιτσντάρογλου, δήλωσαν επίσης πως ο αρχηγός της αντιπολίτευσης βρίσκεται σε τροχιά νίκης με καταμετρημένους σχεδόν το ένα τέταρτο των ψήφων. Και οι δύο δήμαρχοι προέτρεψαν τους ψηφοφόρους να είναι προσεκτικοί και να μη βασίζονται στα αποτελέσματα που μεταδίδει το Anadolu.
«Μπορούμε να το πούμε άνετα: ο Κιλιτσντάρογλου θα ανακοινωθεί ως ο 13ος πρόεδρος της χώρας μας σήμερα», δήλωσε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.
Επιπλέον, τέσσερις πηγές από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης. δήλωσαν στο Reuters ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με μικρή διαφορά.
Νωρίτερα, ο Φάικ Οζτράκ, εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε ότι διαβλέπει μια θετική εικόνα στο εκλογικό αποτέλεσμα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στον νέο κόσμο κυριαρχεί η δύναμη. Στην οικονομία κυριαρχούν τα λίγα πανίσχυρα μονοπώλια. Στην παγκόσμια πολιτική οι τρεις υπερδυνάμεις.
Με γραπτή δήλωση «εμφανίστηκε» ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν
Ραγδαία άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, μετά τα πλήγματα στο μεγαλύτερο κοίτασμα αερίου στον κόσμο
Τα Phantom MK-1 δοκιμάζονται σε πραγματικές συνθήκες μάχης - Νέο κεφάλαιο στρατιωτικής τεχνολογίας
Μαζικές αναστροφές και ακυρώσεις πτήσεων μετά από επιθέσεις drones στο Ντουμπάι
Τι σημαίνει για την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας ο θάνατος κορυφαίων πολιτικών και στρατιωτικών στελεχών
Η εξέλιξη προκάλεσε άμεση αντίδραση στις αγορές, με τις τιμές του πετρελαίου Brent να αυξάνονται περίπου κατά 5%
Ο χολιγουντιανός σταρ επέλεξε να βρίσκεται στο Κίεβο αντί να παραστεί στην τελετή απονομής των βραβείων
Βλήμα έπληξε τον σταθμό χωρίς ζημιές, ενώ αυξάνονται οι φόβοι για πυρηνικό κίνδυνο
Συμφωνία των Ευρωπαίων με τον Τραμπ για Ιράν, με αντάλλαγμα στήριξη στην Ουκρανία
Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται επίσης ο Αλί Λαριτζανί και ο Αζίζ Νασιρζαντέχ
Χάρτες από το 2021 υποδεικνύουν αδήλωτα κρούσματα και μολυσμένα ζώα στη Γουχάν - Ερωτήματα για διαφάνεια
Ο ηγεμών των ΗΠΑ εκφράζει την ακύρωση του ορθολογισμού και την επιβολή της παράνοιας. Ομιλεί με όρους οπτικών μηνυμάτων και διαφημιστικών σποτ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περιοχή επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι
Οι κατηγορίες για βιασμό και η κρίση στη βασιλική οικογένεια της Νορβηγίας
Νομοθετική ρύθμιση περιορίζει τα smartphones στα σχολεία λόγω εθισμού και συγκέντρωσης
Η ανάλυση των New York Times
Kαλεί τους Ιρανούς σε δράση κατά του καθεστώτος
15 χρόνια φυλάκισης μπορεί να επισύρουν οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει στην Ελλάδα ο διαχειριστής της ΜΚΟ Aegean Boat Report, Τόμι Όλσεν, ο οποίος συνελήφθη στο σπίτι του στο Τρόμσο της Νορβηγίας
Το Ιράν αποτελεί μέρος του άξονα «Κίνα-Ρωσία-Βόρεια Κορέα», μιας συμμαχίας που είχε στοχοποιηθεί και από τις προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.