Κοσμος

Το Κίεβο λέει ότι κατέρριψε για πρώτη φορά ρωσικό υπερηχητικό πύραυλο Kinjal

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πύραυλος
© Unsplash

Πόλεμος στην Ουκρανία: Με το σύστημα Patriot το Κίεβο κατάφερε να καταρρίψει για πρώτη φορά ρωσικό υπερηχητικό πύραυλο

Η Ουκρανία δήλωσε σήμερα ότι κατέρριψε για πρώτη φορά ρωσικό υπερηχητικό πύραυλο τύπου Kinjal, κατά τη διάρκεια αεροπορικών πληγμάτων που εξαπέλυσε η Μόσχα τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

«Συγχαίρω τον ουκρανικό λαό για αυτό το ιστορικό γεγονός», ανέφερε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ο στρατηγός Μίκολα Ολεστσούκ. «Ναι, καταρρίψαμε τον πύραυλο Kinjal, που δεν έχει ισοδύναμο», είπε.

Σύμφωνα με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, ο πύραυλος καταρρίφθηκε από σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot πάνω από το Κίεβο γύρω στις 02:30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) προχθές Πέμπτη.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε χαρακτηρίσει τον πύραυλο Kinjal, κατά την πρώτη παρουσίασή του το 2018, «ιδανικό όπλο», γιατί είναι πολύ δύσκολο να αναχαιτισθεί από την αντιαεροπορική άμυνα του αντιπάλου.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει από τους συμμάχους της στη Δύση να τη βοηθήσουν ώστε να ενισχύσει το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνάς της. Καθ΄όλη τη διάρκεια του χειμώνα, η Μόσχα βομβάρδιζε τις ενεργειακές υποδομές της χώρας.

Και στα μέσα Απριλίου το Κίεβο έλαβε τους πρώτους του Patriot, που θεωρούνται ένα από τα πιο τελειοποιημένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει πως οι Patriot θα ενίσχυαν «σημαντικά» την άμυνα της Ουκρανίας απέναντι στα ρωσικά πλήγματα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ