- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Wagner ίσως σύντομα «πάψει να υπάρχει», δηλώνει ο ιδρυτής της
Συνεχίζονται οι διμαρτυρίες της στρατιωτικής εταιρείας
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner ίσως σύντομα «πάψει να υπάρχει», δηλώνει ο ιδρυτής της Γεβγκένι Πριγκόζιν
Η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner, αιχμή του δόρατος στη μάχη για την πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία από το περασμένο καλοκαίρι, ενεργή σε πολέμους στην Αφρική, ίσως σύντομα να πάψει να υπάρχει, είπε ο ιδρυτής της Γεβγκένι Πριγκόζιν σε ρώσο μπλόγκερ, που μεταφόρτωσε βίντεο με τη δήλωση αυτή στην πλατφόρμα Telegram χθες Παρασκευή.
Δεν είναι σαφές πότε έκανε τη δήλωση αυτή ο κ. Πριγκόζιν, ούτε πόσο σοβαρά μιλούσε. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, είπε πως θα διέκοπτε τους βομβαρδισμούς με πυροβολικό στην Μπαχμούτ από τους «μουσικούς» του για να δείξουν οι ουκρανοί στρατιώτες την πόλη σε αμερικανούς δημοσιογράφους, προτού διευκρινίσει ότι αστειευόταν.
Ο επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τον τρόπο που η Μόσχα διεξάγει τον πόλεμο –την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», κατά την ορολογία του Κρεμλίνου– στην Ουκρανία τους τελευταίους 14 μήνες. Διατείνεται συχνά πως ο τακτικός στρατός δεν ανεφοδιάζει τους άνδρες του με τα πυρομαχικά που χρειάζονται κι έχει φθάσει στο σημείο να κατηγορήσει κορυφαίους ρώσους επιτελείς για προδοσία.
«Τώρα, για την ανάγκη που έχουμε γενικά για οβίδες στο μέτωπο, αυτό που θέλουμε. Σήμερα φθάνουμε στο σημείο που η Βάγκνερ τελειώνει», είπε ο κ. Πριγκόζιν στον ρώσο μπλόγκερ Σίμιον Πέγκοφ.
«Η Βάγκνερ, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα πάψει να υπάρχει. Θα περάσουμε στην ιστορία, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, συμβαίνουν αυτά τα πράγματα», συνέχισε.
Ο κ. Πέγκοφ μεταφόρτωσε το απόσπασμα στο Telegram.
Το τμήμα δημοσίων σχέσεων της εταιρείας μισθοφόρων δεν απάντησε όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς του ζήτησε σχόλιο.
Ο κ. Πριγκόζιν, γνωστός για τον εριστικό τρόπο που εκφράζεται και για το σαρκαστικό του χιούμορ, χρειάστηκε προχθές Πέμπτη να εξηγήσει πως αστειευόταν όταν είπε πως θα διέτασσε τους άνδρες του να σταματήσουν να βομβαρδίζουν την Μπαχμούτ, όπου μαίνονται εχθροπραξίες από το περασμένο καλοκαίρι.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στηλίτευε πως οι άνδρες του υφίστανται βαριές απώλειες εξαιτίας της έλλειψης υποστήριξης από τον τακτικό στρατό.
Την περασμένη εβδομάδα, εξέφραζε ανησυχία για το ενδεχόμενο ο ουκρανικός στρατός να αντεπιτεθεί στην Μπαχμούτ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας λέει πως έχει πλέον καταληφθεί από τους μισθοφόρους του και τον ρωσικό στρατό.
Η Βάγκνερ του κ. Πριγκόζιν –ανθρώπου του κύκλου του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν–, φέρεται να έχει αναπτύξει στο παρελθόν μισθοφόρους στη Συρία και σε διάφορες εμπόλεμες ζώνες στην Αφρική.
Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ χαρακτήρισε τη Βάγκνερ διεθνή εγκληματική οργάνωση και ανακοίνωσε πως θα δεσμεύσει τους πόρους που τυχόν διαθέτει στην αμερικανική δικαιοδοσία εξαιτίας της εμπλοκής της στον πόλεμο στην Ουκρανία.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παραμένει άγνωστο αν...τελικά κατάφερε να εντοπίσει τη συσκευή του
Από τη Whitehall στην… Ελλάδα
Οι δύο επιστήμονες εντοπίστηκαν τον Ιανουάριο στο αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ
Ο δούκας του Σάσεξ ονειρεύεται μια νέα αρχή με τη βασιλική οικογένεια
Στοιχεία-σοκ για τουλάχιστον 7.600 θανάτους από υπερβολική δόση στην Ευρώπη
Το θέμα έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον των ρυθμιστικών αρχών
Για πρώτη φορά επιβάλλονται περιορισμοί και σε αλιευτικά προϊόντα
Η ατάκα του προέδρου των ΗΠΑ
Φρίκη για την αποκάλυψη του άγριου εγκλήματος
Το Sollos κυκλοφόρησε στην αγορά αλλά πολλοί καταναλωτές σοκαρίστηκαν με την τιμή
Οργή για τους παιδοβιαστές αδελφούς που συνελήφθησαν για την άγρια δολοφονία και τον βιασμό της 11χρονης
Πρωτοφανείς εξελίξεις στη Χάγη μετά το πόρισμα για τις καταγγελίες σε βάρος του
Αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις
Υπάρχουν άνθρωποι που περνούν τη ζωή τους διαβάζοντας για τον κόσμο. Ο Σεζάριο Μελαντόνιο πέρασε τη δική του ζώντας μέσα στην Ιστορία
Πληροφορίες ότι το παιδί ήταν βαριά άρρωστο
Η στάση Τραμπ και το τηλεφώνημα στον Νετανιάχου
Προκάλεσε αναστάτωση με την απόφασή του να πάει στο γήπεδο των Νιου Γιορκ Νικς
Συγκλονίζει στην επιστολή του που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τον θάνατό του
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.