Κοσμος

Αγωνία για την τύχη των Ελλήνων στο Σουδάν

Οι αιματηρές συγκρούσεις συνεχίζονται

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι αιματηρές συγκρούσεις συνεχίζονται στο Σουδάν
© EPA / STRINGER

Έλληνες στο Σουδάν: Οι νέες δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών για τα αιτήματα απομάκρυνσης και η τηλεφωνική επικοινωνία της ΠτΔ με τον Μητροπολίτη Νουβίας

Η αγωνία κορυφώνεται για την τύχη των 150 Ελλήνων που παραμένουν στο Σουδάν εν μέσω αιματηρών συγκρούσεων. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Ανδρέα Κατσανιώτη, εβδομήντα τέσσερις είναι μέχρι στιγμής οι Έλληνες που έχουν έρθει σε επικοινωνία με τις προξενικές αρχές της χώρας μας και ζήτησαν να απομακρυνθούν.

«Η επιχείρηση απομάκρυνσης αυτών των ανθρώπων θα γίνει όταν υπάρχει ασφάλεια και ασφαλής δίοδος», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Κατσανιώτης και πρόσθεσε: «αυτό δεν ξέρουμε πότε θα συμβεί αλλά είναι και πράγμα που δεν ανακοινώνονται». Ο κος Κατσανιώτης ανέφερε ότι η όλη επιχείρηση απομάκρυνσης δεν θα αφορά μόνο Έλληνες, θα γίνει συντεταγμένα με ένα ευρωπαϊκό σχέδιο, υπό τον συντονισμό της Γαλλίας.

Νωρίτερα σήμερα (18.4), η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επικοινώνησε με τον Μητροπολίτη Νουβίας, Σάββα, και του εξέφρασε το ενδιαφέρον και την ανησυχία της για την ασφάλεια των Ελλήνων που ζουν εκεί. Ο Μητροπολίτης Νουβίας ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επικοινωνία και την ενημέρωσε για τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο Χαρτούμ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cs024b8z45r5)

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο για την κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν είχε σήμερα (18.4) ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Ζητήθηκε η συνέχιση της διαρκούς επικοινωνίας με τους Έλληνες που βρίσκονται εκεί καθώς και με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Χαρτούμ, προκειμένου να υπάρχει ο βέλτιστος συντονισμός για την ασφάλεια και την παροχή της μέγιστης δυνατής βοήθειας προς τους εκεί Έλληνες ομογενείς», σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας είχε επικοινωνία και με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμέχ Σούκρι.

Συμφωνία για 24ωρη κατάπαυση πυρός στο Σουδάν

Οι αντίπαλοι στρατιωτικοί διοικητές του Σουδάν συμφώνησαν σε μια 24ωρη κατάπαυση του πυρός από απόψε, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις, έπειτα από εκκλήσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προς την κάθε πλευρά για να σταματήσουν οι σφοδρές μάχες στο Χαρτούμ, στο πλαίσιο των οποίων πυροβολισμοί ρίχτηκαν εναντίον αμερικανικής διπλωματικής οχηματοπομπής.

Η κατάπαυση του πυρός θα αρχίσει στις 6:00 μ.μ. (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας) και δεν θα παρατεθεί πέραν των 24 ωρών που συμφωνήθηκαν, δήλωσε στο δίκτυο Al Arabiya TV ο στρατηγός Σαμς Ελ Ντιν Καμπάσι, μέλος του κυβερνώντος στρατιωτικού συμβουλίου του Σουδάν.

U.S. diplomatic convoy fired on amid the fighting in Sudan

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε χωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων και με τον επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ, RSF), η σύγκρουση των οποίων για την εξουσία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 185 ανθρώπους σε όλη τη χώρα και έχει εκτροχιάσει ένα υποστηριζόμενο από τη διεθνή κοινότητα σχέδιο επιστροφής στην πολιτική διακυβέρνηση έπειτα από δεκαετίες αυταρχισμού και στρατιωτικών κυβερνήσεων.

Ο επικεφαλής των ΔΤΥ στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, γνωστός ως Χεμεντί, ο οποίος δεν έχει γίνει γνωστό πού βρίσκεται από την αρχή των μαχών, δήλωσε πως οι ΔΤΥ ενέκριναν την 24ωρη κατάπαυση του πυρός ώστε να διασφαλισθεί η ασφαλής διέλευση αμάχων και η απομάκρυνση των τραυματιών.

Sudan: blast in Khartoum caught on live TV

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Χεμεντί ανέφερε πως «συζήτησε πιεστικά ζητήματα» με τον Μπλίνκεν στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους και πως σχεδιάζονται περαιτέρω συνομιλίες. Οι ΔΤΥ εξέδωσαν επίσης μια δήλωση στην οποία υποστηρίζουν πως διεξάγουν μια συνεχιζόμενη μάχη για να αποκαταστήσουν «τα δικαιώματα του λαού μας» με αυτό που αποκαλούν νέα επανάσταση.

Μαρτυρίες Ελλήνων στο Σουδάν

Δραματική έκκληση για βοηθεια απευθύνουν μέσω του ΣΚΑΪ οι εγκλωβισμένοι αλλά και οι τραυματίες συμπατριώτες μας στο Σουδάν. Με τις προμηθειες να εξαντλούνται, χωρίς ηλεκτρικό ρευμα και νερό, δεν τολμουν να βγουν έξω από τον ελληνορθόδοξο ναό ή τα άλλα οικήματα στα οποία έχουν βρει καταφύγιο.

«Πυρά ακούμε συνέχεια, κανονιές συνέχεια, βλέπουμε καπνό από το στρατηγείο που δεν είναι τόσο μακριά από εμάς. Μερικές προμήθειες για 2-3 μέρες ακόμα είμαστε στην τέταρτη μέρα τώρα έχουμε», αναφέρει Έλληνας εγκλωβισμένος σε ξενοδοχείο.

«Εμείς βρισκόμαστε στο κέντρο της πόλεως. Είμαστε τώρα τέσσερις μέρες αποκλεισμένοι. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ κρίσιμη δεν είναι να βγαίνει κανένας έξω και δυστυχώς έχουν κλείσει και το ρεύμα και με το να μην υπάρχει ρεύμα δεν υπάρχει και νερό», αναφέρει ο κ. Αθανάσιος Παγουλάτος που είναι εγκλωβισμένος σε ξενοδοχείο.

Παράλληλα, η αγωνία μεγαλώνει και για τους 2 έλληνες τραυματίες που περιμένουν μέρες για να χειρουργηθούν. Η τελευταία φορά που ο ΣΚΑΙ είχε επικοινωνία μαζί τους ήταν χθες αργά το βράδυ.

«Περιμένουμε ακόμα τις λάμες, είναι πολύ δύσκολο να φτάσουν εδώ αλλα πονάω πολύ και πρέπει το χειρουργειο να γίνει άμεσα. Οι γιατροί δεν μπορούν, λόγω της κατάστασης, να φτάσουν έγκαιρα στο νοσοκομέιο. Πρέπει να γίνει μια κινητοποιήση για όλους τους ελληνες που είμαστε εδώ», δηλώνει ο Έλληνας τραυματίας.

Ελληνες που έχουν τους συγγενείς τους στο Σουδάν είναι φοβισμένοι καθώς δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί τους.

«Προσπαθούσα να επικοινωνήσω. Δεν μπορούσα. Έχω πάρει πολλές φορές. Ούτε χτυπάει, η γραμμή είναι νεκρή. Οι άνθρωποι εκεί τώρα δεν ξέρουμε και σε τι κατάσταση είναι, αν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους», δηλώνει ο κ. Γιώργος Ευαγγελινέλης.

«Aφου δεν μπορώ εγώ. Δεν μπορούν ούτε αυτοί να επικοινωνήσουν. Στους δρόμους είναι τα πτώματα και δεν τα μαζεύουν εκεί. Φανταστείτε τώρα από εκεί και πέρα τι γίνεται».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cs01xvpp7qpd)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ