- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Βρετανία στα ίχνη των ΗΠΑ - Απαγορεύει το TikTok στους εργαζόμενους της κυβέρνησης
Απόφαση για την «ασφάλεια των κυβερνητικών συσκευών» αναμένεται μέσα στην ημέρα.
Βρετανία: Απαγορεύει το TikTok στους εργαζόμενους της κυβέρνησης - Απόφαση για την «ασφάλεια των κυβερνητικών συσκευών» αναμένεται μέσα στην ημέρα.
Η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να απαγορεύσει στους εργαζόμενους στην κυβέρνηση να κατεβάζουν την εφαρμογή TikTok στα κινητά τους τηλέφωνα, όπως ανέφεραν σήμερα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.
Απόφαση για την «ασφάλεια των κυβερνητικών συσκευών» αναμένεται μέσα στην ημέρα.
Η εφαρμογή TikTok, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των νέων, κατηγορείται από τους επικριτές της ότι επιτρέπει στις κινεζικές αρχές να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών από όλο τον κόσμο. Το TikTok το διαψεύδει.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του “λαμβάνει σοβαρά υπόψη της την ασφάλεια των συσκευών”. “Εξετάζουμε επίσης τι κάνουν οι σύμμαχοί μας”, πρόσθεσε.
Η εφημερίδα Sunday Times ανέφερε το σαββατοκύριακο ότι ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας συνέστησαν στη κυβέρνηση να απαγορεύσει την εφαρμογή αυτή.
Εξάλλου σύμφωνα με τη Wall Street Journal και άλλες αμερικανικές εφημερίδες, ο Λευκός Οίκος έχει θέσει ένα τελεσίγραφο στην εφαρμογή: αν το TikTok παραμείνει στην ιδιοκτησία της κινεζικής ByteDance, θα απαγορευθεί στις ΗΠΑ.
Πρόκειται για την πιο δραματική εξέλιξη σε μια σειρά μέτρων που έχουν λάβει τον τελευταίο καιρό Αμερικανοί αξιωματούχοι και βουλευτές, οι οποίοι ανησυχούν ότι το TikTok θα δώσει στοιχεία για τους Αμερικανούς χρήστες της εφαρμογής στην κινεζική κυβέρνηση. Η εφαρμογή έχει περισσότερους από 100 εκατ. χρήστες στις ΗΠΑ.
Είναι επίσης και η πρώτη φορά που επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν το TikTok απειλείται με αποκλεισμό στις ΗΠΑ. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε επίσης προσπαθήσει να απαγορεύσει την εφαρμογή το 2020, όμως την κίνησή του εμπόδισαν αμερικανικά δικαστήρια.
Η Μπρουκ Ομπεργουέτερ, εκπρόσωπος του TikTok, δήλωσε ότι η εταιρεία πρόσφατα ενημερώθηκε από την επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ (CFIUS) ότι οι Κινέζοι ιδιοκτήτες της εφαρμογής πρέπει να πουλήσουν τις μετοχές τους. Σε διαφορετική περίπτωση το TikTok ενδέχεται να απαγορευθεί στις ΗΠΑ.
Η Ουάσινγκτον «μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιάσει αποδείξεις ότι το TikTok απειλεί την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», αντέδρασε ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες για θέματα ασφάλειας δεδομένων, να σταματήσουν τις αδικαιολόγητες επιθέσεις (εναντίον του TikTok) και να προσφέρουν ένα εμπορικό περιβάλλον ανοικτό, δίκαιο, αμερόληπτο και χωρίς διακρίσεις» στις ξένες εταιρείες, πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη απαγορεύσει στους εργαζόμενους σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες να έχουν την εφαρμογή στα κινητά τους τηλέφωνα. Αντίστοιχα βήματα έχουν κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυβέρνηση του Καναδά για τους δικούς τους υπαλλήλους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.