Κοσμος

Crédit Suisse: Παρέμβαση από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας και δάνειο 50 δισ.

Το σχέδιο διάσωσης της τράπεζας

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Credit Suisse
© EPA

Crédit Suisse - Ελβετία - Η διάσωση από την κεντρική τράπεζα της χώρας - Το δάνειο ύψους 50 δισ.

Η εμβληματική Crédit Suisse στην Ελβετία δέχεται «σωσίβιο ρευστότητας» δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους ρυθμιστικούς φορείς της χώρας.

Πρόκειται για κίνηση άνευ προηγουμένου από την ελβετική κεντρική τράπεζα, καθώς οι μετοχές της τράπεζας κατακρημνίστηκαν με εφιαλτικό τρόπο την Τετάρτη (15/3), έφθασαν να υποχωρούν ακόμη και πάνω από 30% στο χρηματιστήριο, προτού κλείσουν στο -24,24%.

Η απόφαση του εποπτικού φορέα της ελβετικής κεφαλαιαγοράς (FINMA) και της κεντρικής τράπεζας σκοπό έχει να «ενισχυθεί» ο τραπεζικός όμιλος αυτός, που θεωρείται συστημικά σημαντικός, ή αλλιώς πολύ μεγάλος για να αφεθεί να πτωχεύσει.

Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται η χορήγηση τόσης ρευστότητας σε μεγάλη τράπεζα σε παγκόσμια κλίμακα από την τραπεζική κρίση του 2008. Πάντως, κεντρικές τράπεζες είχαν παρέμβει για να εγγυηθούν πως οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα άντεχαν την πίεση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Δάνειο 50 δισ. στην Credit Suisse

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη (16/3) η Crédit Suisse ανακοίνωσε πως θα δανειστεί έως και 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (50,6 δισεκατομμύρια ευρώ) από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.

«Η επιπρόσθετη ρευστότητα θα υποστηρίξει τις κύριες δραστηριότητες της Crédit Suisse και των πελατών της, καθώς η Crédit Suisse λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να δημιουργηθεί μια τράπεζα πιο απλή και στοχευμένη, βασισμένη στις ανάγκες των πελατών της» ανέφερε η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας

Όταν έκλεισε την Τετάρτη (15/3) το χρηματιστήριο, η τράπεζα είχε κεφαλαιοποίηση 6,7 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (6,8 δισεκατομμύρια ευρώ) -«ψίχουλα» για μια από τις 30 τράπεζες σε όλο τον κόσμο που θεωρούνται συστημικά σημαντικές ή αλλιώς πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και μικρότερων τραπεζών στις ΗΠΑ πυροδότησε κρίση εμπιστοσύνης, που πλέον μεταφέρθηκε στην Ευρώπη.

Οι επενδυτές φάνηκαν να αψηφούν τις διαβεβαιώσεις, ιδίως από τον Aμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, για τα μέτρα που εγγυώνται τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, του αμερικανικού και του διεθνούς.

Σωσίβιο 50 δισ. ευρώ στην Crédit Suisse ρίχνει η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας

Κατακρημνίστηκε η μετοχή της Crédit Suisse

Η FINMA και η ελβετική κεντρική τράπεζα θέλουν επίσης να καθησυχάσουν, να πείσουν πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης της αναταραχής του αμερικανικού τραπεζικού τομέα στον ελβετικό.

Νωρίτερα, την Τετάρτη, ηγετικά στελέχη της Crédit Suisse είχαν ήδη αποπειραθεί να κατευνάσουν τις ανησυχίες για τη σταθερότητα της τράπεζας, χωρίς μολαταύτα να πείσουν τους επενδυτές: Η μετοχή της υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Ούλριχ Κέρνερ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel News Asia διαβεβαίωνε χθες πως «είμαστε ισχυρή τράπεζα, είμαστε τράπεζα με παγκόσμια διάσταση υπό ελβετική εποπτεία» και «εκπληρώνουμε και ξεπερνάμε όλες τις απαιτήσεις των εποπτικών φορέων» και «το κεφάλαιό μας, η βάση της ρευστότητάς μας είναι πάρα πολύ σθεναρά».

Σε επιφυλακή ΗΠΑ και Γαλλία μετά την κρίση στην Crédit Suisse

Η ανησυχία ξεπέρασε τα σύνορα της Ελβετίας, με το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώνει πως «παρακολουθεί την κατάσταση» και «βρίσκεται σε επαφή» με τις αρχές «διεθνώς».

Την ίδια στιγμή στη Γαλλία η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν κάλεσε τις ελβετικές αρχές να επιλύσουν τα προβλήματα της Crédit Suisse και έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομικών της να συζητήσει με τον ομόλογό του στη Βέρνη.

Πώς προκλήθηκε η κρίση στην Crédit Suisse - Ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας

Η ιλιγγιώδης πτώση της μετοχής άρχισε έπειτα από δηλώσεις του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, του σημαντικότερου μετόχου της Crédit Suisse.

Οι Σαουδάραβες μπήκαν στο κεφάλαιο της τράπεζας τον Νοέμβριο. Ωστόσο, η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας δεν σχεδιάζει να κάνει νέες ενέσεις ρευστότητας στην Crédit Suisse, κυρίως για ρυθμιστικούς λόγους, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρός της, Άμαρ αλ Χουντάιρι.

Η Saudi National Bank κατέχει το 9,8% των μετοχών της Crédit Suisse. Ωστόσο, δυνάμει του ελβετικού δικαίου, χρειάζεται «πράσινο» φως από τον FINMA, τον ελβετικό εποπτικό φορέα, για να ξεπεραστεί το όριο του 10%.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο αλ Χουντάιρι δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος» για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Crédit Suisse, επισημαίνοντας ότι χαρακτηρίζοντας την ελβετική τράπεζα «πολύ στέρεη».

Crédit Suisse, ο πυλώνας του ελβετικού χρηματοπιστωτικού τομέα

Η συγκεκριμένη τράπεζα, που ιδρύθηκε το 1856, χαρακτηρίζεται πυλώνας του ελβετικού χρηματοπιστωτικού τομέα. Ωστόσο, αντιμετωπίζει προβλήματα μετά:

  • Την κατάρρευση της βρετανικής χρηματοοικονομικής εταιρείας Greensill και
  • το έναυσμα σειράς σκανδάλων που την έχουν φέρει σε δύσκολη θέση.

Από τον Μάρτιο του 2021, η μετοχή της Crédit Suisse έχει απολέσει το 83% της αξίας της.

«Η πίεση στην Crédit Suisse επηρέασε την ήδη νευρική αγορά» σχολίασε αναλυτής της Robobank. Οι επενδυτές μοιάζουν «ολοένα πιο ανήσυχοι» για τις τράπεζες, υπερθεμάτιζε από τη μεριά του αναλυτής της εταιρείας Finalto.

Αλλά, σύμφωνα με τον τελευταίο, αν η Crédit Suisse φθάσει να αντιμετωπίσει «υπαρξιακό πρόβλημα, θα είμαστε μπροστά σε εντελώς άλλη διάσταση».

«Είναι αληθινά πολύ σημαντική για να αφεθεί να βυθιστεί» ξεκαθάρισε, υπογραμμίζοντας ότι το μέγεθός της δεν έχει καμιά σχέση με αυτό της SVB.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο 24ωρο η Crédit Suisse είχε ζητήσει δήλωση στήριξης από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ