Κοσμος

Η Crédit Suisse αλλάζει τον σχεδιασμό της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Η κρίση στον τραπεζικό τομέα που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ επηρεάζει πλέον την Ευρώπη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η τράπεζα Crédit Suisse
© EPA/MICHAEL BUHOLZER

Crédit Suisse - Η διάσωση της ελβετικής τράπεζας - H στρατηγική της ΕΚΤ με τα επιτόκια - Η κρίση στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ

Η κρίση με την Crédit Suisse στην Ελβετία, σε συνδυασμό με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και τους κραδασμούς που προκάλεσε τον αμερικανικό τραπεζικό τομέα, είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν τον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια.

Η ΕΚΤ σχεδίαζε να ανακοινώσει σήμερα Πέμπτη (16/3) νέα αύξηση στα επιτόκιά της κατά μισή μονάδα, προκειμένου να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Η μεγαλύτερη κατάρρευση τράπεζας μετά την κρίση που βίωσε ο τραπεζικός τομέας το 2008, αυτή της Silicon Valley Bank (SVB), εγείρει επιπρόσθετη πρόκληση για το «πιλοτάρισμα» των επιτοκίων της ΕΚΤ, παρά τις ενέργειες και τις δηλώσεις αρχών και ηγετών στη μια και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού που υποβαθμίζουν τον κίνδυνο μετάδοσης.

Η ανησυχία αυξήθηκε μια κλίμακα παραπάνω με την άνευ προηγουμένου πτώση της τιμής της μετοχής της Crédit Suisse, ελβετικού τραπεζικού γίγαντα, που συμπαρέσυρε άλλους ευρωπαϊκούς τίτλους.

Η «βουτιά» ξεκίνησε μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, νέου μεγάλου μετόχου της Crédit Suisse, ο οποίος έθεσε υπό αμφισβήτηση τη στήριξή της στην τράπεζα, κρίνοντας πως βρίσκεται σε «ευάλωτη» θέση.

Η αναταραχή αυτή περιπλέκει την απόφαση της ΕΚΤ να καταπολεμήσει τον επίμονο πληθωρισμό στην Ευρώπη χωρίς όμως να αποσταθεροποιήσει τις κεφαλαιαγορές.

Πού θα πάνε τα επιτόκια της ΕΚΤ

Μέχρι πρόσφατα η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική ήταν λίγο ως πολύ δεδομένη, καθώς την είχε αναγγείλει η ίδια τον περασμένο μήνα.

Ωστόσο, πλέον, οι αγορές δεν αποκλείουν η αύξηση να είναι 25 μονάδες βάσης, ή ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας.

Η κατάσταση δεν αναμένεται «να μεταπείσει την ΕΚΤ» ως προς την αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 επιπλέον μονάδες βάσης «λόγω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού», εκτιμά, πάντως, από τη μεριά της η Ανιέζε Ορτολάνι, αναλύτρια του Economist Intelligence Unit (EIU).

Η απόφαση αυτή θα αύξανε τα επιτόκια της τραπεζικής ρευστότητας, που δεν έχει χορηγηθεί στο 3%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Λόγω της απογείωσης των τιμών σε βασικά προϊόντα, κυρίως εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η ΕΚΤ εγκαινίασε τον Ιούλιο έναν κύκλο αύξησης των επιτοκίων της, τερματίζοντας σχεδόν μια δεκαετία φθηνού χρήματος.

Αυτή η σχεδόν αναγκαστική σφιχτότερη νομισματική πολιτική, που υιοθετούν μεγάλες κεντρικές τράπεζες για να ακριβύνουν το κόστος των πιστώσεων και να επιβραδύνουν την υπερθέρμανση των τιμών, συνέβαλε επίσης να υποστούν πλήγμα οι εμπορικές τράπεζες.

Κάτι που αναμένεται να απασχολήσει τον διάλογο που θα έχουν σήμερα οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης για τον ρυθμό που θα ακολουθηθεί τους επόμενους μήνες.

Η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα αποδεικνύει πως «η άνοδος των επιτοκίων δεν είναι τόσο ανώδυνη όσο φαινόταν», κάτι που μοιάζει να δίνει δίκιο σε εκείνους που εισηγούνταν πιο επιφυλακτική προσέγγιση, εξηγεί ο Ζιλ Μοέκ, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου AXA.

«Βραχνάς» ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Τα «γεράκια», που θέλουν να συνεχιστεί η σφιχτότερη πολιτική, λένε πως δεν βλέπουν κίνδυνο μετάδοσης στην οικονομία και άρα «δεν έχει αντίκτυπο στην διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής», συμπληρώνει.

Καθώς η μάχη εναντίον του πληθωρισμού απέχει πολύ από το να τερματιστεί, η ΕΚΤ παραμένει υπό πίεση.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε μεν τον Φεβρουάριο, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, στο 8,5% σε ετήσια βάση, όμως η καμπύλη των τιμών εκτός ενέργειας και τροφίμων αυξήθηκε κατά 5,6%, σε επίπεδο ρεκόρ.

Οι νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, που δημοσιεύονται εντός της ημέρας από τον θεσμό, θα βοηθήσουν να επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

Κορύφωση των επιτοκίων στο 3,5%;

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ, θα χρειαστεί να ζυγίσει κάθε της λέξη για τη μελλοντική εξέλιξη των επιτοκίων.

«Η ακραία αβεβαιότητα, η οποία επικρατεί σήμερα στον αμερικανικό τραπεζικό τομέα, και η αντίδραση των αγορών αναμένεται να ωθήσει τον θεσμό να δείξει περισσότερη σύνεση» κατά τον Φρεντερίκ Ντικροζέρ, επικεφαλής οικονομολόγο της Picter Wealth Management.

Το επίπεδο των επιτοκίων στις καταθέσεις μπορεί να φθάσει στην κορύφωση ανάμεσα στο 3,5% και το 4% το καλοκαίρι, σύμφωνα με παρατηρητές, που θεωρούν ότι πιθανότερο είναι να μείνει πιο κοντά στο χαμηλότερο μέρος του φάσματος.

«Ο κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» αναγκάζει τις αγορές να «αναθεωρήσουν προς τα κάτω την τροχιά των επιτοκίων», σύμφωνα με την τράπεζα ING.

Η ΕΚΤ μπορεί επίσης να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, μειώνοντας το στοκ κρατικών και ιδιωτικών χρεών και γιγαντιαίων δανείων σε τράπεζες στον ισολογισμό της.

Το εργαλείο αυτό, που ο οικονομολόγος της Allianz Λουντοβίκ Σουμπράν χαρακτηρίζει «νομισματικό αναπνευστήρα», είναι νευραλγικής σημασίας τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν έλλειψη ρευστότητας και πλανώνται κίνδυνοι χρηματοπιστωτικών «ατυχημάτων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ