- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Επανεξετάζεται η υπόθεση του γηραιότερου καταδικασμένου σε θάνατο
Σχεδόν 60 χρόνια μετά την απόφαση ενοχής του
Ιαπωνία: Ο γηραιότερος θανατοποινίτης και η απόφαση για επανεξέταση της υπόθεσης
Σχεδόν 60 χρόνια μετά την απόφαση ενοχής του, δικαστήριο στην Ιαπωνία έδωσε εντολή να εκδικαστεί εκ νέου η υπόθεση ενός 87χρονου άνδρα, που θεωρείται ο γηραιότερος καταδικασμένος σε θάνατο παγκοσμίως.
Οι δικηγόροι του Ιγουάο Χακαμάντα εξήλθαν από το Ανώτερο Δικαστήριο του Τόκιο σήμερα (13.3) κρατώντας πανό με τα οποία ζητούσαν να διεξαχθεί νέα δίκη, ενώ υποστηρικτές του φώναζαν: «Απελευθερώστε τον Χακαμάντα τώρα».
«Περίμενα αυτή την ημέρα 57 χρόνια και έφτασε», δήλωσε η Χιντέκο, αδελφή του Χακαμάντα.
Tokyo's High Court ordered a retrial on Monday for 87-year-old former boxer Iwao Hakamada, nearly six decades after he was convicted of murder.
— Natsuko Fukue (@natfukue) March 13, 2023
"I was waiting for this day for 57 years and it has come," his sister said. https://t.co/AkdqkZBYC4 @AFP pic.twitter.com/Oao9KmzOOZ
Το έγκλημα που τον οδήγησε στη φυλακή - Η αρχική ομολογία και η άρνηση του φόνου
Ο Ιάπωνας έχει περάσει περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες στην πτέρυγα των μελλοθάνατων, μετά την καταδίκη του το 1968 στην εσχάτη των ποινών για μια τετραπλή δολοφονία: του αφεντικού του και τριών μελών της οικογένειάς του. Ο Χακαμάντα ομολόγησε το έγκλημα έπειτα από εβδομάδες ανακρίσεων, όμως αργότερα ανακάλεσε. Έκτοτε δεν σταμάτησε να δηλώνει αθώος.
Ο πρώην μποξέρ αφέθηκε ελεύθερος το 2014, αφού δικαστήριο δέχθηκε ότι υπήρχαν αμφιβολίες για την ενοχή του, βασιζόμενο σε τεστ DNA που έγιναν στα ρούχα του, βασικό στοιχείο της κατηγορούσαν αρχής, και δέχθηκε να δικαστεί εκ νέου. Το 2018 όμως, έπειτα από έφεση που άσκησε η εισαγγελία, το Ανώτερο Δικαστήριο του Τόκιο αμφισβήτησε την εγκυρότητα των τεστ DNA και ακύρωσε την απόφαση του 2014.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στα τέλη του 2020 το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιαπωνίας ακύρωσε απόφαση που απαγόρευε στον Χακαμάντα να δικαστεί εκ νέου, ένα νέο το οποίο η αδελφή του είχε χαρακτηρίσει «δώρο» Χριστουγέννων. Οι συγγενείς του τονίζουν τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Χακαμάντα έπειτα από τέσσερις δεκαετίες σε ένα κελί όπου κάθε ημέρα περίμενε την εκτέλεσή του δι’ απαγχονισμού.
Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα αιτήματα για επανεξέταση διάφορων υποθέσεων στην Ιαπωνία, εξαιτίας των αλλαγών που έγιναν στο δικαστικό σύστημα. Η Ιαπωνία, μαζί με τις ΗΠΑ, είναι μία από τις τελευταίες βιομηχανικές και δημοκρατικές χώρες που επιβάλλουν τη θανατική ποινή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.