Κοσμος

Το βρετανικό ΕΣΥ καταρρέει: 500 άνθρωποι πέθαναν πέρυσι επειδή άργησε το ασθενοφόρο

Ο Guardian αναφέρει ότι ο αριθμός αυτός είναι πιθανώς αρκετά μεγαλύτερο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ασθενοφόρο
© Unsplash

Bρετανία: Τουλάχιστον 500 θάνατοι αποδίδονται σε καθυστέρηση των ασθενοφόρων για πάνω από 15 ώρες

Περισσότεροι από 500 βαριά άρρωστοι ασθενείς στην Βρετανία πέθαναν πέρυσι πριν προλάβουν να φτάσουν στο νοσοκομείο, αφού το ασθενοφόρο που κάλεσαν χρειάστηκε έως και 15 ώρες για να φτάσει σε αυτούς, αποκαλύπτει έρευνα του Guardian.

Μεταξύ των θανάτων περιλαμβάνονταν άνθρωποι που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή ή των οποίων η αναπνοή είχε ξαφνικά καταρρεύσει, ή που είχαν εμπλακεί σε τροχαία σύγκρουση. Σε κάθε περίπτωση, το πλήρωμα του ασθενοφόρου χρειάστηκε πολύ περισσότερο χρόνο για να φτάσει από τους χρόνους-στόχους του NHS για την ανταπόκριση σε ένα επείγον περιστατικό.

Τουλάχιστον 511 άνθρωποι πέθαναν στην Αγγλία σε τέτοιες περιστάσεις μετά από κλήση 999 κατά τη διάρκεια του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχονται από τα τραστ ασθενοφόρων του NHS και τα αποτελέσματα των ανακρίσεων των ιατροδικαστών.

Οι 511 θάνατοι που ο Guardian διαπίστωσε ότι συνέβησαν πέρυσι μετά από καθυστερημένη ανταπόκριση του ασθενοφόρου είναι πιθανό να είναι υποεκτίμηση του πραγματικού αριθμού. Μόνο τρεις από τις 10 περιφερειακές υπηρεσίες ασθενοφόρων της Αγγλίας παρείχαν πλήρη ετήσια στοιχεία για τα δύο τελευταία έτη, όπως ζητήθηκε.

Η υπηρεσία ασθενοφόρων της Βορειοανατολικής Ευρώπης (NEAS) κατέγραψε πέρυσι 248 θανάτους σε περιπτώσεις όπου τα πληρώματά της δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν εγκαίρως σε ασθενείς που θεωρήθηκαν επείγοντα περιστατικά κατηγορίας 1 ή 2. Αυτό ήταν υπερδιπλάσιο από τους 122 θανάτους από «καθυστερημένη ανταπόκριση ασθενοφόρου» που είχε το 2021.

Τα ασθενοφόρα πρέπει να ανταποκρίνονται σε κλήσεις κατηγορίας 1 εντός επτά λεπτών και σε κλήσεις κατηγορίας 2 εντός 18 λεπτών. 

Η έρευνα της NEAS διαπίστωσε ότι ένα ασθενοφόρο δεν είχε διατεθεί παρά μόνο 25 λεπτά μετά την πρώτη κλήση και υπήρχε 95% πιθανότητα να είχε επιβιώσει αν δεν είχαν συμβεί οι καθυστερήσεις που εμπόδισαν την περίθαλψή του. 

Η υπηρεσία ασθενοφόρων του West Midlands (WMAS) και η υπηρεσία ασθενοφόρων του Yorkshire κατέγραψαν 70 τέτοιους θανάτους πέρυσι. Στην περίπτωση της WMAS, ο αριθμός αυτός ήταν υπερτριπλάσιος από τους 22 που είχε το 2021.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ